A Telex váratlan helyen találta meg a „gyógyírt” az elvesztett választásokra

2022. május 18. 20:27

Az Amerikai pszichó írójának új könyvétől várják a megváltást.

2022. május 18. 20:27
null

„Néha beüt a gebasz, oldd meg, ne picsogj, vedd be a gyógyszered, nőj fel, baszod!” címmel adott közre egy könyvrecenziót a Telex Bret Easton Ellis Fehér című esszékötetéről, amiben több helyen is párhuzamot vontak Trump 2016-os és Orbán Viktor 2022-es győzelmével, valamint megpróbálták az író szavait felhasználni aféle gyógyírként a rekordarányú vereségükre.

„értem, nem szereted a geci Trumpot, de bazmeg, az ég szerelmére, fejezd már be”

„»Néha, amikor a barátaimat hallgattam, rájuk meredtem, miközben egy halk hang az agyam hátuljában elkezdett sóhajtozni, hogy a büdös kurva életbe nem találkoztam még ilyen nagyra nőtt óvodással, bazmeg, légy szíves, nyugodj már le, bazmeg – értem, nem szereted a geci Trumpot, de bazmeg, az ég szerelmére, fejezd már be, bazmeg« – aki a megjelenés napján, május 2-án, alig egy hónappal a magyarországi országgyűlési választások után

 – kezdte meglehetősen erősen a Telex cikke a könyvrecenziót. Hozzátették, hogy nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy „mintha csak a kormányváltást akaró magyarok választások utáni hangulatáról beszélne” Bret Easton Ellis a könyvében, amit több kisebb idézet valamint a hozzájuk fűzött kommentárjukkal bizonyítottak. Ezeket változtatások nélkül közöljük:

„Ez nem a szokásos csalódás volt a választási eredményekben – ez félelem, iszonyat és felháborodás volt, amely mintha sosem csillapodott volna, és nemcsak a Puhány Generáció képviselőinek részéről, mint a párom, hanem negyvenes, ötvenes, hatvanas éveikben járó igazi felnőttek részéről sem, akik annyira kiborultak, hogy nem az ő csapatuk nyert, hogy elkezdtek olyan szavakkal dobálózni, mint az »apokalipszis« és a »hitleri«.”

***

„Vagy: idézi Ellis ezt a társaságban hallott fejtegetést, amin elszörnyedt – képzeljük ide Los Angeles és New York helyébe mondjuk Budapest és Pécs nevét:”

  • „Egyikük azt mondta, hogy (...) Los Angelesnek meg New Yorknak kellene eldöntenie, »ki legyen a kurva elnök«. – Ne valami tudatlan vidéki tuskó döntse el, ki legyen az elnök – morogta. A partvidék büszke liberális elitjéhez tartozom, és szerintem nekünk kellene eldöntenünk, ki legyen az elnök, mert mi vagyunk az okosabbak.”

***

„És egy utolsó példa arra, hogy mikor nehéz 2022 májusában nem Magyarországra vonatkoztatni Ellis szavait:”

  • „Bárkivel beszélt az ember a választásokról 2016 egyre sötétebb nyarán és őszén, azt hihette, hogy a szavazásban középutasságnak nincs helye, az egymásra találás nem megengedett; a felépülés, a sebek begyógyulásának gondolata elképzelhetetlennek tűnt. Valaki vagy a jóemberségét demonstrálva az egyik jelöltre szavazott, vagy a másikra, de akkor rossz ember.”

Nyitókép: Am Psycho productions / Edward R / Collection ChristopheL via AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Voltkocsmáros
2022. május 19. 16:01
Mondd ki az első szót ami az eszedbe jut! Pina. /Vaklárma c.film/
XTRO
2022. május 19. 14:19
Beteg faszok, megértetek a pusztulásra ! Szerencsére sok dolgunk nincs, mert kurvára értetek az önpusztításhoz. Persze azért próbáltok minket is magatokkal rántani.. de ellenállunk !
Mátyás01
2022. május 19. 12:12
Milyen érdekes, hogy Trumptól kiakadt az író, de Bush, Clinton vagy Obama nem zavarta, akik más országokat földig bombáztak. Csakis Trump zavarta, aki amerikához képest a lehető legkisebb mértékben avatkozott be katonailag más országok életébe.
kálmi
2022. május 19. 12:07
Nem azért, de a stílus az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!