„Ez erős kritika a baloldalnak” – megszólalnak a vidéki billegő körzetek győztesei

2022. április 06. 10:00

Vidéken a billegő körzeket is rendre „behúzta” a Fidesz-KDNP. Három ilyen győztes egyéni országgyűlési képviselőt faggatott a Mandiner.

2022. április 06. 10:00
null
Joó István
Joó István

Aradszki András (Érdi választókerület)

Pest megye 1-es számú választókerületében Aradszki András (Fidesz-KDNP) a liberális, illetve DK-s Bősz Anettet (a körzet székhelyének számító Érd polgármestere, Csőzik László feleségét) győzte le kis különbséggel (45,94 – 42,44 százalék). „Titkon nagyon bíztam a sikerben, mert rengeteg munkát tettünk bele – összegez Aradszki András, aki 2020 végén olyannyira megbetegedett koronavírusban, hogy félszáz napig lélegeztetőgépen küzdött az életéért. – 2019, az érdi vesztes helyhatósági után egyben kellett tartani a csapatot, de úgy, hogy egy időben életre-halálra meg kellett küzdenem a coviddal. Most vasárnap igazolódott a sejtelmem, hogy nem véletlenül tartott meg a Jóisten a súlyos betegség alatt. Célja volt vele, további képviselői feladatok teljesítését szánta nekem.” 

fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Az eleddig billegőnek számító érdi körzet szavazási eredményéből azt a következtetést vonta le: „Az emberek nem kérnek az uszításból, sem a háborús retorikából, a bizonytalanság, a káosz helyett a békét és a nyugalmat akarják. Fiatalok, idősek egyaránt odaálltak mellénk, hogy mi folytassuk, mi védjük meg az elért értékeket. Úgy érzem, mintha Isten kegyelme vezette volna a szavazópolgárok kezében a tollat.  Méltóságteljes, jó hangulatú választás volt, ha a mindent eldöntő szavazási napot nézzük.” Itt megjegyzi azonban, hogy

az előző időszakban sok uszítást, megalázási kísérletet, igazságot elferdítő támadást szenvedett el.

„Egy magyar emberek javát nem tekintő, minden normalitással szembeforduló ellenfél mutatkozott meg Bősz Anett személyében” – vélekedik a honatya.

A négy újabb évet elnyerő egyéni képviselő úgy látja, az emberek értékelték a nagy ívű iskolafejlesztést Érden, Törökbálinton, Diósdon, észlelték a főútvonalak megújulását, felfogták, hogy ez a kormányzat és az egyéni parlamenti képviselő munkája. Nyilván látták azt is: világos városfejlesztési program mentén új, megyei jogú városhoz méltó intézményekkel gyarapodott Érd. 
„Bősz Anett férje, Csőzik László érdi polgármester teljesítménye még Karácsony Gergely főpolgármesterét is alulmúlta” – állapítja meg Aradszki. – Ráeszmélt a választópolgárok többsége, hogy a magamutogatás és a lájkvadászat kevés, ha a baloldal nem tud várost vezetni.” 

fotó: MTI

Erdős Norbert (Orosházi választókerület)

Békés megye 04-es választókerületében Erdős Norbert agrárállamtitkár, a Fidesz-KDNP jelöltje 50,66 százalékot ért el Szabó Ervin jobbikos közös ellenzéki aspiránssal szemben, aki igen kevés voksot, a szavazatok 38,93 szerezte csak meg. Az eredmény azért is elgondolkodtató, mert az orosházi körzet eddig Simonka Györgyé volt, márpedig e fideszes képviselő ellen jelenleg büntetőeljárás folyik.

„Minden települést előre megtippelve legfeljebb ezres szavazattöbbséget vártam, ehhez képest ötezer fölötti lett a különbség, ami meglepett és örömmel töltött el” – mondja Erdős Norbert. Szerinte ott volt ebben az eredményben országos trend is, nevezetesen: jónak, komolynak ítélték az emberek a tizenkét év kormányzását. Sok dolog beérett éppen a kampánykezdetre, például a 13. havi nyugdíj, a rezsicsökkentés, a 25 év alattiak adómentessége. Úgy látja, kiderült most vasárnap: az emberek Békésben is

sikeresnek ítélték a kormány orosz-ukrán háború kihívásaihoz való hozzáállását.

 „Saját apportként ehhez hozzá tudtam tenni azt – meséli –, hogy bő egy éve csöndesen dolgoztam a választókerületben, a polgármesterekkel jó viszonyt, szövetségi kapcsolatot alakítottam ki.” Rámutat, jó későn lett megnevezve a Simonka helyetti jelöltnek, ám mégis nagy ismertséggel startolt a kampányban, hiszen valaha már 12 évig volt Békés megye egy másik körzetének országgyűlési képviselője. Ráadásul a megyei kormányhivatalt is ő alapította, illetve korábbi európai parlamenti képviselőként Békés és Csongrád megye hozzá tartozott a felosztásban. Emellett jelenleg élelmiszerlánc-felügyeletért felelős agárállamtitkár, ami szintén jó pont Dél-Békésben, ami köztudomásúan az ország éléskamrájának a része.

