Az ElkXrtuk alkotói szerint a filmben szereplő Endre nem Hann Endre közvélemény-kutató

2022. október 12. 12:09

Az alperes szerint azért nem lehet a filmben szereplő karaktert Hann Endrével azonosítani, mert a szereplő fiatal és jól öltözött.

2022. október 12. 12:09
null

Hann Endre, a Medián közvéleménykutató-intézet vezetője még márciusban beperelte az ElkXrtuk készítőit, mivel úgy vélte, hogy hazugságokat közölt róla a film.

A Kálomista Gábor által forgatott ElkXrtuk egyik negatív karakterét ugyanis Endrének hívják, és szerepe szerint egy közvélemény-kutató cég igazgatója.

Hann januárban peren kívüli egyezséget ajánlott Kálomistának, és nyilvános bocsánatkérés, valamint 3 millió forint sérelemdíj ellenében eltekintett volna a bírósági eljárástól, ám a producer nem fogadta el ezt – írja a hvg.

A gyártócég védekezése

A lap beszámolója szerint a legutóbbi tárgyalás tegnap, kedden volt. Ezen Kálomista ügyvédje három csapáson haladva építette fel a védelmet. Egyrészt arra alapozta, hogy az ElXrtuk egy dokumentarista elemeket tartalmazó, valóságon alapuló, de fikciós film.

Másrészt azt állította, hogy a filmbeli Endre nem azonos Hann Endrével, hanem egy úgynevezett kompozit karakter, akit több emberből gyúrtak össze és csak mint archetípus jelenik meg a vásznon.

Harmadrészt azzal érvelt az ügyvéd, hogy mivel az ismert közvélemény-kutató szerinte közszereplőnek minősül, ezért a filmbeli ábrázolását kritikaként kell értelmezni és azt tűrnie kell.

Hann úgy reagált, „kiborít ez a cinikus szlalomozás aközött, hogy ez a film a tiszta valóság, vagy a tiszta fikció”, mire a bíróság felszólította Kálomista ügyvédjét, hogy döntse el, melyik szálon kívánja felépíteni a védekezést. Az alperesek szerint annyi mindenben tér el a filmbeli figura Hann Endrétől, hogy senki nem gondolhatja, hogy róla szólnak az események. A filmszereplő ugyanis 20 évvel fiatalabb és divatosan öltözik, fényűző életet él.

A tárgyalást a bíróság november 17-re halasztotta. Becslések szerint egy éven belül zárulhat le a per.

Nyitóképen Hann Endre. Fotó: MTI Fotó: Nándorfi Máté

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2022. október 13. 09:06
eza műsogforát kikőpő faszfej azt hiszi hogy ő a világ közepe?
balbako_
2022. október 12. 20:01
Ez a hülye saját magát röhögteti ki.
amca
2022. október 12. 19:35
Rokhadt Büdös Baromez. Szeretnél fiatal lenni. Már a faxod is lankadt bige. Meg a lankadt kukac..
jóember
2022. október 12. 18:58
Mi van akkor, ha mostmajd az alperes stratégiát vált és azt mondja, hogy igen, valóban, a felperesről mintáztuk a karaktert. Azért mert ez egy ilyen gerinctelen gazember, dehát ezt már az elején is megmondtuk. Ha a felperes be tudja bizonyítani, hogy ő nem ilyen (az ő dolga a bizonyítás), akkor bocsánatot kérünk. Innentől kezdve ez egy kabátlopási ügy lesz, mindegy, hogy hogyan dönt a bíró. Azt a három misit nem nagy ügy kifizetni, viszont Hannon rajta marad a filmbéli karakter, nem tud kibújni alóla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!