Orbán Viktor Budapestre hívta tárgyalni az orosz és az ukrán elnököt

2022. április 06. 17:23

Nem lesz családokat érintő adóemelés és folytatódnak a családtámogatások is. Energiaválságról, gazdasági helyzetről, orosz-ukrán konfliktusról és a kormány megalakulásáról is beszélt a miniszterelnök. Tudósításunk a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatójáról.

2022. április 06. 17:23
null

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán délután nemzetközi sajtótájékoztatót tartott. A kormányfő szerint a győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak, de ezt a hagyományt most megtörik – fogalmazott a rendezvény elején Orbán Viktor.

A választási eredményekről

– fogalmazott a kormányfő.

A Fidesz-KDNP sikeréről szólva a kormányfő három tényezőt emelt ki. Elsőként a békét húzta alá. „A magyarok békét akarnak” - mondta a kormányfő. Mint fogalmazott: „békemissziónkat a háború előtt megkezdtük Moszkvában. Hárman próbálkoztunk, de egyikünk sem járt eredménnyel”. Orbán Viktor aláhúzta, Magyarországnak egy háborúban ragaszkodnia kell a békéhez. A második okról szólva elmondta,

Magyarország egy sikeres ország. Hazánkban és Lengyelországban a legnagyobb a gazdasági növekedés, legmagasabb a családtámogatások aránya, és legalacsonyabb a munkanélküliség.

A harmadik körülményként pedig a miniszterelnök a baloldali összefogást nevezte meg. Mint fogalmazott, a baloldali összefogás „csak egy hatalomért koalíció volt. Csak egy dolog érdekelte őket, hogyan lehet megnyerni a választást, és ez lenézése volt az embereknek” – mondta a kormányfő. „Mi a szív és a szenvedély kampányát képviseltük” – tette hozzá.

„Továbbra is hiszünk a nemzetállamokban”

Bezsédében a miniszterelnök arra is kitért, hogy a kormány továbbra is a nemzetállamokban. Mint fogalamzott: „abban hiszünk, hogy egész Európában reneszánsza lesz a nemzeti gondolatnak”. Továbbra is hiszünk a nemzetállamokban, megerősítjük szövetségeinket, így az Európai Unióval és a NATO-val való szövetséget is – fejtette ki.

Továbbra is az EU-ban képzeljük el Magyarország jövőjét,

és részt veszünk a jövőről szóló vitában – tette hozzá. A NATO-val kacsolatban elmondta, a mainál egy jóval erősebb hadsereget akarunk építeni. Kérdésre válaszolva a kormányfő hozzátette: NATO-döntés nélkül nem lépünk ki a NATO területéről.

A háborús helyzetről

A háborús helyzetről szólva a miniszterelnök elmondta, egy tűzszünetet követően majd egy európai békekonferenciára lenne szükség. Ha nem sikerül eléni egy tűzszünetet, egyre közelebb kerülnek a problémák – fejtette ki a kormányfő. Aláhúzta,

Orbán Viktor szerint meg kell védeni a családokat, és az európai gazdasági válságot kezelni kell.

A kormányfő az Európában látványosan magas energiaárak kapcsán elmondta, sűrgös intézkedésekre van szükség. Mint fogalmazott, minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni az energiák tekintetében, amelyek a magas energiaárakat eredményezik. Fel kell függeszteni az ETS-rendszert, fel kell függeszteni a villamosenergia és a gázár közötti kapcsolatot, és a kötelező bioüzemanyagok bekeverését is. Ha ezt meglépjük akkor lehet csökkenteni az európai energiaárakat – fejtette ki a kormányfő.

A miniszterelnök már Putyinnal is tárgyalt

„Ma beszéltem Putyin elnökkel” – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő arról tájékoztatott, azt javasolta az orosz elnöknek, hogy kössenek tűzszünetet az ukránokkal. „Tudom, hogy ez nem megy magától, és azt javasoltam, hogy jöjjön el Budapestre és tárgyaljon az ukrán elnökkel, a francia elnökkel, és a német kancellárral” – fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő elmondta azt is, az orosz elnök szerint ennek feltételei vannak amelyeket azonban már orosz és az ukrán feleknek kell egyeztetnie.

Hazánk háborúval kapcsolatos viszonya kapcsán emlékeztett,

van 200 ezer magyar Ukrajnában, felelősek vagyunk az ő életükért, és a veszélyt csak akkor tudják elkerülni, ha kimaradunk a háborúból

– húzta alá a magyar kormányfő.

