Karácsony csak néz, miközben a Momentum a DK-val próbál meccselni a fővárosban

2022. június 09. 15:15

Csak egy nappal a rendkívüli közgyűlés előtt egyezett meg a két párt, miután egy hónapig vitáztak a időközi választások jelöltjeiről. A feszültség viszont ezzel nem múlt el. Sőt.

2022. június 09. 15:15
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Bár a felek a jelek szerint fegyverszünetet kötöttek, érezhetően dúl a harc a DK és a Momentum között a budapesti pozíciókért.

A két párt végül megegyezett abban, hogy a parlamentbe kerülő DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi székébe Bősz Anett ülhet be, Gelencsér Ferenc újdonsült Momentum-elnök posztjából pedig kiderült, hogy a XI. kerületben a parlamentbe jutó Orosz Anna és Bedő Dávid helyéért is ők indíthatnak jelöltet: Lados Tamást és Devecseri Gábort. Bőszt szerdán meg is választották főpolgármester-helyettesnek, de ez korán sem jelenti a viták végét. Egyelőre azonban úgy néz ki, Gyurcsányék állnak nyerésre.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, két héttel ezelőtt azért maradt el a Fővárosi Közgyűlés ülése, mert a DK és a Momentum nem tudott megegyezni az időközi választásokon indítandó ellenzéki jelöltekről. Ezért utóbbi bejelentette, nem támogatja a Gyurcsányék által javasolt Bősz Anett megválasztását, erre a DK pedig nem volt hajlandó megjelenni az ülésen.

A felek végül úgy egyeztek meg, hogy Bősz Anett megválasztása mellett, Gy. Németh fővárosi képviselői helyét szintén a DK-s Élő Norbert veszi át. Újbudán pedig ezért a momentumos jelöltek indulhatnak, és megtarthatják Orosz Anna alpolgármesteri helyét is.

Hogy ez ugyanakkor mennyire nem mehetett egyszerűen, azt az is alátámasztja, hogy

több forrásunk szerint csak szerda este, azaz egy nappal a rendkívüli közgyűlés előtt sikerült tető alá hozni a megállapodást.

Egy a tárgyalásokra rálátó ellenzéki politikus pedig lapunknak elmondta, egy hónapja vitatkozik a két párt a jelöltekről, már akkor elkezdődött az adok-kapok, amikor az időközi választásokról először leültek tárgyalni az ellenzéki pártok. Bár mint fogalmazott, Újbuda volt a legnagyobb vitás pont a DK és a Momentum között, a XVI. kerületben Vajda Zoltán megüresedő helye miatt is marakodás alakult. A feszültség pedig állandónak tekinthető – jegyzete meg forrásunk.

Gyurcsány tisztázta: a DK a legerősebb párt a baloldalon

Ezt egyébként alátámasztja Gyurcsány Ferenc szerda délelőtti indulatos posztja is, amelyben a megállapodás ellenére kimondatlanul ugyan, de egyértelműen üzent a Momentumnak. A DK elnöke a bejegyzésben hangsúlyozta: soha nem engednek a zsarolásnak, a megállapodásokat pedig mindig betartják. Gyurcsány nem felejtette el megemlíteni, hogy ők az ellenzék legerősebb pártja és nyomatékosította, hogy soha nem engedték, hogy „elfogadhatatlan módon” kívülről nyomást gyakoroljanak rájuk.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója úgy látja, a jelenlegi konfliktus csak a nagyobb történet egy része. Ezt a meccset most a felek kihozták döntetlenre, de az igazán meghatározó az lesz, hogyan szerepelnek majd végül a kiválasztott jelöltek az időközi választásokon.

A Momentum és a DK is szeretné átvenni Karácsony Gergelytől a főváros irányítását,

a jelenlegi és ehhez hasonló viták és küzdelmek így azért fontosak, hogy pozíciókat fogjanak a pártok. Mind a ketten a másik rovására akar vezető szerepre törni – mondta az elemző. Érdemes közbevetni: a DK-nak két MSZP-s polgármester 2019-es „leigazolásával” már most többsége van a közgyűlésben, illetve fontos pozíciókat birtokol a Városháza környékén is.

Mindenki szeretne erőt mutatni az ellenzékben

„Nem mindegy, hogy ki mondhatja majd el, hogy jól szerepelt a időközi választáson, az igazi megmérettetéseken” – részletezte a Mandinernek Kiszelly, megemlítve, természetesen az igazi tétmeccs az lenne, ha ezeken az ellenzéki ártok egymás ellen indulnának el. Hozzátette: a 2024-es európai parlamenti választásig – amennyiben nem lesznek később még időközi választások – ugyanis ebből tudnak következtetni egy adott párt fővárosi támogatottságára, az erőviszonyokra. „Addig ezeket a helyzeteket kell kihasználniuk, hogy erőt mutassanak. Ez nekik nagyon fontos” – magyarázta Kiszelly. 

Emlékeztetett: 2019 tavaszán, az EP-választás után, az eredményekre hivatkozva is

épp a Momentum és a DK rúgta fel az ellenzéki megállapodást.

A választáson a második helyre befutó DK két héttel a szavazás után kihátrált a korábban általuk is támogatott Karácsony Gergely mögül és bejelentették, hogy önálló főpolgármester-jelöltet indítanak a baloldali előválasztáson Kálmán Olga személyében. Pár nappal előtte pedig a Momentum jelentette be saját jelöltjét Kerpel-Fronius Gábort. Igaz, sikert nem értek el a saját indulókkal, hiszen mindketten alulmaradtak Karácsony Gergellyel szemben. Hogy a két párt már most mennyire Karácsony „fejére nőtt”, arra mindenesetre rávilágít a múltkori közgyűlési fiaskó.

Visszatérve a valós erőviszonyokra: Gyurcsány Ferenc a választás óta sikeresen „betolta” az embereit mindenféle posztra, elég ha a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági elnökére Draskovics Tiborra vagy a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottsági tagjára, Vágó Istvánra vagy a gondolunk Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagjára Kolber Istvánra gondolunk. De természeetesn ide sorolandó a két főpolgármester-helyettes is, Kiss Ambrus, illetve a távozó Gy. Németh Erzsébet. 

Nyitókép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Számadó Tamás főjegyző a Fővárosi Közgyűlés ülésén (MTI/Balogh Zoltán) 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2022. június 10. 03:34
Pislog mint hal a szatyorban.
csulak
2022. június 09. 18:36
csak egy babu, akit 400 rablo "tamogat"
brekker
2022. június 09. 18:35
Kijafaszt érdekel a debil Karácsony? Hacsaknem elrettentő példaként. Úgyse ő dönt.
-Zsolt-
2022. június 09. 17:52
Orbán a BP főpolgármester jelölti casting-jában már kb a negyedik jelöltjét koptatja most éppen Lázár személyében, mert mind sorra elbuknak, mint most legutoljára Fürjes. De versenyben van még Vitézy + a jó ég tudja hány másik Budapestért felelős miniszter, államtitkár, megbízott, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!