Vigasz a magyar ellenzék számára

2022. augusztus 03. 18:13

A többpárti választások bojkottja nem igazán szokott kifizetődni.

2022. augusztus 03. 18:13
null
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor

„A többpárti választások bojkottja nem igazán szokott kifizetődni. Két évvel ezelőtt a szerb ellenzék jelentős része nem vett részt a parlamenti választásokon és ezzel önként lemondott a parlamenti mandátumokról, tisztségekről, a kormánypártok pedig csaknem 100 %-os többségbe kerültek a 250 tagú parlamentben.

Az április 3-i elnök-és parlamenti választások előtt hosszú hónapokig tartó tárgyalásokra került sor, részben az Európai Parlament egyes képviselőinek a közvetítésével. Az ellenzéknek sikerült némi változtatásokat elérni a választási törvényben,de a Vučić - rendszer alapjaiban nem változott: megmaradt a kormánypárti médiatúlsúly, az SNS hatalmi párt beépülése a mindennapokba.

Ennek ellenére az ellenzék részt vett a választásokon és most is vereséget szenvedett, Aleksandar Vučić és pártja hatalmon maradt. Mégis volt értelme vállalni a megmérettetést.

Az SNS nemcsak a bő kétharmados többségét nem tudta megtartani a szkupstinában, de még a feles többségét is elvesztette - a koalíciós partnerek szükségesek a törvényhozási többséghez. A szerb haladók csaknem 400 ezer szavazatot vesztettek a két évvel ezelőtti majdnem kétmillióból.

Az éjfél körül véget ért alakuló ülés is mutatta az ellenzék növekvő erejét: a hét parlamenti alelnökből három ellenzéki lett (erről előzetes megállapodás született), vagyis az SNS is érzékeli a megváltozott politikai erőviszonyokat. Persze, ez a nyugati demokráciákban is így szokás, de Szerbia nem fejlett demokrácia: ahol előfordulhat, hogy a választások napja után csak majdnem négy hónappal bír megalakulni a parlament, ott nyilvánvalóan fundamentális probléma kell, hogy legyen a választási törvénnyel és a választási eljárással.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dodek01
2022. augusztus 04. 15:46
Jó az érettségi tabló képed , ott még volt valami intelligencia is a tekintetedben , csak sajna aztán a FOXI-MAXI tanulmányod rányomta a bélyegét az arcvonásaidra.. Az utolsó vacsora (da Vinci-festmény) -én , Jézus és Júdás arcképéhez, da Vinci-nek ugyan az a személy állt modellt, csak közben eltelt kb 30 év , így változik az ember arca/tekintete ha rossz társaságba keveredik.
Carcess
2022. augusztus 04. 06:46
N. A. Tibor te vagy az ellenzéki túlsúly csak egy hajszállal gyökerebb nálad pulai haverod :D
amca
2022. augusztus 04. 02:11
Nagy Attlia a moschlék : bangónéja vagy Púzsája. Vagy Jakab svinje ( srb) vagy Fegyegyö ö öö ökör. Vagy ???? Büdös Bence??
józan paraszti ész
2022. augusztus 04. 00:07
Na Atilla akkor mesélj: -a németeknél mennyi idő alatt alakult meg az előző kormány - a hollandoknál mennyi ideig szokott alakulni a kormány. Vagy, szerinted ezek sem fejlett demokráciák? Mondjuk ez igaz lehet. Mert egyikben sem a többség akarata érvényesül, hanem a kisebbség zsaroló potenciálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!