Alig drágulnak jövőre az autópálya-matricák

2022. szeptember 20. 07:42

A magyar vásárlók körében kelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal emelkedik.

2022. szeptember 20. 07:42
null

A rendszeres sztrádahasználóknak kedvez a személyautók, motorok és buszok útdíjtételeinek januártól hatályos átalakítása, írja az Index a Technológiai és Ipari Minisztérium laphoz eljuttatott közleményében. Hozzátették. bár

a törvényi rendelkezések automatikus inflációkövetést tennének lehetővé,

a magyar vásárlók körében kelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal emelkedik 2023 elején. A díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a havi és heti termékek ellenértékét, írják.

Hangsúlyozzák: a korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak automatikus, inflációkövető emelését tette lehetővé a tavalyi évtől. Az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló

éves matricák ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak öt százalékkal nő jövő januártól.

A tizenhárom hónapon át érvényes országos jogosultságot személygépkocsikra az inflációkövető árnál közel ötezer forinttal olcsóbban, 49 190 forintért lehet majd megvásárolni. A megyeit pedig majdnem hatszáz forinttal kevesebbért, még mindig rendkívül kedvező, 5720 forintos áron, írják.

Az éves díjtételekkel arányosított havi és heti e-matrica-árak mostanáig elmaradtak az uniós irányelvben megengedett mértéktől. A havi autós jogosultság díja 8900, a 10 napig használható hetié pedig 5500 forint lesz 2023 elejétől. A közlekedők még a benzinárstop mellett is mindkét tétel többszörösét költik egyetlen tankolásnyi üzemanyagra – hívta fel a figyelmet a tárca. A hazánkon csak átutazók, rövidebb időtartamú jogosultságot váltók így nagyobb részt vállalnak az üzemeltetési és fenntartási költségekből – zárul a közlemény.

Kép forrása: Képernyőfotó (Index)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. szeptember 20. 14:45
A jelenlegi 10 napos autópálya matrica ára 3820 forint. Tehát 5500/3820= 43,98%. NEGYVENNÉGY százalékos áremelés, nem öt százalékos! A szerző ócska kormánybuzeráns propagandista, aki át akarja verni az olvasókat, ezért nem fejti ki a cikkében az igazság minden részletét. Az áremelkedés messze magasabb az inflációnál.
Akitlosz
2022. szeptember 20. 14:34
Drágulnak jövőre a már amúgy is drága autópálya-matricák.
Beela1789
2022. szeptember 20. 12:44
A FIDESZ szavazók éves matricát vesznek. A prolik, a pedagógusok használnak heti és havi matricákat. Ők le vannak ejtve. Fizessenek többet mint Ausztriában!
tjunior
2022. szeptember 20. 10:39
Ha ez az alig akkor milyen lehet amikor komoly áremelés van? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!