Pedagógus-szakszervezetek: Novák Katalin szabad utat adott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek

2022. május 31. 12:33

„Nem hagyott ezzel más lehetőséget számunkra, mint azt, hogy alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz forduljunk” – fogalmaztak az érdekképviseleti vezetők.

2022. május 31. 12:33
null

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete(PDSZ) szerint Novák Katalin köztársasági elnök „szabad utat nyitott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek”. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke az államfőnek levelet írt, amelyet kedden az MTI-hez is eljuttattak. 

„Felháborodással vettük tudomásul, hogy nyomatékos kérésünk ellenére, a törvény elfogadását követően rövid időn belül aláírásával szabad utat nyitott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek. Nem hagyott ezzel más lehetőséget számunkra, mint azt, hogy alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz forduljunk” – fogalmaztak az érdekképviseleti vezetők. Hozzátették: ha a hazai jogorvoslati lehetőségeket ezzel kimerítették és nem járnak eredménnyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtanak be keresetet. 

Úgy fogalmaztak, hogy bár Novák Katalin a korábbi levelüket válasz nélkül hagyta – „akár azért is, mert olyan gyorsasággal írta alá a törvényt, hogy mire kezébe kerülhetett levelünk, az aláírás már lehetséges, hogy megtörtént” –, javasolják, hogy az abban foglaltakat gondolja át. „Miután láthatóan semmiféle jogi és erkölcsi aggályt nem talált az elfogadott törvénymódosításban, kérjük, döntését legalább utólag indokolja meg” – írta a PSZ és a PDSZ.

(MTI)

(Fotó: Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja beszédet mond a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött.MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2022. május 31. 17:18
Erős a gyanúm, hogy érik a Fidesz első komoly öngólja. Feltételezem, hogy a pedagógusok között sincsenek többségben a baloldali-liberális hátterűek - de irgalmatlanul nehéz ma, a választások után pár héttel jobboldali pedagógusnak lenni. A munkahelyen hallgatni kell, a kormányzat valóban, mintha hülyének nézné, itt, a kommentmezőben meg ez megy... Az év eleji 10%-os béremelésből lett a szakmai ágazati pótlék emelése, a választások utánra ígért emelést "majd valamikor" meglépik (lásd Rétvári válaszát Tóthnak, ami egyébként kimerült a momentum ekézésében), az egész bértábla viszonyítási alapja még mindig a 2014-es bérminimum... Amúgy Rózsa óta heti 32 órát kötelező a pedagógusnak a munkahelyén munkával tölteni. A szabadság pedig csak papíron van meg (táboroztatás, ügyelet, egyebek), és nincs sem csúsztatás, sem kifizetés. A túlórák ki(nem)fizetésébe nem is érdemes belemenni. Szóval volna mit csinálni.
Nagyhuba1
2022. május 31. 16:16
Szag-szervezetet a tagok által befizetett tagdíjból kellene fenntartani. A kormány is tisztába van a pedagógusok helyzetével,és a villanyszerelőkével,orvosokéval,tűzoltókéval,rendőrökével és sokan másokéval, jelenleg sok gonddal és problémával és várhatóan egyre többel kell megküzdenie.Sajnos jelentős energiákat kell elpocsékolnia a vesztes ballierális támadások miatt.
Ben Jeremiah
2022. május 31. 14:00
Egy tanár egy évben átlagosan 30%-al kevesebbet dolgozik, mint aki 40 órás munkahetet tol, ahol persze az ebédidő sincs benne a munkaidőben. És 46 nap szabadságuk van, az első perctől, míg egy pályakezdő 20 nap szabadsággal rendelkezik. Az meg, hogy "de fel kell készülni az órákra" csak süket duma. A pitagorasz tétel előadásából nem kell minden évben újra felkészülni, mert az nem változik. És ahogy elnézem a tanarakat, történelemből sem írták át jegyzeteiket, még ma is marxista süketelést nyomják, meg az ellenforradalmat, meg a felszabadulást. (És ha azt gondolják, hogy más munkahelyen nem kell felkészülni, nem kell naprakésznek lenni, akkor erősen tévednek. Vagy vigyék az autójukat egy Merkur szervizbe, ahol a szakik még zastaván edukálódtak.)
Szerintem
2022. május 31. 13:56
Ja hogy ezek a DK-s szivárványos pártaktivisták. Már majdnem azt hittem, hogy pedagógusok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!