A Nép Pártján dalban, gitárkísérettel fogja Jakab Péter néhány politikai üzenetét tolmácsolni

2022. augusztus 18. 21:00

A Jobbik volt elnökét a frakcióból és az elnökségből nem követi senki az új mozgalmába, de hű fegyverhordozója szerint az általa ismert tagok 90 százaléka vele szimpatizál.

2022. augusztus 18. 21:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az ellenzéki pártok közül egyik sem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy amennyiben Jakab Péter és csapata néhány napon belül bejelenti, hogy megalakul a Nép Pártján mozgalom/párt, célszerűnek, szükségesnek tartanák-e, ha az új politikai erő csatlakozna a hatpárti  szövetséghez. Persze ott van még Márki-Zay Péter mozgalma vagy szintén alakuló pártkezdeményezése, de a névadó sem volt sokkal bőbeszédűbb. A bukott miniszterelnök azt felelte a Mandinernek, mindenkinek joga van pártot alapítani, és sok sikert kíván Jakabéknak.

Óvodás dolog

A hódmezővásárhelyi polgármester értelmetlennek tartotta, hogy kikértük a véleményét arról, szerinte jól döntött-e volt pártelnök, hogy kilépett a Jobbikból és új mozgalmat szervez, továbbá arról is, le kellene-e mondania a mandátumáról. Ám, hogy Márki-Zay nagyon nem ért egyet a Jakab lépésével, az végül kiderült a válaszaiból. Úgy fogalmazott, „végtelenül szánalmas dolog, hogy most leírják, hogy na még ez is elhatárolódott tőle, még az is elítéli, nem akarom én minősíteni, elnézést, tényleg, ez olyan óvodás dolog” .

Információink szerint egyébként nem véletlen, hogy nem válaszolnak az ellenzéki pártok, hiszen nem nagyon tudnak mit kezdeni a kialakult helyzettel. A legtöbben egyébként már április 3-án, a parlamenti választás estéjén leírták a Jobbikot, hiszen az egykori szélsőjobboldali alakulat hatalmas csalódást okozott azzal, hogy egyetlen egy választókerületben sem tudtak nyerni. Holott azzal hitegették a többieket, hogy vidéken erősek, több helyen le tudják győzni a Fideszt, a DK ezért is ment bele több érthetetlen külön alkuba Jakabékkal.

Gyurcsány és csapata ugyanis arra számított, hogy ők, illetve a Jobbik lehet a két meghatározó erő a balliberális térfélen. Ez nagyon nem jött be, az azóta eltelt időben pedig

olyan abszurd és groteszk események zajlottak és zajlanak a Jobbikban, amire még Örkény is csettintene,

hiszen neki sem nagyon jutnának eszébe ennél jobb sztorik. De talán még Monty Pythonék is örülnének, ha megszerezhetnék az ott történtek megfilmesítési jogait.

Az öt pártnak pedig egyszerre jön jól és rosszul a Jobbikban kialakult súlyos válság, illetve Jakab zászlóbontása. Azt nem feltétlenül bánják, hogy a fél éve még potens pártból mára egy agonizáló szervezetecske maradt – vagy ahogy Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának az elnöke fogalmazott, a párt a halál felé gyalogol –, hiszen egy riválissal kevesebb lett, s ez jól jön majd az önkormányzati választások idején a helyek osztogatásánál. Az ugyanis nagyon

nehezen hihető, hogy az egykor a zsidók listázását felvető, mára européerré átvedlett Gyöngyösi Mártonnal talpra állhat a párt.

Gyöngyösinek bármikor az orra alá lehet dörgölni a listázós, Izraelt teli torokból gyalázó sötét múltját, emellett semmi karizmája nincs, ráadásul Brüsszelből, Strasbourgból szétesett pártot irányítani még a nála sokkal tehetségesebb politikusoknak is borzasztóan kemény feladat lenne.

