A Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozatot adott ki a fajok keveredéséről

2022. augusztus 04. 20:23

„A ma élő emberek egyetlen fajhoz tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint” – fogalmaznak a közleményben.

2022. augusztus 04. 20:23
null

Csütörtökön megjelent egy nyilatkozat a Magyar Tudományos Akadémia honlapján, amelyben az elnökség az emberi fajjal kapcsolatban fejtik ki álláspontjukat. 

A közlemény szerint az MTA elnöksége elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben az áll:

A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint.  Részletezték: „Az ember hosszú idő alatt kialakult különböző rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, és keveredésük egyidejű az emberiség történetével”. Ezután hozzátették azt is, hogy

a fajok keveredésének bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal. 

„Egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek. 

A nyilatkozat legvégén azt írják: A politika és a társadalom felelőssége a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének fenntartása, találkozásaik koordinálása és a fellépő ellentétek kibékítése a nemzetek és az emberiség javára. Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól.

Kapcsolódó

MTA-akadémikus Orbán tusványosi beszédéről: A leghelyesebb az lenne, ha lemondana. Bővebben... 

 

Nyitókép: Földházi Árpád 

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. augusztus 09. 23:58
A fajok keveredése korcsosulást okoz.
Letmeread
2022. augusztus 05. 17:40
"a fajok keveredésének bármilyen korlátozása" Egyetlen faj hogy tud keveredni?
claudius
2022. augusztus 05. 16:41
Ennél azért többet vártunk....."arcberendezés(??!!)" - talán antropológiai jegyek/jellegzetességek... De nem is ez a legnagyobb baj. Az MTA szerint létezik "egyetemes emberi kultúra" !!!! Hol? Mikor? Kitől? Hol lehet aztat elolvasni, megnézni letölteni????? Még egyetemes emberi (homo sapiens) genom sem létezik, pedig az még mindig sokkal egzaktabb (A-T/G-C) mint a "kultúra". Kérünk egy javított változatot a nyilatkozatból, tisztelt MTA!
Osztap Bender
2022. augusztus 05. 16:28
Talán igaz a hír, hogy az akadémiának esetleg vannak nem zsidó tagjai is. Gondolom nem ők írták vagy íratták ezt a cikket. A zsidó szent könyvek fenne hangoztatják, hogy a "goj" nem ember, hanem állat. No akkor mondhatnák a nem zsidók is, hogy a zsidó nem ember, hanem zsidó? Szóval, hogy is van ez, "nagy tudású elvtársak" ott az elérhetetlen magasságban? (mármint fizetésben persze)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!