***

Kérdésekre adott válaszok

Választás és választási eredmények

  • Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, a választás szenvedély kérdése, és ennek mentén kampányolt a kormánypárt. Orbán Viktor utalt rá, a kormánynak a választókkal közös szenvedélye Magyarország.
  • Egy másik kérdésre adott válaszként közölte, a francia választás után kerülhet szóba egy esetleges új európai pártszövetség.
  • Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta azt is, minden szomszédos ország gratulált a Fidesz-KDNP választási győzelméhez.
  • Orbán Viktor a baloldali adathalászati akcióról szólva elmondta, munkatársai is kaptak névre szóló SMS-eket a baloldaltól, pedig ehhez nem adták meg telefonszámukat. Ezt ki kell vizsgálni – tette hozzá.

Az ellenzékkel kapcsolatban egy másik kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta,

az lenne a magyar politika érdeke, hogy az ellenzék szedje össze magát.

Alig várom, hogy  legyen olyan választás, ami nem sorsdöntő – mondta egy másik kérdésre a kormányfő.

A választási eredmény miatt költözni vágyók bejegyzéseit érintő kérdésre válaszolva a kormányfő úgy fogalmazott, ez a legjobb hely Európában, és ennél csak rosszabb helyre lehet menni, 16 évig ellenzékben voltam, mégsem mentem el” – fogalmazott. A választás után meg kell próbálni egyesíteni a nemzetet például a genderügyben – fogalmazott.

Jakab Péter, Jobbik-elnök kijelentése kapcsán (amely szerint lesben kell állniuk, ha át kellene venniük a kormánytól az ország vezetését) Orbán Viktor úgy fogalmazott: szerencsére a humor része a magyar politikának.

„Ha valaki a legerősebb ember, akkor az a legerősebb ember” – mondta egy Gyurcsány szerepét firtató kérdésre a kormányfő. Az embereket nem lehet lenézni, mivel mindenki tudja, hogy ki a főnök – mondta Orbán Viktor.

Azért választottak meg minket, hogy ne hátrafelé, hanem előre menjünk, és ezt próbálom követni a következő időszakban

– tette hozzá.

Nagyon egyértelmű politikai kötezettség áll fenn a népszavazás kapcsán, mert még soha nem szavaztak ennyien egy irányba, és soha nem kapott bármilyen kérdés ilyen felhatalmazást – mondta egy másik kérdésre a kormányfő.

A békés egyet nem értés politikája van jelenleg Magyarországon – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Kérdésre válaszolva  a nem Fideszre szavazóknak egy Churchill idézetet üzent a kormányfő: „egy győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes”.

Energiaválság

Egyelőre a nukleáris energia kérdésköre egyetlen szankciós listán nincs rajta – tájékoztatott kérdésre válaszolva a kormányfő. A Paks2-vel kapcsolatban emlékeztetett, nagyon sok támadás érte ezt a beruházást, és ez nagy károkat okoz nekünk. Ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor az erőmű 2023-ban üzemelt volna.

Arra a kérdésre, hogy a baloldal a kormányzati családtámogatások, vagy épp a rezsicsökkentés létjogosultságát megkérdőjelezte, Orbán Viktor az Aranycsapat tagját, Buzánszky Jenőt kérdezte: „a győztes azt mond, ami akar, a vesztes mondhat, amit akar”.

Háborús konfliktus, orosz-magyar kapcsolatok

„2008-ban eldőlt, hogy a NATO nem akarja felvenni az ukránokat és a grúzokat. Ekkor megértettem, hogy ezek az erőviszonyok lesznek Európában, és akkor vettem fel a kapcsolatot Putyin elnökkel” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. „Most a háborúval egy új helyzet jött létre, és valami új dolog kezdődik.

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha rubelben (orosz pénznem) kellene fizetnünk az energiáért, a kormányfő azt mondta, akkor rubelben fizetnénk.

Orbán Viktor egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy „nem bizalmi viszony”, hanem korrektség jellemzi a magyar-orosz kapcsolatokat. Jó lenne, ha ez így is maradna a jövőben – tette hozzá a kormányfő.

A háborús bűnök ügyéről szólva elmondta, vizsgálatok kellenek. Hozzátette: az Egyesült Államok és Oroszország nem ismerte el a hágai bíróság joghatóságát.

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy az ukránokat megtámadták és védik a hazájukat. „Ez számomra nem meglepetés, az ukránok jó katonák” – fogalmazott. Miután háború van, ezért nem akarom hosszan taglalni, hogy a magyarokat sokat bántották az elmúlt években – tette hozzá a kormányfő.

Az ukránok a legnagyobb bajban vannak, egy atomhatalom támadta meg őket és valóban fenyeget minket, hogy sok magyar eljön Kárpátaljáról – fogalmazott.

