Nincs napirenden a budapesti orosz nagykövetség utcájának átnevezése

2022. április 07. 22:12

Az utcaátnevezés egy rendkívül hosszú, egyeztetésekkel teli folyamat.

2022. április 07. 22:12
null

Az ukrán külügyminisztérium még március végén indított online kampányt, amelyben arra kérik a világ országait, hogy az Ukrajna iránt érzett szimpátiájuk jeléül nevezzék át azokat az utcákat, köztereket, amelyeken az orosz követség található – emlékeztetett a Telex. Ezt a PR-fogást egy külön weboldallal is népszerűsítik, ahol országonként külön-külön petíció aláírásával lehet átnevezésre presszionálni a döntéshozókat. 

„A magyarok egyelőre nem rohamozták meg az aláírásgyűjtést (kilenc nap alatt 300 támogató szignó sem gyűlt össze). Ugyanakkor történt Budapesten nem is olyan rég külpolitikai üzenet megfogalmazása céljából köztérátnevezés, ezért érdemes megnézni, mekkora esélye van annak, hogy a Bajza utcából, mondjuk, Szabad Ukrajna utca legyen, és mivel járna, ha ez megvalósulna” – írták.

Ukrán hősök utcája és Független Ukrajna utca már létezik

A cikkből kiderült, hogy az orosz követségek utcáinak átnevezése több országban megtörtént már azelőtt, hogy Ukrajna erre kérte volna a világot.

Litvánia fővárosában, Vilniusban Ukrán hősök utcája, a lettországi Rigában pedig Független Ukrajna utca lett Oroszország külképviseletének címe.

Dublinban szintén beadtak egy ilyen átnevezési javaslatot, ott azonban, úgy tűnik, nem lesz Független Ukrajna utca az Orwell utcából, mivel a városi tanács visszavonta a tervet – tették hozzá.

Budapesten nincs napirenden a Bajza utca átnevezése

A Telex a főváros mellett Terézváros és Erzsébetváros vezetését is megkereste a Bajza utca esetleges átnevezésével kapcsolatban. Mint megtudták, hogy a kérdés egyelőre sehol sincs napirenden.

„Képviselői előterjesztésként nem merült fel, de többen megkerestek már engem is azzal, hogy a Bajza utcát nevezzük át Szabad Ukrajnára vagy más hasonló névre. Mindamellett, hogy mélységesen elítélem a putyini agressziót Ukrajnával szemben, az utcaátnevezés kapcsán konzervatív vagyok, és azt gondolom, ez inkább szimbolikus cselekvés, amellyel kellemetlen pillanatokat ugyan okozhatunk a nagykövetségi dolgozóknak, de valódi segítséget senkinek és semmiben nem jelentene”

– nyilatkozta Soproni Tamás a portál megkeresésére.

Terézváros polgármestere a válaszában arra is kitért, hogy az utcaátnevezés egy rendkívül hosszú, egyeztetésekkel teli folyamat, ami, ha megvalósul, plusz ügyintézéssel, kellemetlenségekkel járhat az ott élő terézvárosi lakosoknak is”, ráadásul a költségek egy része is őket terhelné.

Nyitóképen: tüntetés a budapesti orosz nagykövetség épülete előtt. Fotó: képernyőfotó

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban
2022. április 08. 09:16
ha ettől nem inog meg Putyin hatalma, akkor semmitől. Ez még jobban ütne, mint egy FREE SZFE performansz.
Piliscsabai
2022. április 08. 09:13
Szeretném tudni, kinek és mi baja van Bajza József költővel, a reformkor kimagasló személyiségével, hogy a nevét viselő utcát át akarják egyesek keresztelni. Bajza József ükanyám testvérének, Henszlmann Imre orvosnak, a magyar művészettörténet megalapítójának jó barátja volt. Ha történetesen az Orosz Nagykövetség Petőfi vagy Arany János utcában lenne, akkor is szóba kerülne, hogy ukrán kérésre átnevezzék ? Egy bolond színész miatt ne akarjunk utcát átnevezni!!!
Jinx
2022. április 08. 08:12
"nem lesz Független Ukrajna utca az Orwell utcából" Pedig valójában mindig Független Ukrajna utca volt.
ujujuj
2022. április 08. 07:27
Amennyiben ez megtörténne, elindulna jobbról egy aláírásgyűjtés, hogy az ukrán nagykövetség utcáját nevezzék át Kárpátaljai magyarok utcájára. Egy újabb pofon lesz az arrogáns ukrán külügynek és a hazai csicskabaloldalnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!