Die Tageszeitung: A kárpátaljai romák a rasszizmus és a kevés szociális segély miatt nem akarnak Magyarországra menni

2022. május 19. 08:13

A cseh belügyminiszter azonban nemrég megerősítette, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező menekülők nem jogosultak szociális juttatásokra Csehországban sem.

2022. május 19. 08:13
null

A Die Tageszeitung online felületén is elérhető az a cikk, amely a Csehországba érkező ukrán menekültek helyzetéről ad látképet. Több százan rekedtek a prágai főpályaudvaron, sokan közülük Kárpátaljáról menekültek, és rendelkeznek ukrán és magyar állampolgársággal.

2010-ben az Orbán-kormány kezdeményezésére a magyar parlament úgy döntött, hogy a határon túli magyarok magyarországi lakóhely nélkül is megkaphatják az állampolgárságot. Így sok kárpátaljai magyar ajkú roma is kettős állampolgárságot kapott. Ez sokáig előnyt jelentett, mostanra azonban problémává vált számukra – olvasható a német lap írásában.

A lapnak nyilatkozók nem akarnak Magyarországra menni, mert ott elutasításra, rasszizmusra és semmiféle segítségre nem számítanak.

A cseh kormány álláspontja szerint azonban Magyarország feladata lenne most gondoskodni a saját állampolgárairól. A cikk közölte, hogy a magyar kül- és belügyminisztériumhoz, valamint a prágai magyar nagykövetséghez intézett megkeresések arra vonatkozóan, hogy Magyarország kit tart felelősnek a magyar útlevéllel rendelkező ukrán menekültek ellátásáért, a lap megjelenéséig válasz nélkül maradtak. Jonathan Lee, az Európai Roma Jogok Központjának munkatársa szerint, akinek megfigyelőcsoportjai vannak Magyarországon, a menekültek ott nem számíthatnak segítségre. Magyar állampolgárként kezelnék őket, és legfeljebb tíz napig kapnának élelmiszer-utalványokat. „Ha egyáltalán” – mondta Lee.

Az Orbán-kormány az elmúlt években tömegesen csökkentette a szociális juttatásokat Magyarországon” – mutatott rá Lee. Vit Rakusan cseh belügyminiszter nemrég megerősítette, hogy a kettős állampolgársággal rendelkezők nem jogosultak átmeneti védelemre és szociális juttatásokra.

Nyitókép: Népviseletbe öltözött roma hagyományőrzők a roma kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a kárpátaljai Ungváron 2017. április 8-án.MTI Fotó: Nemes János

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. május 20. 20:10
Kezét kéne letörni annak, aki ezeknek útlevelet adott ki.
ddi1980
2022. május 20. 12:41
Különösebb extra szaktudást nem igénylő munkásból égető hiány van nálunk / gyümölcsszedés, kertészeti munkák, takarítási munkák, egyéb betanított munkák.../, vagyis 10 nap bőven elegendő, hogy a polgár megoldja sorát és kellő szorgalommal mielőbb munkába álljon.
lyon
2022. május 20. 11:33
Semmi gond, úgyis jobban szeretnének Németországba menni, meg ugye a németek nagyon várják a bevándorlókat, hát engedjék be és lássák szépen el őket maximálisan mindennel. Ha már felvetették a kérdést, nagyon egyszerűen meg is tudják oldani. Tárt karokkal hívni és várni őket Németországba. Ennyi.
sorivo4
2022. május 20. 04:37
Nálunk cigányoknak hívják őket, és oda mennek, ahol romáknak nevezik őket. Nálunk munka társadalma van, náluk meg segélyezés. A könnyebb utat választják, mert cigányok. Ők terjesztik a kultúránkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!