Teljesen reális a kormánypártok javaslata a parlamenti posztok elosztásáról – elemző a Mandinernek

2022. április 27. 06:30

Nem tetszik az ellenzéknek a parlamenti posztok kétharmad-egyharmados elosztása, mert amíg eddig az egységüket hangsúlyozták, most már hat külön pártként akarnak érvényesülni a parlamentben. Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője lapunknak értékelte a kialakult helyzetet, rámutatva, hogy a kormányoldal javaslata racionális, az ellenzéki pártok között pedig a bizottsági tagsággal, valamint a tisztségek viselésével járó tiszteletdíjak miatt alakulhatnak ki feszültségek. Az egyeztetések szerdán folytatódnak.

2022. április 27. 06:30
null
Baranya Róbert

„Nincs konkrét szabály a bizottsági helyek elosztására vonatkozóan, az egyeztetés pusztán szokásjogi alapokon áll. Minden országgyűlési képviselő számára biztosítani kell ugyan, hogy részt vehessen a bizottsági munkában, de ebből nem következik, hogy bármely parlamenti tisztség betöltésére jogosult lenne” – nyilatkozta lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője, a bizottsági posztok kapcsán kialakult vitáról.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a hétfői első egyeztetés után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte:

kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a kormánypártok az ellenzéknek.

Tájékoztatása szerint tíz bizottságot kormánypárti, míg ötöt (a nemzetbiztonsági, a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti és a vállalkozásfejlesztési bizottságot) ellenzéki elnök vezetne majd. A bizottsági alelnökök aránya is változatlan marad, húszat tölthet be ellenzéki, míg negyvenet kormánypárti politikus. Emellett az ellenzék hét parlamenti jegyzői helyet is kap.

„Így érvényesül a választói akarat, az pedig nem fogadható el, hogy a magukat egységesnek mondó, »Gyurcsány-lista tagjai« most kitalálják, hogy már hat pártként lépnek fel” – jelentette ki. A frakcióvezető beszélt arról is, hogy az alelnöki, bizottsági elnöki és bizottsági helyekről az ellenzéki pártoknak maguk között kell megegyezniük a listás eredmény figyelembevételével.

Kocsis Máté az egyeztetés után közölte azt is, hogy a DK képviselői többször jelezték, az elhangzottakról még egyeztetniük kell. Így a felek ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Párkányi Eszter szerint

a józan ész talaján állva teljesen reális a kormánypártok javaslata

a helyek elosztására: az Országgyűlés hat alelnöki helyéből kettőt, a tizenöt parlamenti bizottság elnöki posztjaiból ötöt, a hatvan bizottsági alelnöki tisztségből húszat tölthet be ellenzéki politikus. Ezeken a pozíciókon kell osztoznia a két ellenzéki lista, tehát a Mi Hazánk és a baloldali összefogás képviselőinek.

Az elemző hangsúlyozta: „A racionális javaslat ellenére azért nem sikerült megállapodni a parlamenti tisztségekről, mert a baloldal nem tud dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy hogyan kell a közös ellenzéki listán bejutott pártokra tekinteni. Azzal érvelnek, hogy mivel hat frakciót alakítanak, ezt kellene a bizottsági helyek szétosztásánál figyelembe venni.”

Ez az álláspont már csak azért is visszás, mert

a választási kampány során végig az összefogás fontosságát és egységességüket hangsúlyozták a választók előtt,

és a bukás után is kijelentették, hogy együtt folytatják – emlékeztetett Párkányi Eszter.

A tárgyalások viszont nem ezt bizonyítják, az elemző szerint a bizottsági tagsággal és parlamenti tisztségek viselésével járó tiszteletdíjak miatt lehetnek feszültségek az ellenzéki pártok között. Párkányi Eszter egyetértett Kocsis Mátéval, véleménye szerint tekintettel arra, hogy közvélemény-kutatások alapján az összefogás egyes pártjai be sem jutottak volna az Országgyűlésbe, a közös listát kellene alapul venni a tisztségek betöltése során.

Nyitókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. március 10-én (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. április 27. 10:48
Eszter Drága! Egyetlen helyes, gesztus mentes megoldás! Csak így tovább! Hajrá Párkányi Eszter!
Rocktoberi
2022. április 27. 10:09
Mi a problémájuk ezzel? Nem tudnak megegyezni a nagy összefogás pártjai? Nem jár és nem jut több.
írmag
2022. április 27. 09:31
Ezek az ok nélkül reklamálók képviselők? Kit, miért, mikor, mennyiért? Nem érdemes megállni, egyikük sem látnivaló és miért lenne helikopter? (esetleg néhány bemutató repülés lehetne látvány)
foldizs
2022. április 27. 09:21
Minél több pénzt a politikusoknak, úgysincs szarban a költségvetés! ...ja de.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!