Kiengedték a börtönből a Hunnia-per letartóztatott vádlottjait, kivéve Budaházy Györgyöt

2022. május 26. 09:54

Három érvvel támasztotta alá a döntést a Fővárosi Ítélőtábla.

2022. május 26. 09:54
null

Budaházy György kivételével a Hunnia-per többi, megismételt elsőfokú ítélet kihirdetése után azonnal letartóztatott vádlottjának fellebbezését helyben hagyva, kényszerintézkedésüket enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla, így a II. rendű S. J., VIII. rendű T.CS., IX. rendű N.Z, valamint a XI. rendű vádlott, F. R. hazatérhetett a börtönből a családjához. Budaházy György esetében azonban az Ítélőtábla álláspontja szerint „mellőzhetetlen a teljes szabadságelvonással járó kényszerintézkedés” – írja a PestiSrácok.hu a családra hivatkozva. 

Mint ismert, március 16-án, megismételt eljárásban a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélte, feltételesen sem bocsátható szabadlábra, az addig előzetesben töltött időt beszámították. Mások mellett a másod-, a harmad- és a nyolcadrendű vádlottat is tíz évnél súlyosabb szabadságvesztésre ítélték. A hatodrendű vádlott „megúszta” másfél év felfüggesztett börtönnel.

Üdvözöljük a döntést a többiek esetében, akiket ugyanúgy hetek óta méltatlanul tartottak fogva. Ugyanakkor felháborító, hogy testvérem, Budaházy György esetében minden indokot megragadtak, sőt, ha úgy tetszik, kreáltak is hozzá, hogy továbbra is benntarthassák”

– mondta a PestiSrácok.hu-nak Budaházy Edda, aki a portál rendelkezésére bocsátotta a határozat indoklását is. Ebben három érvvel támasztják alá a döntést. Mint írják, a 17 év fegyházbüntetés, melyből a vádlott, Budaházy György 3 évet töltött előzetes letartóztatásban, olyan súlyú büntetés, amelyre tekintettel a szökés, elrejtőzés veszélye fokozottan fennáll. Hozzáteszik:

„A feltételes szabadságra bocsáthatóság kizárásával és az ügyész súlyosítás iránti jogorvoslati nyilatkozatával együtt ez olyan mértékű joghátrányt jelent, amely mellőzhetetlenné teszi a teljes szabadságmegvonással járó kényszerintézkedés fenntartását” – írják.

Végül közölték, hogy az általuk hozott döntést megerősíti az a tény, hogy május 5-én a BRFK  Bűnügyi Főosztálya kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, csoportosan elkövetett közösség tagjai elleni erőszak bűntettével is meggyanúsította a vádlottat.

Kapcsolódó

Végeláthatatlan történet lett a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György peréből

A vád szerint Budaházy és társai 2007-ben és 2008-ban politikusok – így Hiller István és Kóka János – ingatlanjai ellen intéztek támadásokat, de ők verték meg Csintalan Sándort is. A vádlottak 2016-ban összesen 125 év fegyházbüntetést kaptak, a Fővárosi Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet. Bővebben...

Nyitókép: Földházi Árpád 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. május 26. 12:53
A magyar "igazság"szolgáltatás, mind erkölcsileg mind szakmailag, elképzelhetetlen mélységekbe süllyedt az utóbbi évtizedekben. Teljességgel megérett egy átfogó tisztogatásra mind a bírói kart illetően, mind pedig az "igazság"szolgáltatás rendszerét illetően. Alapjaiban kell megváltoztatni az egész rendszert, mivel toldozással, foldozással nem lehetséges ennek a súlyosan beteg szervezetnek a gyógyítása és megtisztulása. Orbán Viktor kormányainak pontosan annyi, ha nem több, felelőssége van abban hogy idáig jutottunk, mint, álbaloldali és liberális elődeinek.
csakazigazat2
2022. május 26. 12:32
Most akkor a Csintalan verés miatt fog ülni lényegében tizenéveket ? Mert gondolom a többi ügy, hogyaszongyahogy anarchista módszerekkel küzdöttek Fletóék ellen, csak kreált ügynek tűnik. Egyértelmű, hogy ki akarják vonni a forgalomból a csávót hosszabb időre, no meg példát akarnak statuálni, nehogy valakinek megforduljon a még a fejében is csak, hogy politikusokat vegzáljon a jövőben.
benedek77
2022. május 26. 12:29
12 év jobboldali 2/3 után.
Csakislovacska
2022. május 26. 12:10
Magyar vagy,apa vagy,bűnös vagy! Sajnos így megy ez a gyermekelhelyezési per során is. Futószalagon apátlanítják a Nemzetet,gondolható hogy milyen céllal! Törvény ugyan nincs rá,csak libsi bírósági gyakorlat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!