Gulyás: Az Oroszország elleni olajembargó nem egyformán érinti az EU-s tagállamokat

2022. május 05. 20:33

A kőolajra és földgázra vonatkozó szankciók hatására 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajár lenne.

2022. május 05. 20:33
null

Az Oroszország elleni újabb szankciók gazdasági hatása a matematika eszközeivel világosan kiszámítható következményekkel járó döntés, amely nem egyformán érinti az államokat – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV csütörtök esti műsorában.

Gulyás Gergely kiemelte: Magyarország és Szlovákia van a legrosszabb helyzetben, a magyarok orosz kőolajnak való kitettsége körülbelül kétharmada a teljes kőolaj-felhasználásnak, a szlovákoknál ez az arány pedig még magasabb.

700 forintos benzin és 800 forintos gázolajár lenne

Rámutatott: a kőolajra és földgázra vonatkozó szankciók hatására 700 forintos benzin és 800 forintos gázolajár lenne, valamint Magyarország ellátásbiztonsága sem lenne garantálható. Ezért a kormány korábban is világossá tette, hogy nem tud támogatni „ezen a területen ebben a formában” szankciókat – mondta, hozzátéve, hogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök is egyértelművé tette az Európai Bizottság elnökének írt csütörtöki levelében.

A tárcavezető hozzátette: Magyarország tartja magát azokhoz a szankciókhoz, amelyekről a versailles-i márciusi uniós csúcstalálkozón döntöttek, de ezek a kőolaj és a földgáz területét nem érintették.

„Komoly aggályok” 

Olyan szankciókat szabad elfogadni, ami annak fáj, akit büntetni akarunk és nem fáj jobban annak, aki egyébként büntetni akarja az Ukrajnával szembeni agresszió miatt Oroszországot – jegyezte meg Gulyás Gergely.

Később arról is beszélt: Bulgáriának, Szlovákiának és Csehországnak is „komoly aggályaik” vannak.

Miután teljes egységre van szükség, és enélkül szankciók nem fogadhatók el, ezért ha az Európai Bizottság fenn akarja tartani az egységet, amely a háború miatt az uniót jellemezte, akkor tárgyalni kell – jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely hozzáfűzte: Magyarország pontosan el tudja mondani, hogy az országnak a helyzet mennyivel kerül többe, mint más tagállamoknak, miben más a helyzetünk, mennyi idő alatt és milyen költségekkel lehetséges az átállás és milyen költségek megtérítését várja el az uniótól Magyarország.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. május 06. 11:46
Virtuális pénz, virtuális olaj, virtuális földgáz. Ami nincs, azt mennyiért adja? Ez így körülbelül ugyanaz, mint az az ország, amelyet teleszültek a férfiak. Most ezt szülik ezek a férfiak. Meg Ursula.
Pelso j.
2022. május 06. 09:32
-hogy miről beszélek? Olvasd újra, amit írtam, s ne mellé beszélj.
Pelso j.
2022. május 06. 06:26
Tehát a szlovákok mellett a nagyon hanyatló Nyugathoz képest mi vagyunk a legrosszabb helyzetben. Annak ellenére, hogy a COVID előtt naponta ment a hazudozás kiváló gazdaságról, nagy adóbevételekről, meg hogy a járvány válság után mi álltunk talpra először. Remek, csak így tovább.
europész
2022. május 05. 22:38
Felhívnám a figyelmet,hogy Magyarországgal piszkos játékot játszanak a nyugati tagállamok.Pontosan tudják,hogy Magyarország megvétózza az embargót.Több nyugati ország érdeke az hogy ne legyen embargó de ennek ellenére mégis ragaszkodnak ahhoz a kommunikációhoz,hogy mégis legyen embargó.Így aztán könnyedén találnak egy balekot aki vétózni fog mert őszintén,tiszta,becsületes módon Magyarország teszi a dolgát.Micsoda öröm számukra,hogy ismét ez a fekete bárány az oka a kialakult helyzetnek.Megint ez a bitang Orbán az oroszok mellé állt és Putyint támogatta.Megint jön a Kuleba,hogy ítéljék el ezt a gonosz országot.Sőt ha legyőzték az oroszokat rögtön büntetni fogják Magyarországot mert lesz elegendő nyugati fegyverzetük amivel a Balatonig elfoglalják az országot.Ehhez asszisztálnak a magyar globalisták és nem is gondolnánk micsoda alattomossággal.Ajánlom kormányunknak figyelmébe a nyugati ármánykodást.(németek,dánok,hollandok,észtek,franciák,litvánok,románok,görögök,olaszok,horvátok,szlovének osztrákok)Tényleg az lenne a legjobb ha az oroszok egy-két évre mindent elzárnának.Kíváncsi lennék akkor mit hazudnának az Únió eszetlen vezetői?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!