Botránypolitizálás kontra szakmaiság

Az viszont komoly problémát jelent az ellenzéki pártok számára, hogy a jobbikos szavazók egy része – látva pártjuk haláltusáját – elhagyja a Jobbikot, de kevesen keresnek új politikai erőt azon a térfélen: vagy kiábrándulnak a hazai politikából jó ideig, vagy az egyre életképesebb Mi Hazánknál kötnek ki. Így a balliberális szövetség újabb komoly vérveszteséget szenved.

Arra ugyanis csak a legelvakultabb Jakab-hívók számítanak, hogy a Nép Pártján betöltheti a balliberális oldalon azt az űrt, amelyet a széteső Jobbik hagyott. Bár időnként megjelennek hírek arról, hogy egyes megyei elnökök, alapszervezetek igazolnak át a Jobbikhoz, de ha alaposan utánanéz ezeknek valaki, akkor rájöhet, hogy néhány tucat, talán pár száz emberről van szó csupán, hiába hirdeti magáról a parizeres mozgalmár, hogy már ezrek állnak mögötte. Lehet persze, hogy beleszámolta azokat az ázsiaiakat is, akik nagy örömmel lájkolják Jakabékat, bár valószínűleg fogalmuk sincs, mi az a Nép Pártján. Akkor lehetne Jakabnak bármi esélye, ha a parlamenti frakcióból is maga mellé tudna állítani egy-két embert, de még a

korábban leghűségesebbnek tartott emberei, például Brenner Kolomán és mások sem tartanak vele.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese azt mondta a Mandinernek, hogy sem a párt vezetőségéből, sem a parlamenti frakcióból nem fog senki csatlakozni Jakabhoz. A vidéki szervezetből ugyan lesznek néhányan, de szerinte ezek olyan szervezetek, illetve tagok, amelyek és akik eddig inaktívak voltak, tehát nagy kár nem éri a pártot. De ők sem lesznek sokan – jelentette ki –, hiszen szerinte az utóbbi hetekben rohamosan csökkent Jakab népszerűsége, vonzereje.

Egyébként azokról van szó, akik a Jakab-féle botránypolitizálásban hisznek, és nem abban a karakteres, jobboldali, konzervatív, szakmai munkában, ami most a Jobbikot jellemzi. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy amennyiben párttá alakul a Nép Pártján, együttműködnek-e vele, beveszik-e a hatpárti szövetségbe, Potocskáné kijelentette, ezen még nem gondolkozott, hiszen egyáltalán nem időszerű a felvetés.

Gitárszóló Jakab tiszteletére

Így maradnak Jakabnak azok a figurák akik őt egy zavarba ejtő videóban köszöntötték a születésnapján a Nép Pártján Facebook-oldalán. Ez a felvétel sokat elárul az egykori párt és leendő mozgalmi elnök mentális állapotáról is, még akkor is, ha ő csak passzív szereplője a történetnek.

Közéjük tartozik Zágráb Nándor is, aki egy gitárszólóval kísért dallal üdvözölte a főnököt. Róla nemrégiben készítettünk egy portrét, hiszen ő az elsők között volt, aki hitet tett Jakab és az új formációja mellett, ráadásul komolynak tűnő tisztséget is betöltött a pártban, a Jobbik Pest megyei elnöke volt, s onnan igazolt át a Nép Pártján mozgalomba. Persze kiderült róla, hogy kacskaringós a politikai pályafutása – a Fideszben kezdte, majd ott volt a Jobbik alakuló gyűlésén, de mindkét helyről távoznia kellett, támogatta őt Seres Mária kamupártja a polgármesteri kampányában, civil egyesületet alapított, majd újra a Jobbikban kötött ki, hogy

megint távozzon onnan Jakab kedvéért.

