Pálinkás József: Az ellenzéki pártok a hátuk közepére kívántak minket

2022. május 28. 18:00

Az Új Világ Néppárt elnökét is meglepték a baloldali összefogásról nemrég megjelent háttérinformációk, bár a volt oktatási miniszter szerint tárgyalópartnereinek viselkedése visszaigazolta mindezeket. Pálinkás József – akinek pártja múlt héten döntött az önfeloszlatásról – egyelőre nem vállal több politikai szerepet, de ahogy a Mandinernek elárulta, saját magának is tartozott annyival, hogy megpróbál felépíteni egy jobbközép pártot.

2022. május 28. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A múlt héten egy szűkszavú Facebook-posztban jelentették be, hogy megszűnik az Új Világ Néppárt. Miért döntöttek így? 

2019-ben úgy gondoltuk, fel tudunk építeni egy jobbközép polgári pártot. Azonban – részben a választási törvény miatt – nem tudtunk ennyi idő alatt annyi képviselőt kiállítani, ami a listaállításhoz szükséges. A párt tagsága megosztott volt abban, hogy csatlakozzunk-e az ellenzéki összefogásnak nevezett csoportosuláshoz, de végül az a döntés született, hogy induljunk el a baloldali előválasztáson. Nyilván ezen sokkal kevesebb polgári, jobbközép elkötelezettségű választó vett részt, ennek következtében nem is szerepeltünk sikeresen. Ezek után

többen is úgy gondoltunk, hogy ennek a pártnak így, ebben a formában nincs értelme, hiszen nem akartunk kamupártot működtetni.

Jelentős növekedési potenciált sem láttunk benne, ezért is döntöttünk úgy, hogy nem folytatjuk. Tettem egy kísérletet arra, hogy legyen Magyarországon egy polgári jobbközép párt, bár tudom, hogy jelenleg többen is ezt hirdetik magukról. Megpróbáltam, azt gondoltam, tartozom ennyivel saját magamnak és az 1990-ben lelkes Pálinkás Józsefnek. 

Ez azt is jelenti, hogy ön személy szerint is szakít a politikával? 

Nem jelenteném ki ezt ilyen véglegesen, de tény, hogy a jelenlegi pártstruktúrában nem látok olyan politikai erőt, amelyben szerepet vállalnék. Az is nyilvánvaló, hogy koromnál fogva sem vállalkoznék már erre. Nem mondom, hogy semmilyen közéleti tevékenységben nem fogok részt venni, sőt valószínűleg többet fogok írni. De a most divatos „facebookos véleménycunamiban” nem szeretnék részt venni. 

Ezek szerint az az álláspontja sem változott, hogy nem akar belépni Márki-Zay Péter új pártjában. 

Nem, sőt erősödött ez az elhatározás. 

Mit gondol az elmúlt hetekben az ellenzéki kampányidőszakról nyilvánosságra került háttérinformációkról

Még engem is megleptek ezek a történetek. Nem tudtam, hogy már a kezdetektől fogva ennyire erősek voltak az ellentétek. Én az egész folyamat alatt igyekeztem fegyelmezetten viselkedni, senkire nem mondtam egy rossz szót, nem tettem megjegyzést. De ez az egymásnak üzengetés elkeserítő. Én ezeket az eseményeket nem láttam közelről, hiszen nem vettem részt a pártelnöki tárgyalásokon. Ugyanakkor azoknak a viselkedése, akikkel én tárgyaltam, visszaigazolta azt, amit a Direkt36 feltárt.

Minket, az Új Világ Néppártot a hátuk közepére kívántak az ellenzéki összefogás szereplői.

Volt egy megegyezés, hogy elindulunk az előválasztáson, és ha ötnél több helyen nyerünk, akkor indulunk jelölőszervezetként az országgyűlési választáson is. De a különböző megállapodásokkal, kiegyezésekkel úgy rendezték, hogy ez ne következhessen be. A nyilvánosságra került történetek is azt támasztják alá, hogy sokkal erősebb volt a pártok parlamenti pozíciókért folyó küzdelme, mint a tényleges változás igénye. A választás előtt látszott, hogy a Fidesz megnyeri a választást, de nem ekkora arányban. Jót tett volna a magyar politikának, ha nem kétharmaddal nyer a Fidesz és több kompromisszumra van rákényszerítve. 

Ezek fényében így utólag örül, hogy végül kimaradtak a baloldali összefogásból? 

Egy akadémiai barátom mondta azt, hogy „Na látod, milyen jó, hogy nem kerültél be a parlamentbe, mit csinálnál most ott”. Ezzel azt hiszem, válaszoltam is a kérdésre. 

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egyelőre
2022. május 29. 12:12
Ez egy ostoba, mérsékelt liberálnáci hazaáruló, a társaival együtt. Pici magyargyűlöletet kellett volna még beletenni, és akkor elfogadták volna az ügynök oldalon.... És ez a senkiházi, miniszter lehetett és Akadémia elnök, elképesztő!
Papalimapapa
2022. május 29. 11:09
"Pálinkás József – akinek pártja múlt héten döntött az önfeloszlatásról – egyelőre nem vállal több politikai szerepet..." Na kérem, ezt a tényt ajánljuk figyelmébe bizonyos Jakab Proletár Péter és Márki Zay Ripacs Péter urak figyelmébe. Jobbikot feloszlatni, új pártot eleve létre sem hozni! Pofát súlyba és eltünni a magyar közéletből. Most!
Sany Xepi
2022. május 29. 06:30
Tudatlan tudós?
Vad Virág
2022. május 29. 06:30
Tényleg? Atomfizikus úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!