Az ukrán elnök kijelentéseit illető kérdésre válaszolva a miniszterelnök úgy fogalmazott: jobb, ha leszokik az ember arról, hogy megmondja, hog ki, mit csináljon. Főleg, ha segítséget kér.

Ha a megengedett határon túlnyúlik egy nagykövetség, akkor megvédjük az érdekeinket. Konkrét, nem elfogadható magatartásnak kell történnie, hogy a kiutasítás szóba jöjjön, nem politikai kampányok mentén dolgozunk – tette hozzá egy másik kérdésre válaszolva a kormányfő.

Válságkezelés, gazdasági helyzet

A választási időszakban a kormány lecsökkentette a költségvetési hiányt, és az államadósságot – emlékeztetett kérdésre válaszolva Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte, felelős kormányként az ország pénzügyi stabilitását mindig is fontosnak tartották, és a kormány a továbbiakban is meg is fogja őrizni azt.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük a magyar családokat

– húzta alá.

A pénzügyi stabilitás nem áll ellentétben a növekedéssel – mondta egy másik kérdésre válaszolva a kormányfő. A magyar növekedésnek meg kell haladnia az unió átlagát – tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette továbbra is az a cél, hogy a gyermekes családok ne éljenek rosszabbul, mint a gyermektelenek. „Láttam olyat, hogy valaki megváltoztatta a politikáját a választás után, de annak rossz vége lett” – emlékeztetett a kormányfő (Gyurcsány Ferenc őszödi beszédére – a szerk.). „Ki kell tartani azon programok mellett, amit korábban meghirdettünk, és a emberek oldalán kell maradnunk” – húzta alá.

Az árkorlátozó intézkedéseket érintő kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, a kormány minél nagyobb mértékben szeretné fenntartani azokat a jelenlegi határidők lejárta után is, de erről tárgyalni kell.

A rezsicsökkentést is fenn akarja tartani a kormányfő.

Ha sikerül elérni a magyar javaslatokat az energetika terén az unióban, akkor meg lehet őrizni a rezsicsökkentést – tette hozzá egy másik kérdésre válaszolva a kormányfő.

Orbán Viktor egy másik kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy az az ár, ami a mostani orosz gázszerződésben van, kedvezőbb mint a korábbi. A hosszútávú szerződések célja az, hogy akkor is legyen gáz, amikor máshol már nincsen. Ezért nem a teljes szükségletünk mértékéig kötünk le mennyiséget, hanem csak a felét kötjük le a magyar szükségleteknek.

A kormányfő szerint a piacon nem lesz elég gáz idővel, és ezért fontos a hosszútávú szerződés.

Helyreállítási alap

A helyreállítási alap szabálytalan felhasználását érintő kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta, „nem értem az egész helyzetet, mert a helyreállítási alapból még nem jutottunk forráshoz, tehát nem is tudtuk szabálytalanul felhasználni. Magát a bizotsági levelet sem láttam” – emlékeztetett.

Hozzátette:

sem a fegyverszállítás, sem genderügyben nem fogunk engedni, és nem fogjuk támogatni a szankciók kiterjesztését az orosz gázra-és kőoljara

– mondta.

Nem fair és jogzserű döntések az EP és az EB lépései, és a baloldal folyamatosan segíteni akarja a különféle uniós testületeket. Meg kell erősíteni magyar érdekképviseletet Brüsszelben – fogalmazott egy másik kérdésre válaszolva a miniszterelnök.

Megvalósul a Liget-projekt

Úgy valósul meg a Liget-projekt ahogy azt elterveztük – mondta a főváros és a kormány esetleges viszonyáról szóló kérdésre válaszolva a kormányfő.

A külgazdasági és külügyminiszter pozíciójáról

Szeretném, ha Szijjártó Péter maradna a helyén, ez az ő döntése – fogalmazott egy kérdésre válaszolva a miniszterelnök. A minisztériumok informatikai támadásairól szólva a kormányfő elmondta, folyamatosan, minden minisztériumot érnek informatikai támadások, ez nem rendkívüli hír, védekezni kell.

Nem lehetetlen Lázár János visszatérése a kormányba

Orbán Viktor kérdésre választolva azt mondta, nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba.

Május végére lehet új kormány

Jelentős átalakítások voltak eddig minden Fidesz-választási győzelmet követően – mondta egy másik kérdésére válaszolva a kormányfő.

Nem lesz gyors a kormányalakítás, mert a jövő nagy kérdései mellé kell a személyeket és szerkezetet létrehozni. Május végére lehet új kormány

– tájékoztatott a kormányfő.

Mi lesz a pedagógusok béremelésével?

Amit vállaltunk azt meg kell csinálni, a következő években 10 százalékos béremelések lesznek a pedagógusoknak, ha a gazdaság lehetővé teszi, akkor ennél nagyobbak is lehetnek – emlékeztetett a kormányfő.

