Klaus von Dohnanyi is fellép az MCC Feszten

2022. július 25. 16:51

Az egykori német szocdem politikus az esztergomi esemény szombati programjában szerepel.

2022. július 25. 16:51
null

Nemrégiben magyarul is megjelent Klaus von Dohnanyi volt német miniszter külpolitikai témájú könyve. A NEMZETI ÉRDEKEK - Útmutatás a német és az európai politika számára a globális átalakulások korában című műről maga a szerző beszél a Mathias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválján, július 30-án.

 Klaus von Dohnanyi, egykori vezető szociáldemokrata politikus és közéleti szereplő Hamburg polgármestereként (1981-1988) testközelből követhette végig előbb Németország újraegyesítését, majd a magát újra definiáló és a szabad Európa vezető államává váló Németország átalakulását. A politikus nagyapja Dohnányi Ernő zeneszerző és zongoraművész, édesapja Hans von Dohnanyi, a Hitler-ellenes merényletben való részvétel vádjával kivégzett jogász volt. A magyar felmenőkkel rendelkező, hazánk iránt nagy szimpátiát tanúsító német politikus gazdag szakmai életutat tudhat maga mögött: polgármesteri munkáját megelőzően oktatási és

tudományos ügyekért felelős miniszter volt Willy Brandt kormányában, Helmut Schmidt kancellársága idején pedig külügyi államminiszterként tevékenykedett.

Nemzeti érdekek – útmutatás a német és az európai politika számára a globális átalakulások korában című nagysikerű kötete (Nationale Interessen: Orientierung für deutsche und europäische Politik in Zeiten globaler Umbrüche, 2021) idén tavasszal jelent meg magyar nyelven a Corvina Kiadó gondozásában. A német politikus könyvében is azt hangsúlyozza, hogy az európai országoknak jobban meg kellene ismerniük egymás nemzeti érdekeit, enélkül nincs előrelépés.

Az MCC Feszt látogatói közvetlen információkat, gondolatokat is kaphatnak a szerzőtől, aki a világháló segítségével élőben jelentkezik be Hamburgból a fesztivál szombati programjába. Klaus von Dohnanyi-val a Mol Nagyszínpadon Szalai Zoltán, a Mandiner főszerkesztője beszélget. 

A háromnapos fesztivál teljes programja itt érhető el: https://mccfeszt.hu/programok

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emery4919
2022. július 26. 11:39
Ha még nem hallottál róla, az csak azt jelzi, hogy: 1. még gyerek vagy 2. műveletlen bunkó vagy 3. vagy mindkettő :-))
istvánkeve
2022. július 26. 11:21
Dohnányi az Ukrán háború elött megírt könyvében, az amerikai NATO stratégiáról ("flexible response") ír. Véleménye szerint ez a stratégia szembe megy alapvetö európai biztonsági meggondolásoknak, mert ha egy europai országban konfliktus kezdödik, ez ennek az országnaka teljes lerombolásához vezet. Dohnányi könyve elolvasása nélkül nem lehet objektivan hozzászólni a világ békepolitikájához. A két évtizedes afganisztáni NATO jelenlét és ennek záróakkordja mindent elmond erröl a szervezetröl. Mit keres ebben egy európai állam ?
olajfa1
2022. július 26. 09:54
Tekintélyes név, és személyiség.
Lajoss
2022. július 25. 21:33
Hú,de kemény..mekkora név..Bruhaha..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!