Magyar altábornagy: Szükség van az adminisztráció csökkentésére, hogy minél több bevethető katonánk legyen

2022. július 16. 16:02

„Magyarország biztonságát meg kell erősíteni” – hangsúlyozta a szombati altisztavatáson a honvédelmi miniszter.

2022. július 16. 16:02
null

 „Magyarország biztonságát meg kell erősíteni” – jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, az altisztavatáson.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy a héten elrendelte a haderő készenlétének növelését.

A Hősök terén szombaton esküt tett több mint négyszáz altisztnek azt mondta: ebben rájuk is számít; nekik is kulcsszerepük lesz a megújuló, magabiztos, jól kiképzett és felszerelt, jól szervezett és ütőképes Magyar Honvédség megerősítésében. „Néhány éve megindult a haderő átfogó fejlesztése, de ezt fel kell gyorsítani az ország közvetlen szomszédságában zajló háború és a déli határon fokozódó migrációs nyomás miatt” – fejtette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány minden erkölcsi és anyagi támogatást biztosít Magyarország biztonságának megerősítéséhez, a haza védelméhez.

Jön a 2 százalékos GDP-arányos ráfordítás

Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök döntése nyomán a honvédség teljes állománya „példátlan mértékű” illetményemelésben részesül. A kormány létrehozta a honvédelmi alapot, amely segíti a haderőfejlesztést, a védelmi kiadások a költségvetésben már jövőre elérik a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos szintet – sorolta. A miniszter arra szólította fel az esküt tett altiszteket,

Ezzel együtt azt kérte: legyenek a Magyar Honvédség méltó tagjai, példák a katonák számára a szolgálatban és azon kívül is.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka megnyitóbeszédében az altiszti esküt tevő katonákhoz szólva felidézte, hogy kiképzésük alatt számos akadályt kellett leküzdeniük, részt vettek a koronavírus-járvány leküzdésében, valamint az ország két határszakaszán is segítették a védekezést.

Közel félezer új altiszt

Felhívta a figyelmet, hogy olyan korban lépnek a Magyar Honvédség altiszti állományába, amikor a feladatok nőnek. „A Magyar Honvédség történelmi helyzetben van”, hiszen a szomszédban háború van. Ez pedig egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, a védelem – emelte ki. Szükség lesz átszervezésre is, az adminisztráció csökkentésére, hogy minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonával valóban a régió meghatározó ereje legyen a Magyar Honvédség. „Ennek megvalósítása mostantól a szombaton esküt tevő altisztek feladata is” – jegyezte meg az altábornagy.

A budapesti Hősök terén szombaton 430, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. Elmondták az úgynevezett altiszti hitvallást, majd egy-egy, helikopterekből és Gripenekből álló kötelék húzott át a Hősök tere felett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. július 16. 18:34
Magyar altábornagy: Szükség van az adminisztráció csökkentésére, hogy minél több bevethető katonánk legyen Katona koromban, még a szakaszparancsnokunk (aki őrmester volt és nem altbgy.) is tudta, hogy bevethető katonákat sorozással, bevonultatással, megfelelő kiképzéssel, ellátással és felszereléssel lehet "előállítani". Nem akarok dicsekedni, de mi előfelvételisek is így gondoltuk. (Csak az volt a baj, hogy belőlünk is bevethető katonát akartak előállítani 110 személyes körletben, meleg víz, rötyipapír nélkül, 17,60 forintos napi ellátmányból, rongyos ruhában, szarrá lőtt, ferde csövű AKM gépkarabéllyal, védtelen, fedezék nélküli őrhelyeken, 11 hónap alatt, ha jól emlékszem 13 darab lőszer kilövésével.) Szerintem "szakmai fegyverünket" a TBK nevezetű tábori telefont, a gombolyítót, a tyúkbelet, no meg a hurkakonzervet már Nagy Szulejmán is megmosolyogta volna. Mi is "mosolyogva" néztük, hogy a szőrén-szálán eltűnt vegyvédelmi köpenyeinkben vígan szántanak esőben a félegyházi parasztok.
Menhetten
2022. július 16. 17:51
Emlékeztek, hogy ez a romoluszrémusz mekkorát hazudott a kinevezése első hónapjában? Állítólag egy magyarokat menekítő repülőgépen ő maga egy bombával teli terroristát fegyverzett le a magyar gépen. Utána keresett ennek a hírnek sok külföldi újságíró, de se híre, se hamva nem volt sehol. Jó kezdés! Jelentenie kellett volna egy ilyen incidenst a Nato-nak, de a semmit nem tudta jelenteni. Ez elképesztő hazugság egy ilyen beosztásban...
Zolotarjov
2022. július 16. 16:53
Bullshitterek itt is vannak bőven. Csak klikkelgetni, kávézgatni..
Akitlosz
2022. július 16. 16:48
"Jön a 2 százalékos GDP-arányos ráfordítás" Majd egyszer talán valamikor. Már 1999-be kellett volna, hogy jöjjön. "Csak" 24 évet késik. Minimum. Annyira centire kiszámolták a jövő évi költségvetést, hogy kétséges, hogy ténylegesen meglesz-e az a 2%. Igen könnyen előfordulhat, hogy a végén csak 1,99% lesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!