Az ellenzékről ez a mondanivalója Erdős Norbertnek: „Érdekes, hogy ellenfelem, Szabó Ervin közös ellenzéki jelöltként ha nagyon kevéssel is, de kevesebbet kapott, mint négy éve, amikor csak jobbikosként indult, de legyen ez az ő bajuk… Lényeg, hogy

De arra is hadd figyelmeztessem a baloldalt: országosan egyáltalán nem csak Márki-Zayon úszott el a választás! Kiderült, azt mondani évek hosszú során át, hogy Orbánból nem kérünk, az igen kevés. Ennyi időn át nem sikerült nemhogy elmondani, de kigondolni sem, hogy mi az elképzelésük az ország jövőjével kapcsolatban? Nos ez az, ami most megbosszulta magát.”

fotó: Gergely Szilárd

Cseresnyés Péter (Nagykanizsai választókerület)

Szintén egy erősen billegő körzetben – a nagykanizsaiban – aratott új győzelmet Cseresnyés Péter, a háromszoros egyéni képviselő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Zala megye 03-as választókerületében 53,86 százalékot elérni úgy, hogy közös ellenzéki ellenfele, a DK-s Horváth Jácint csak 36,6-ot kapott, jelentős fegyverténynek látszik.

„Pár óra alatt nem lehet feldogozni ekkora örömöt – mondja Cseresnyés Péter – , de majd a feladatok tömkelege segíthet. A falvakról lehetett tudni, hogy most is velünk lesznek, de Nagykanizsa volt itt kulcs. Választókerületem székhelye a körzet szavazópolgárainak nagyobb felét adja, és a városban parlamenti választásokon eddig nem jutott többségre a jobboldal, óriási előrelépés, hogy most megtörtént. Ez egyben erős kritika a lakosoktól a helyi baloldalnak. Mert amit több alkalommal bírálatként megfogalmaztunk velük szemben, azt most a választópolgárok a szavazatukkal megerősítették!”

Úgy értékeli Cseresnyés, április 3-án kiderült, a kanizsaiaknak sem tetszik, hogy az elmúlt két és fél év – amióta megszerezték, ha nem is a polgármesteri széket, de a képviselő-testületi többséget – másról sem szólt, mint a saját pozícióik elfoglalásáról, saját maguk és embereik tiszteletdíjának a megemeléséről, a fideszes vagy annak gondolt emberekkel szembeni bosszúról.

A bosszúálláshoz járult Cseresnyés szerint a koncepciótlanság és a hozzá nem értés.

Az önkormányzati cégek élén állókat 2019-20-ban kirúgták, alkalmatlan kinevezettjeik aztán gazdaságilag bajba sodorták ezeket az intézményeket.

A fideszes politikus negyedszer lett egyéni képviselő Zalában. Felvetésünkre elmondja: „A választókerületi lakosok többsége nyilván értékelte, hogy a mi munkánk nyomán ez a megyei jogú város is nagyot fejlődött mind küllemében, mind a kormányzati fejlesztések révén. Új ipari parkot építünk, sőt, napokkal ezelőtt köztudottá vált: Európa legnagyobb vasúti jármű-üzeme települ a városba, ami nemrég sport- és rendezvényközpontot is kapott. Készül a 74-es út négysávosítása, folyik a déli elkerülő építése… Mi itt Zalában tényleg azt az országos helyzetet tükrözzük, hogy a jobboldali kormányok konjunktúrát eredményeztek és annak hasznát a lakosok fölözhetik le helyben.”

Cseresnyés Péter: „A választóknak köszönöm a bizalmat, a helyi baloldalnak pedig üzenem, gondolják át, hogy mit csináltak eddig, és végre az itt élők érdekében dolgozzanak, velünk összefogva.”

Nyitóképünk illusztráció: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hopika
2022. április 06. 11:35
Katasztrófális a magyar politikai élet. Van egy minősíthetetlen baloldal aminek semmi köze egy egészséges ellenzékhez, hogy legyen egy megfelelő építő jellegű ellenpólus, és van egy hatalmon lévő öntelt és torz önképű kormányunk akiknek minimum 20 év jutott (bizony ennyi idő alatt nézzük meg h a skandináv országok mit értek el anno)
cutcopy
2022. április 06. 10:59
Hétfőn délután belehallgattam a klubrádióba és megérte, Borgárúrnak panaszkodott egy szavazatszámláló asszonyság, hogy náluk Érden biztos csalás történt, el is hozta a jegyzőkönyvet bizonyítékként, mert az ő szavazókörében márpedig Bősz Anett nyert, Bolgárnak azért kellemetlen volt szó nélkül hagyni, ezért felvilágosította, hogy sok szavazókör van, mire a nő rávágta, hogy a szomszédosokban is hatból csak kettőt nyert Aradszki, Bolgárurunk erre már csak a cinkos bólogatást választotta.. ) És még ezek ostobázzák a borsodiakat..
kamasuka
2022. április 06. 10:59
Önkormányzati autóval szállítva, az önkormányzati közfelügyelők, vagy milyen munkatársak dobálták be Érden Bősz kapcsán a támogató leveleket. És még így se ...
llnnhegyi
2022. április 06. 10:39
Az Apró klán jósdái megbuktak. Gyurcsány a barátjához fordult,a kannásborhoz. Veszélytelen, örökre! Dobrev Klára komenista maradvány riherongy ápolja. Néha a kortyintás neki is belefér már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!