Először is gratuláltunk Zágráb Nándornak a zenei élményért, aki erre azt mondta, szeret gitározni és reméli, a jövőben több hasonló produkciójuk lesz, például dalban fogják közölni Jakab Péter néhány üzenetét. Jakab augusztus 20-i bejelentése azonban még prózában fog megtörténni, s a várakozásokkal ellentétben nem párt, hanem egyelőre mozgalom lesz a Nép Pártján. Éppen ezért nem is lesz formális tagsága, ehelyett követőket, csatlakozókat gyűjtenek, akikből jelenleg már több mint 14 ezer van – közölte büszkén Zágráb, majd azt is elmondta, a korábbi terveik szerint a mozgalom a Jobbik keretein belül történt volna, de miután kiszorították onnan Jakabot, kénytelenek voltak külön útra térni. Zágráb leszögezte, nem a Jobbikkal szemben pozicionálják magukat, hanem egy új, életképes, integratív politikai erőt szeretnének létrehozni.

Jakabot megpuccsolták

Zágráb szerint a Jobbikon belül korábban három irányvonal volt érzékelhető: a nemzeti, amely a párt korábbi politizálását jellemezte, a néppárti, ez Jakabhoz köthető, valamint az értelmiségi kör, akik elvileg az európaiságot hangsúlyozták.

Amikor Gyöngyösi átvette az elnökséget, azt ígérte, összebékíti a feleket, ám ennek éppen az ellenkezője történt.

Összeomlott a nemzeti vonal – kilépett például a pártból ennek az oldalnak a meghatározó szereplője, Murányi Levente –, a néppártiakat Jakabbal együtt kiszorították, az értelmiségieket pedig épp Gyöngyösi népszavazási kezdeményezése riasztotta el, a referendum ugyanis Európa-ellenes – állítja Zágráb, aki úgy véli, a mostani vezetés nem pártként, hanem gazdasági társaságként irányítja a Jobbikot, ezért nincs is szüksége tehetséges, sikeres politikusokra.

Arra a kérdésre, hogy az országos vezetőségből, frakcióból miért nem csatlakoznak hozzájuk, Zágráb emlékeztetett, Jakabot a kongresszus 70 százalékkal választotta meg elnöknek, tehát a támogatottsága nagy volt a pártban. Ugyanakkor az elnökség – sokak véleménye szerint a Fidesz a nyomására – megpuccsolta őt, tehát a konfliktus Jakab és a szűk körű vezetőség között alakult ki, a Jobbik tagjai közül nagyon sokan még mindig az exelnök mellett állnak. Hogy pontosan mennyien, azt Zágráb nem tudja, de azok közül, akiket ő jól ismer, amely területre ő rálát, ez a szám 90 százalékra tehető.

A politikus szerint a Nép Pártján mozgalom három célt tűzött ki maga elé: küzdjön az emberek jólétéért, képviselje az európaiság eszméjét és fogjon össze azokkal az erőkkel, amelyek szintén a mostani hatalom leváltásáért dolgoznak. Hogy konkrétan melyek ezek a pártok, Zágráb nem akart, nem tudott válaszolni. Úgy fogalmazott, most folyik egy átstrukturálódás, és a következő időszak dönti el, melyek lesznek életképes politikai erők, amelyek hosszabb távon ottmaradnak a politikai porondon. Ehhez az összefogáshoz persze a Nép Pártján mozgalomnak is meg kell erősödni, de ezen dolgoznak nagy erőkkel – fejezte be.

Nyitókép: Zágráb Nándor Facebook-oldala

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. augusztus 19. 09:36
Ez a hét vicce Potocskánétól: "a karakteres, jobboldali, konzervatív, szakmai munkában, ami most a Jobbikot jellemzi." A másik, hogy 70%-kal választották újra Jakabot. Mindenki tudja, hogy a nemierőszakkal vádolt Földi gyűjtötte be kishaverjának, Jakabnak az utolsó napokban.
hátakkor
2022. augusztus 19. 07:34
Bikicsunáj!
simonvitéz
2022. augusztus 19. 00:13
Nagyle-mezt a-kar-unk!
kbs_real
2022. augusztus 18. 23:39
Jé. Ezek egy cigánypártot akarnak csinálni. Ami annyira nem is rossz ötlet - de pont Jakabbal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!