A választási megfigyelők szerint a magyarok sokszínűen tájékozódhatnak a médiából

2022. április 02. 15:34

Szerintük itt jobb a helyzet mint Franciaországban, a nyugati sajtóban Magyarországról megjelenő cikkeket pedig nonszensznek nevezte.

2022. április 02. 15:34
null

Claude Chollett, az Observatoire du journalisme szervezet elnöke, aki választási megfigyelőként érkezett hazánkba, interjút adott az Indexnek. A francia szakember beszámolt arról, hogy szerinte mivel a zsurnaliszták alakítják a valóságot,

így fontos tőlük megkövetelni az igazmondást és az őszinteséget, az objektivitás helyett.

Kifejtette, hogy választási megfigyelőként érkeztek Magyarországra és igyekeznek minél többet megtudni arról, hogy „igazságosak-e a választások körülményei, és érvényesül-e a sajtószabadság” nálunk. Chollett kifejtette, hogy „nincsenek 100 százalékig demokratikus választások, mi azt vizsgáljuk, hogy 90-95 százalékban megvalósulnak-e a demokratikus elvek, és az emberek szabadon választhatnak-e Magyarországon”.

Nagy Károly, a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzsere elmondta, hogy azért hívták ide az Observatoire du journalisme tagjait, mivel úgy érezték, hogy 

Hozzátette Nagy, hogy azért volt szükség a francia delegációra, mivel ők a Nemzeti Választási Iroda által akkreditált megfigyelőkként tudtak jelen lenni Magyarországon, „így betekintést nyerhetnek a szavazókörök munkájába, és egyéb többletjogosultságaik is vannak”.

A 444.hu és egyéb kormánykritikus médiumok is elzárkóztak

Nagy Károly elmondta, hogy „az első visszautasítást a 24.hu portáltól kaptuk annak ellenére, hogy Pető Péter főszerkesztő alapvetően mindig válaszol megkereséseinkre, de a 444.hu és más kormánykritikus médiumok is elzárkóztak attól, hogy fogadják a médiafigyelő delegáció tagjait. Azt viszont szeretném aláhúzni, hogy egyéb kormánykritikus médiumok, például az Azonnali.hu készséggel fogadtak bennünket,

bizonyos ellenzéki újságírók pedig nevük elhallgatását kérve beszéltek velünk.

Így mindenféle szemléletmód megjelenhet majd a jelentésünkben.”

Nálunk kiegyensúlyozottabb a helyzet mint Franciaországban

Claude Chollett elmondta, hogy szerinte itt nagyon más a média helyzete mint Franciaországban, ahol a média 80 százaléka liberális. „Úgy tűnik számomra, hogy önöknél kiegyensúlyozottabb a helyzet. Pedig a nemzetközi média ennek az ellenkezőjét sugallja. Nemrég olvastam például a Le Monde-ban, hogy feltehetőleg a kormányoldal fog nyerni a magyar választásokon, de csak azért, mert Orbán Viktor elcsalja a választásokat a masszív propagandájával.

Chollett elmondta, hogy ő nem hisz az újságírói objektivitásban, hanem az őszinteséget és az igazmondást tartja fontosnak. „Ebből a szempontból Magyarország ábrázolása a nyugati médiában teljesen nonszensz” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2022. április 02. 23:18
A közszolgálati televíziót és rádiót is figyelmükbe ajánlom. Négyévente öt perc jár az ellenzéki pártoknak, hogy elmondják a véleményüket. Ilyen még Franciaországban sincs.
pemete jakab
2022. április 02. 21:38
Magyarországon nincs közmédia. Állami média van, közpénzből fenntartva.
zaporozsjei kozák
2022. április 02. 21:23
Ha ha ha ha Vigyétek ki Dér stefit Bohárt meg a többi fideszcsicska objektívet.Az M1 minta lesz a BBC számára.
de France
2022. április 02. 20:46
L'Observatoire du journalisme : egy közönséges, marginális SZÉLSŐJOBBOLDALI szervezet. Franciaországban a kutya se foglalkozik velük. Ezt azért jó tudni, Fideszesek. https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Observatoire_du_journalisme
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!