Varga Mihály: A baloldali módosító javaslatok 3240 milliárd forintos adóemelést jelentenének

2022. július 04. 11:18

A tárcavezető szerint a baloldali előterjesztések növelnék a költségvetési hiányt és az államadósságot.

2022. július 04. 11:18
null

A baloldali módosító javaslatok 4600 milliárd forinttal borítanák fel a jövő évi költségvetést, és 3240 milliárd forintos adóemelést jelentenének – tette közzé a Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn.

A tárcavezető videobejegyzése szerint áttekintették a baloldal 436 módosító javaslatát a jövő évi költségvetéshez. Ezek közel akkora összeggel – 4600 milliárd forinttal – borítanák fel a büdzsét, mint amit családtámogatásokra, a rezsivédelmi és honvédelmi alapra fordítanak összesen jövőre.    

Példaként említette, hogy a baloldali adóemelési javaslatok 3240 milliárd forinttal emelnék a közterheket, ezek között szerepel a karbonadó, amely 200 milliárd forintos adóemelést jelentene, vagy a társasági adó növelése is, amely 2360 milliárd forinttal növelné a vállalkozások terheit. Hozzátette: javaslataik szerint a költségvetési tartalékokat is fel kellene élni. Az eredeti 1260 milliárd forintos tartalék másfélszeresét, 1900 milliárdot költenének el a tartalékok terhére.    

A jövő évi költségvetés a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése.

„A célunk az, hogy a háborús válságban is megvédjük az elért eredményeket, megőrizzük a stabilitást” – jelentette ki a pénzügyminiszter, és hozzátette: a baloldali javaslatok veszélyeztetnék ezt, növelnék a költségvetési hiányt és az államadósságot. A költségvetés tervezésekor csak a felelős, átgondolt javaslatokat tudják támogatni – szögezte le Varga Mihály.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brüsszelidemokrata
2022. július 04. 15:33
Ha nem lopnátok el minden pénzt akkor lehet hogy nem jelentene 3000 milliárd forint adót . Meg ha nem lenne ekkora infláció .
Isten jobb keze
2022. július 04. 14:23
Miska merdjélki reggelre te miről beszélsz te hülye ki a bűbánatos fa@sz dupláztameg az állam adósságot ?? Sőt több mint a duplája..
BossN
2022. július 04. 14:01
Tiszta, egyenes beszéd. A baloldal inkompetens, hazug, csaló szétveri és lezülleszti amit megkaparint. Lásd Budapest.
Reszelő Aladár
2022. július 04. 13:49
A több beszedett pénzt értem, de mire akarják költeni? Kinek akarják odaadni? Vagy ez lenne az a bizonyos alapjövedelem? Ahol minden ember (Mészáros Lőrinc is), kap alapjövedelmet? Amúgy az alapjövedelem egyik kevéssé hangsúlyozott célja, hogy az újraelosztással foglalkozó bürokráciát meg lehet szűntetni és az ott dolgozókat más szektorokba terelve munkaerőt lehet felszabadítani. Amúgy ki lehet számokni mennyi lenne az alapjövedelem nem eladósodó formában: fogjuk az összes szociális kiadást (iskola, egészségügy, családtámogatás, útépítés, nyugdíj, stb) és a bürokrácia költségeit majd az egészet elosztjuk az ország lakosságával és a hónapok számával. Ekkor egy ideális világban mindenknek jut mondjuk havi 100.000 Ft. Ami egy 4 tagú családnál nem is hangzik rosszul. Csak aztán kiderül, hogy az iskola havonta napi 1000Ft/gyerek, a TB napi 1000/fő, a mentő 70.000-ért jön ki, a közvilágítás pedig 1500 Ft/ház, az utca újraaszfaltozása 1.2 millió/ház, az új autópályába pedig mindenki dobjon bele km-enként 800 forintot. Lehet ezt még ragozni, de a lényeg, hogy kb a csóró járná meg megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!