Uniós támogatásokról

2021-ben rekordösszegű uniós forrás érkezett Magyarországra. Az RFF-ben van vita az unióval

– fogalmazott egy kérdésre reagálva a miniszterelnök. A magyar költségvetés előfinanszírozta az RFF-programjait, a gond viszont az, hogy nagyban torzítja az európai országok versenyét, hogy egyes országok nem jutottak hozzá ahhoz a pénzekhez mostanáig (2022 április) sem, amelyekhez más országok akár már tavaly júniusban hozzájutottak – tette hozzá.

Orbán Viktor hozzátette, stabil állapotban van az ország gazdasága, így ha szükség van rá, képes a nemzetközi pénzpiacokon forráshoz jutni.

Lengyel-magyar kapcsolatok

A lengyel-magyar kapcsolatokat nehezíti az ukrajnai háború, így a lengyelek folyamatosan szeretnének légtérzárat Ukrajna felett. Az utóbbi egy légiháborút jelentene – mondta kérdésre válaszolva a kormányfő. Mindezek mellett a lengyelek szeretnék kiterjeszteni a szankciókat az orosz olaj-és gázbehozatalra, ezt mi nem támogatjuk – mondta a kormányfő. A visegrádi szövetség azért jött létre, hogy az érintet országok Brüsszelben hatékonybban képviseljék az érdekeiket, és nem közös külpolitikát akarunk – fogalmazott.

Mi lesz a kínai kapcsolatokkal?

Nagy veszélye van annak, hogy az orosz-nyugati konfliktus a kínai kapcsolatokat is negatívan érinthetik, de ez ellen fel kell lépni – mondta egy másik kérdésre a kormányfő.

A Mi Hazánk Mozgalomról

Ha van olyasmi, ami a leginkább újszerű a választási eremdényben, hogy a Jobbik helyén kinőtt valami, hogy ez pontosan milyen erő, azt még nem lehet tudni – mondta a kormányfő. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor ugyanakkor közölte, az antiszemitizmus minden formájával szemben zéró tolerancia van és lesz is Magyarországon.

Adóemelésekről

Az embereket terhelő adókat nem fogunk bevezetni

– szögezte le a kormányfő egy kérdésre válaszolva.

Véget ért a nemzetközi sajtótájékoztató! Köszönjük figyelmüket!

Nyitókép: Képkocka, videó

Összesen 404 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. április 07. 10:10
Mint az orosz híradásból "kiderül", a bucsai mészárlásról is beszélgettek Putyinnal, csak Orbán ezt "elfelejtette" említeni, pedig Putyin tájékoztatta, hogy ezt "az ukránok rendezték meg". Képzelem, mit válaszolt erre OV: - semmit, csak hallgatott és meresztette a szemét mint a hal a szatyorban - igen Vlagyimir, persze Vlagyimir, ahogy kívánod Vlagyimir - ebben azért minimum megoszlanak a vélemények, Vlagyimir. Magyarországnak kiváló Oroszország-szakértői vannak, mint pl. Rácz András, ezért pontosan tudjuk, hogy mi a helyzet.
sorivo4
2022. április 07. 03:08
Mindenki gratulált, aki demokráciában gondolkodik. Aki nem, azokat kérdezzék. Akiknek egy demokratikus kétharmad negyedjére is egy smafu. Azokkal valami baj van. Azok lehet, nem demokratikusak. Mert nekik ilyen nem sikerül. Közel ennyi támogatójuk sincs a saját hazájukban. Azaz a nemzetközi felhatalmazásuk is ezzel arányos. Ami alapján ítéleteket mások jobban működő demokráciája felett nem hozhatnak. Csak sajnálatukat fejezhetik ki, hogy őket nem támogatják ennyien saját társadalmukban. Aminek nyilván megvannak az okai. Ezeket kéne inkább firtatni. Demokráciákban. Ami elméletileg az Európai Unió is. Gyakorlatilag meg annak az ellensége. Ami szégyen.
sorivo4
2022. április 07. 01:27
Jöjjenek Budapestre. Nem lesz könnyű menet. De az egyetlen lehetséges, ami vezethet valahova. És Orbán Viktor biztosan el fog követni mindent, hogy békévé vezessen. Mert az a magyar érdek, hogy ez a két nemzet bében éljen, kereskedjen és élvezze mindannak a hasznát, amit Európának hívnak. Aminek minden európai ország hasznát élvezi majd. Köztük hazánkat is.
ovander
2022. április 06. 22:33
Csuhaj Ildikó. Khmmm. Megjegyeztem a nevét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!