Szijjártó: Magyarország nem tárgyal a gázembargóról

2022. július 11. 15:37

A külügyminiszter elmondta, hogy földgáz ára olyan mértékben növekedik, hogy az az európai gazdaságokat is képes térdre kényszeríteni

2022. július 11. 15:37
null

Az Európai Unió és az egész európai kontinens olyan kihívásokkal néz szembe egy időben, amelyek közül »egy is bőven sok lenne«” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országházban. 

Az Ukrajnában zajló háború rendkívül komoly biztonsági fenyegetést jelent Európa számára, és emellett itt van az energiabiztonságunkat és a gazdasági biztonságunkat érintő kihívás.”

– magyarázta.  Hozzátette: ezeket a kihívásokat kezelni az Európai Uniónak egyelőre nem sikerült. 

Úgy látja, az eddigi válaszok nem segítették a háborús konfliktus terelését a megoldás irányába, ráadásul Európa versenyképessége jelentős mértékben romlott az elmúlt időszakban. Emlékeztetett: a tavalyi év végén merült fel először az a kérdés, hogy lesz-e elég energiahordozó, és ez volt az első olyan alkalom, amikor nem az ár volt már elsősorban a kérdés, hanem az, hogy lesz-e elég energiahordozó.

Most sajnos szintén egy hasonlóan nehéz helyzetben vagyunk,

mivel az Európába Oroszországból irányuló gázszállítások rendkívüli mértékben csökkentek, ráadásul a földgáz ára olyan mértékben növekedik, hogy az az európai gazdaságokat térdre tudja kényszeríteni” – fogalmazott.   

Szijjártó Péter közölte: a Magyarországra irányuló földgázszállítások tekintetében a szállítás súlypontja áttevődik a déli útvonalra. Magyarországra egy nap mintegy 30 millió köbméter földgáz érkezik, ennek több mint a fele a déli szállítási útvonalon, tehát Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Emellett kitért arra is, hogy döntöttek arról, hogy a hosszútávú szerződéseken felül is vesznek földgázt, annyit, amennyit fizikailag a fűtési szezon kezdetéig be tudnak tárolni a magyarországi földgáztárolókba. 

(MTI)

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2022. július 11. 22:51
Európa megőrült.
Töki
2022. július 11. 17:31
Így van! Nincs miről tárgyalni!
Micó
2022. július 11. 17:22
Ha megbukik az uniós vezetés,és erre jó esély van, akkor mi leszünk itt a Császárok.
matykox
2022. július 11. 17:19
Na, úgy látszik a "fejlett világ" célba vette a fejletlenné válást. Státusváltás. Az elszegényedett Európába visszatér az "outsourcingolt" termelés. Felvrágoznak újra a kőbalta gyárak? Ezzel a "perpesktívával" szemben valóban ninncs hova hátrálni meg tárgyalgatni: Szíjjártó úr helyes "testtartást" vett föl! This is the right posture against damned fools.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!