Furcsa, hogy azok félnek a kétharmadtól, akik feles törvénnyel alkotmányoztak volna

2022. április 19. 09:59

Azt mondták a hatalom a népé, most meg lecserélnék a népet. Interjú.

2022. április 19. 09:59
null
Dömötör Csaba

„Hende Csaba azt mondta Szombathelyen, miután nyert egyéniben, hogy a várost vezető ellenzéki koalíció és Nemény András polgármester vegye tudomásul, hogy »új többség van« és a városvezetés mostantól az ő »iránymutatásukkal« vigye az ügyeket. Más városból is hallottam, hogy a nyertes fideszes egyéni képviselő részéről megkeresték hasonló tartalommal az ellenzéki polgármestert. A Fidesz át akarja venni az irányítást az ellenzéki településeken (is)?

Nem tudom, mi hangzott el ezeken a megbeszéléseken, de az elmúlt hónapokban sok baloldali városvezető részéről éreztük azt, hogy sokkal inkább a kampány, a kormánnyal szított konfliktus, mintsem a közös építő munka volt meghatározó. Ezt láttuk a fővárosban, és más vidéki városokban Szombathelytől Vácig.

A kormányzati fejlesztések támadásán túl az is egy beszédes példa, hogy Karácsony Gergely azért nem jelentette be a rakpart autósok előli lezárását, mert, mint mondta, kampány volt. Szándékosan hallgatta el ezt az információt. Bármi is volt az elmúlt hónapokban, ezután is a városvezetőkön múlik, hogy élnek-e a kormány által biztosított lehetőségekkel. Egy biztos, minden város számíthat a kabinet támogatására.

A támogatására vagy arra, hogy erőből politizálnak velük?

A támogatására. Tudnék azért olyan baloldali önkormányzatot is mondani – nem akarom most zavarba hozni a vezetőiket azzal, hogy név szerint említem őket –, ahol inkább az együttműködés volt a meghatározó. A feltétel a lojalitás? Nem a lojalitás ebben a lényeges, hanem az, hogy van-e szándék a közös építkezésre. A kormány egyébként az esetleges helyi aknamunkától függetlenül is teszi a dolgát. Budapestre érkezik például a központi támogatások több mint 40 százaléka.

Ennyit arról, hogy »ki van véreztetve Budapest«. Ha csak az iparűzési adóbevételeket nézem, már akkor is megdől ez az állítás, hiszen azok magasabbak, mint 2010 előtt, úgy, hogy az állam közben rengeteg adósságot át is vállalt. Tehát a mozgástere minden önkormányzatnak növekedett. Ezen az sem változtat, hogy a járvány alatt indokolt volt, hogy minden szereplő fokozottabban vegye ki a részét a terhek viseléséből.

Karácsony Gergely azt mondta, 200 milliárd forintot vontak el a fővárostól. Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András pedig éppen a nekünk adott interjújában mondta, hogy már most alulfinanszírozottak az önkormányzatok, és ha ezen nem változtatnak, baj lesz.
A gazdasági növekedés és az állami adósságátvállalások miatt minden önkormányzatnak bővült a pénzügyi mozgástere a kormányzás kezdetéhez képest. Minden véleményt tiszteletben tartunk, és azon leszünk, hogy ha tovább bővül a gazdaság, amire jó reményeink vannak, akkor azt minden önkormányzat érezhesse.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. április 19. 14:19
Nem furcsa ez, a komcsik ilyenek. Különös anyagból vannak gyúrva..
Pelso j.
2022. április 19. 14:02
A ti kétharmadotok már bizonyított, a párt érdekében folyamatosan.
Tóth Zoltán
2022. április 19. 12:44
Mit "kétharmad"!? NÉGYÖTÖD!! Megnyugtatok mindenkit, hacsak valami csoda folytán nem nyelné el a föld Orbán Viktort (ez sem az alázkodó magyarokon múlik), úgy aligha várható már hasonló választás a továbbiakban. Egészen egyszerűen azért, mert hódolva rettegett Kedves Zsarnokunknak nem lesz rá többet szüksége ... na, putty! Tisztelt publikum, ezen tessenek eltöprengeni: VAJON MI MINDENRE FUTJA MAJD ORBÁNÉKNAK A FRISSEN SZERMÁNYOLT "NÉGYÖTÖDBŐL"? Kulcsfogalmak a megfejtéshez: #ketkamaras #kamuparlament #kormanyzo #kilepes #haduzenet #haboru Ebben kollaborál zsarnok kamuellenzéke - a cinkosan meghunyászkodó népre visszamutogatva. Ehhez asszisztál a zsarnokság társadalma - ócska alibiből a magához hasonlóan hitvány kamuellenzéket szapulva. Miközben a "fáking kompországosdinkkal" lendületesen evickélünk az újabb katasztrófa felé! #bojkott #forradalmat
huda
2022. április 19. 12:08
Majd Gyurcsány kézen fogja őket és elviszi Gyurcsány országba ,ahol mindenki átszellemül Gyurcsányba ,majd 2026 2/3 -ad
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!