Bencsik János szülői nyugdíj bevezetését kezdeményezi

2022. május 02. 06:41

Javaslata az 1970. január 1. után születettekre vonatkozna. A nyugdíj egy részét nem a hagyományos elv szerint folyósítanák.

2022. május 02. 06:41
null

Bencsik János független országgyűlési képviselő a felnevelt gyermekek számát és iskolai végzettségét figyelembe vevő szülői nyugdíj bevezetését kezdeményezi az újonnan alakuló parlamentben. A politikus az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, a Második Reformkor Alapítvány javaslata alapján készült indítványa az „elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb társadalmi igazságtalanságát orvosolná, megelőzve a nyugdíjrendszer összeomlását is”.    

Kiemelte: javaslata az 1970. január 1. után születettekre vonatkozna, és

a nyugdíjak legfeljebb 95 százalékáét folyósítanák a hagyományos elv (szolgálati időn és átlagkereseten alapuló számítás) szerint,

legalább 5 százalékát pedig szülői nyugdíj formájában. Utóbbi összeget az határozná meg, hogy az adott nyugdíjas hány gyermeket nevelt fel, és milyen legmagasabb iskolai végzettséget adott a kezükbe – tette hozzá.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvasó100
2022. május 02. 22:32
Szerintem 5% különbség nagyon kevés. A szülői munka ennél sokkal többet ér. Itt is figyelembe kellene venni a gyerekek számát, tehát a nagycsaládosoknak még sokkal több előnyt adni.
No kecmec 66
2022. május 02. 18:06
Én a nyugdíjba kerülőkön segítenék a 25 év alattiak adómentességének mintájára, nyugdíjba menetelük előtt 3-4 évvel adókedvezménybe részesülhetnének. Így talán tudnának egy.kis tartalékot képezni öreg korukra. Szerintem ezzel egyúttal a gyermeiknek is nagy kömnyebbség lenne, hisz nem kellene aggódniuk szüleik anyagi helyzete végett.
Ninini
2022. május 02. 18:04
"milyen legmagasabb iskolai végzettséget adott a kezükbe – tette hozzá." Ezt felejtsd el. Úgy hülyeség, ahogy van. Főleg hogy most próbáljátok visszaédesgetni a szakmunkásnak valót.
annamanna
2022. május 02. 12:40
A gyereknevelést nem utólag kell megfizetni, hanem akkor, amikor éppen tart. A gyereknevelés munka, és járjon érte normális munkabér. Ezt már jó párszor leírtam itt, nem fejtem ki megint (hogy ez miért nem volna "cigányszaporító": az előzetes oktatás (érettségiig), a folyamatos ellenőrzés és az időben korlátoltság miatt nem lehetne vele visszaélni).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!