Itt a kormány válasza a brüsszeli szankciós tervekre

2022. május 05. 17:55

Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött Ursula von der Leyennek.

2022. május 05. 17:55
null

Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben kifejtette a magyar kormány hivatalos véleményét és válaszát a tervezett hatodik szankciócsomaggal kapcsolatban. A levélben a miniszterelnök történelmi kudarcnak nevezte a csomag esetleges elfogadását.

A tervezett csomag Orbán Viktor szerint

a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

„Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül” – ez áll abban az angol nyelvű levélben, amelyet a magyar kormányfő ma küldött Ursula von der Leyen számára, amelyből a Financial Times idézett részleteket.

Az Index birtokába jutott angol nyelven írt levél tanulsága szerint „a javasolt szankciók elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli. Ezek az erőfeszítések időigényesek, és olyan redundáns beruházásokat tesznek szükségessé, melyek éppen emiatt piaci alapon nem finanszírozhatók.”

A levél kitért arra is, hogy az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak, amit a szankciók csak rontanának. 

A magyar kormányfő úgy véli, az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt. Mint hangsúlyozzák, a 6. szankciócsomag aláássa ezt az egységet.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 370 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. május 07. 03:55
Medvegyev is tudja, igazunk van.
Dezsőke
2022. május 06. 18:22
békét
KBA98
2022. május 06. 16:48
A magyar VÉTÓ-t támogatjuk!
Reszelő Aladár
2022. május 06. 13:49
Akkor el lehet sütni a libeárlis csodafegyvert: készüljön egy petíció, amiben kizárólag Magyarországot kell megbüntetni. Vagy az EU-ból való kizárással, vagy a kormány elmozdításával, esetleg demokratikus bombázással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!