Reggel hatkor nyitnak vasárnap a szavazóhelyiségek

2022. április 02. 09:57

Milyen okmányok szükségesek a szavazáshoz? Mikor vannak nyitva a szavazóhelyiségek? Borítékba kell-e rakni a szavazólapot? Mi történik, ha észrevesszük, hogy lejárt a személyi igazolványunk? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a holnapi országgyűlési választáshoz és népszavazáshoz.

2022. április 02. 09:57
null
Baranya Róbert

Mielőtt elindulunk szavazni, érdemes pár dologgal tisztában lennünk ahhoz, hogy ne érjen minket meglepetés a voksolásnál.

A szavazókörök április 3-án reggel 6 és este 19 óra között lesznek nyitva. Ha valaki az esetleges torlódás miatt zárásig nem jut be a szavazóhelyiségbe, de este hétkor még sorban áll, az még leadhatja voksát. Azonban 19 óra után már nem lehet beállni a sorba, így már szavazni sem lehet.

Az adott szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.

Azt, hogy kinek melyik szavazókörbe kell mennie, a választási értesítő tartalmazza. 

A választópolgárnak ahhoz, hogy leadhassa szavazatát, igazolnia kell a személyazonosságát (ez történhet érvényes személyazonosító igazolvánnyal »kártya vagy a régi könyv-formátumú«, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával).

Ha minden rendben van, a választópolgár megkapja a lebélyegzett szavazólapokat, amelynek átvátelét a névjegyzék aláírásával igazolja.

A belföldön szavazó választópolgár egyéni képviselő-jelöltre, valamint országos párt- vagy nemzetiségi listára szavazhat. Az országgyűlési választással egy időben azonban most országos népszavazást is tartanak, így a szavazópolgárok még egy népszavazási szavazólapot is kapnak. 

Még a szavazás napján is van lehetőség az okmányok pótlására

A lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, abban az esetben sem, ha esetleg a bizottság tagja vagy tagjai személyesen ismerik, és a névjegyzéken is szerepel. Fontos ugyanakkor, hogy mivel a járvány miatt, a 2020. március 11. óta lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította a kormány, így ezek bemutatásával a választáson is részt lehet venni.

Ha valaki akár most szombaton, akár holnap észreveszi, hogy lejárt valamelyik dokumentum érvényessége, annak sem kell kétségbe esnie:

a kormányablakok és az okmányirodák ezen a két napon rendkívüli nyitva tartással biztosítják a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

A kormányablakok és okmányirodák a mai napon 8 és 16 óra között, míg vasárnap 7 és 19 között tudják fogadni az ügyfeleket.

Mikor kell boríték és mikor nem? 

Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet. A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választás esetén a szavazat érvénytelen.

Nagyon fontos kritérium, hogy

érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +).

Tehát ha valaki például pipát rak az adott jelölt vagy párt melletti körbe, besatírozza, esetleg rajzol bele valamit, az a szavazat érvénytelen.

A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni. Belföldi szavazásnál ugyanakkor – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező borítékba tenni a kitöltött szavazólapot. Az átjelentkezéssel (és a külképviseleten szavazó) választópolgárnak azonban a szavazólapokat a mellékelt zöld borítékba kell helyeznie és le is kell zárnia, csak így dobhatja azt a szavazóurnába.

Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. Egy választópolgár rontás miatt azonban csak egyszer kérhet új szavazólapot. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak személyesen, levélben nem.

Négy eldöntendő kérdés a népszavazáson

A korábbi népszavazásoktól eltérően az országgyűlési választással egybekötött országos népszavazás kérdései

nem külön lapokon, hanem az összes kérdés egyetlen lapon lesz feltüntetve,

tehát a szavazópolgár csak egy népszavazási szavazólapot kap.

Ezen négy eldöntendő kérdés szerepel majd, amelyre az igen vagy a nem választ lehet megjelölni. A belföldi szavazásnál a népszavazási szavazólapot ezt is a szavazáshoz mellékelt borítékba kell tenni – de ahogy fentebb jeleztük, a szavazólapokat nem kötelező borítékba helyezni. Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Nyitókép: Szavazás a 2018-as országgyűlési választáson (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
batrakhomüomakhia
2022. április 02. 15:40
Csak a Fidesz! Hajrá magyarok!
Nagymester B.
2022. április 02. 15:32
A kormányablakból hazaküldtek ma hogy lejárt személyivel is tudok szavazni...majd hétfőn jöjjek vissza. 2 fő állt előttem. Szóval ne most menjetek megújítani. Nem hajlandóak dolgozni a semmirekellőek.
foldizs
2022. április 02. 14:53
Aki nincs ott legkésőbb 7-kor, ki van rúgva!
CirmoS
2022. április 02. 14:35
Jó lenne most akár csak két nappal idősebbnek lenni! Hosszú, nagyon hosszú lesz a holnapi nap!.. Egyben izgalmas, és félelmetes.... is! Eldől Mo. és a magyarság sorsa! A moslék csalás nélkül nem hinném, hogy nyer, úgy viszont nyerhet, hogy lustaságból sok Fideszre szavazó otthon marad! Azok is nagyon kellenek, akik Márki/ Gyurcsány ellen húzzák be a Fideszre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!