Megszavazták az Alaptörvény-módosítást: jönnek a vármegyék

2022. július 19. 11:27

Ezzel az is valószínűvé vált, hogy egy napon lesz a 2024-es önkormányzati és EP-választás.

2022. július 19. 11:27
null

Kedden 140 igen, 36 nem szavazattal megszavazta az Országgyűlés az Alaptörvény tizenegyedik módosítását, melyet Kocsis Máté nyújtott be a parlamentnek egy hónappal ezelőtt.

A módosítás értelmébena megyéket a kormány vármegyékké nevezik át, míg kevéssel korábban, a „2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról” nevű törvényjavaslat elfogadásakor dőlt el, hogy a kormánymegbízottakat ezentúl főispánoknak kell hívni. 

A mostani módosítás azt is lehetővé teszi, hogy 2024-ben ugyanazon a napon rendezzék meg az önkormányzati és az EP-választásokat. A fideszes képviselők a vita során elsősorban spórolási szándékkal magyarázták a változás szükségességét, míg az ellenzéki képviselők azzal érveltek, hogy a kormány ismét politikai érdekei miatt módosítja az Alaptörvényt: mivel az európai parlamenti képviselőkről csak listán, az önkormányzatokról pedig vegyes rendszerben szavazunk, az ellenzéki pártok az első esetben külön indulhatnak, a településeken viszont az együttműködésben érdekeltek.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onlye
2022. július 20. 10:25
Magyarország előre megy nem hátra! Éljen a mi királyunk ganéhordáskor született FOsbán. Télen a Duna jegén jöhet a koronázás. Lölőt meg lovaggá lehet ütni. A parasztok meg örülnek neki. Sötét Magyarország.
Zolotarjov
2022. július 19. 18:13
Gondolom az alispánt pedig a megye választja, mint egykor. A vármegye szerepét, tekintélyét is vissza kellene adni, ne csak az elnevezés szintjén legyen változás..
kvrblnt
2022. július 19. 13:47
Gyönyörű szép gumicsont, legalább addig sem a szarakodó forintról, az inflációról, a KATA eltörléséről meg a rezsicsökkentés szétbaszásáról beszélünk. Taps a honatyáknak!
az ember
2022. július 19. 13:17
A vármegye és az főispán megnevezés elleni tiltakozások nagy aránya mutatja a nihillista libsi agymosás részleges sikerét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!