Baranyi nem hátrál: megvétózza az ellenzéki képviselők döntéseit

2022. június 24. 16:17

Tovább folytatódik a ferencvárosi önkormányzati lap körüli harc Kálmán Olga férjének főszerkesztői kinevezése miatt.

2022. június 24. 16:17
null

„Polgármesteri vétót emelek azok ellen a döntések ellen, amelyek bedarálják és pártkifizető-hellyé teszik a ferencvárosi független médiát” – közölte Facebook-oldalán péntek délután Baranyi Krisztina.

A IX. kerületi polgármester szerint arra kapták a felhatalmazást a választóktól, hogy „a helyi sajtó szabadon, politikai befolyásolás és szervezeti függőség nélkül működhessen”.

Nem volt tartalmi kifogás

Ismert: az egész ügy Vágvölgyi B. András kirúgásával vette kezdetét, akit a Ferencvárosi Önkormányzat kiadója május végén mentett fel. Az ok elvileg az volt, hogy az újságíró 5 napig

nem jelent meg a munkahelyén, és szabadságot sem vett ki.

Vágvölgyit még 2020 nyarán egy független bizottság választotta meg a IX. kerület lapjának, a Ferencváros című újságnak az élére. Ezt követően jött létre az önkormányzat Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. nevű cége, a korábbi kerületi tévé vezetőjének, Hagymási Zoltánnak az irányításával. Bár Hagymási még Bácskai János idején lett vezető, személye az új polgármester számára is elfogadható volt. Miután Baranyi Krisztina polgármester a kampányában azt hangoztatta, hogy – elődjével ellentétben – nem akarja ellenőrizni a helyi médiát, létrejött a 9 magazin című havilap, amely nem jogutóda a Ferencváros újságnak. Ezt követően Hagymási Zoltán ennek az új kiadványnak az élére nevezte ki Vágvölgyit.

Az eddig megjelent lapszámokkal kapcsolatban a kiadóhoz

nem érkezett tartalmi kifogás egyik önkormányzati frakció részéről sem, a szerkesztőség teljesen autonóm módon működött.

Hagymási Zoltán május 27-i dátummal, azonnali hatállyal mégis felbontotta Vágvölgyi szerződését, amelyet az Indexnek az újságíró fentebb részletezett szerződésszegésével indokolt.

Felgyorsultak az események: Kálmán Olga férje a házban

Úgy tűnik azonban, hogy az ellenzéki pártok által támogatott független polgármester, Baranyi Krisztina nem hagyja annyiban a dolgot. A két nappal ezelőtti ülésen ugyanis arra tett javaslatot,  hogy a Majtényi László által vezetett szakmai bizottság javaslata alapján kiválasztott főszerkesztőt átlátszó ürüggyel kirúgó cégvezetőt mentse fel a testület, Vágvölgyi B. András kerüljön vissza a helyére – derül ki a posztjából.

„Javaslatomat erősítette a teljes szerkesztőség nyilatkozata, miszerint mindannyian felállnak, ha ez nem történik meg. A cégvezetőt felmentettük, de ez volt az egyetlen része a történetnek, ami rendben volt. Minden más tragikomédia.Vágvölgyi nem került vissza főszerkesztői pozíciójába, a médiacégünk pedig Kálmán Olga férjének, Hoffmann Györgynek a vezetése alá került” – summázza az elmúlt 48 óra történéseit Baranyi, aki arról ír, hogy kinevezték ugyan Vágvölgyit B. Andrást tartalomfejlesztési igazgatónak, de

az egykori Magyar Narancs-szerkesztőnek a DK cégvezetője és a ma még ismeretlen, a képviselők által kiválasztott főszerkesztő között kellene igazgatnia a tartalomfejlesztést.

„Nem mellesleg, az amúgy is feszített költségvetésű cégnek újabb, kizárólag pártpolitikai alkuk miatt létrehozott státuszokat kéne kifizetnie. Ezért a cégvezető megválasztása, a tartalomfejlesztési igazgatói poszt létrehozása és az új főszerkesztői pályázat kiírása ellen polgármesteri vétót emelek” – ismertette a döntését.

„Ezzel még nincs megoldva a helyzet, de a Képviselő-testület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését, a kerület médiája szabad maradjon” – zárul Baranyi posztja.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. június 25. 13:24
Meg szerencse, hogy a dk nem az embereit akarja mindenhová bedugni! Ki ez a kupac? Nagy tehetseg lehet, ha igy kell raerőszakolni egy szerkesztőségre! Mint olga!
Ödenburger
2022. június 25. 12:52
Megint látszik hogy mennyire egységes az összefogás. Csak egy dologban értenek egyet: a zsákmányszerzésben. Akár egymás rovására is.
Dobóka
2022. június 25. 05:34
KO-val NEM szabad kikezdeni !!! Ahol pénzről van szó, ott kibújik belőle a gátlástalan , korlátlan hatalmú Inkvizítor.
Dobóka
2022. június 25. 05:27
Bár- annyi krisztinkának, mehet lovaglást tanulni T-ütött katától, ő jelek szerint, egészen jól elboldogul az óvodás kölkök sétáltatásával .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!