Cseh Katalin a szívhang-rendeletről: A Fidesz által elfogadott szigorítás sok-sok nőt fog megnyomorítani lelkileg

2022. szeptember 13. 15:49

A momentumos képviselő szerint a jogszabálymódosítás „azt az érzést kelti a terhes nőben, hogy bűnt követ el”.

2022. szeptember 13. 15:49
null

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is reagált a Magyar Közlönyben megjelent abortuszrendelet módosításra. Mint írta, „Pintér Sándorral ellentétben én dolgoztam szülész-nőgyógyászként”. „Kaptam is a kormánypropagandától érte eleget, mintha ez valami bűncselekmény lenne” – idézte fel. „Kevés csodálatosabb érzés van annál, amikor egy baba megszületésénél jelen lehetünk orvosként.

– tette hozzá a baloldali politikus.

„Sokáig ható trauma”

„Ezek az emberek nők, akik tudják, hogy súlyos beteg lenne a megszületendő gyerekük. Lányok, akik testileg-lelkileg sincsenek készen a szülésre. Olyan nők, akik szegénység, saját vagy a párjuk betegsége vagy egyéb családi okok miatt nem állnak készen arra, hogy anyák legyenek. Vagy anyák, akik nem akarnak több gyereket” – sorolta az okokat Cseh, majd hozzátette, hogy „sosem tapasztaltam, hogy ez bárkinek könnyű döntés lett volna, (...) sokáig ható trauma ez a legtöbbeknek. Mégis: az ő döntésük”.

Cseh Katalin úgy véli a mai jogszabály-módosításról, amellyel kötelezővé tennék, hogy abortusz előtt az anya meghallgassa az embrió szívhangját, „nem kevesebb terhességmegszakításhoz, hanem több lelki sérült emberhez vezet”.

– szögezte le.

„Megfelelőek voltak az abortuszszabályok”

Cseh kitért arra is, hogy a magyar abortuszszabályok – amelyek a terhesség 12. hetéig engedik az abortuszt egészségügyi probléma, várható fogyatékosság és rendellenesség vagy súlyos válsághelyzet esetén – „megfelelőek voltak”.

„A Fidesz által elfogadott szigorítás sok-sok nőt fog megnyomorítani lelkileg, akiknek segítségre, és nem a bűntudat-érzés növelésére van szükségük” – zárta bejegyzését Cseh Katalin.

Kapcsolódó:

Pintér Sándor aláírta: az új rendelet szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését
A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én lép hatályba.
Bővebben...

Nyitókép: Cseh Katalin Facebook-oldala

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dolll
2022. szeptember 14. 18:16
annamanna. Minden esetben a nő dönt. Azért, mert az ő testéről van szó. Az utolsó szó, minden esetben az övé. Sem partner, sem család nem jogi személy a döntés szempontjából. Ha maga komolyan gondolja, hogy egy nőt a környezete presszionálja egy ilyen döntésre, az olyan, mintha azt mondaná, hogy az illető hölgy önállótlan, döntésképtelen, és nem cselekvőképes.
annamanna
2022. szeptember 14. 16:04
Ez azért marhaság, mert az abortuszról NEM A NŐ DÖNT EGYEDÜL. Nem EGYEDÜL CSINÁLTA A GYEREKET, ÉS NEM EGYEDÜL FOGJA FELNEVELNI. Viszont a szívhangot csak neki játsszák be, miközben vagy a pasija, vagy a szülei azok, akik a végső döntést teljes egészében meghozzák, és mivel a legtöbb nő tökegyedül nem vágna bele a babába, ezért aláveti magát annak, amire mások ráveszik.
orygabor
2022. szeptember 14. 09:45
Ezt most nagyon jól látja, a gyilkosság ugyanis bűn.
Brandon the great Negro
2022. szeptember 14. 09:07
Remélem Dani elköttette magát, így neked ilyen problémád soha nem lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!