Az LMP kapta meg Dobrev Klára mandátumát, így saját frakciójuk lesz

2022. április 20. 14:25

Az újdonsült képviselő, Bakos Bernadett a közös ellenzéki listán csak az 50. helyen szerepelt.

2022. április 20. 14:25
null

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője nem vette át parlamenti mandátumát, maradt Brüsszelben. Ezen szándékát kedd délután jelezte írásban a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) – számolt be róla a Telex.

A megüresedett mandátum sorsáról ilyen esetekben a közös listán szereplő hat párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) együttesen dönthetett. Mostanra kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc felesége helyett nem DK-s jelölt ül be az Országgyűlésbe, hanem Bakos Bernadett, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője.

Korábban, még a közös lista összeállításakor, a DK és az LMP megállapodtak, hogy abban az esetben, ha az LMP csak egy egyéni körzetben képes mandátumot szerezni, akkor a DK biztosít egy helyet a zöldeknek, hogy tudjanak frakciót alapítani 5 képviselővel.

Bakossal együtt az LMP-nek 5 képviselője, míg a DK-nak15 képviselője lesz a parlamentben. Bakos a közös ellenzéki listán csak az 50. helyen szerepelt.

Egyéb cserék

Az NVB szerdai ülésén arról is döntés született, hogy Karácsony Gergely mandátumát az ugyancsak párbeszédes Szabó Rebeka zuglói alpolgármester kapja meg. A Párbeszéd társelnöke már a párt decemberi kongresszusa után jelezte, hogy marad Budapest főpolgármestere, így nem veszi át mandátumát.

Szabó eredetileg nem is indult volna, de a Pest megye 10. választókerületében induló Gér Mihály visszalépése után átvette a helyét. Gér azért lépett vissza, mert kiderült, hogy egy autós gázolás után kegyeletsértő kommenteket írt az áldozatokról.

Márki-Zay Péter mandátumának sorsa azonban még mindig nem tisztázott. A Párbeszéd jelezte, hogy igényt tartanak a korábbi miniszterelnök-jelölt helyére,hiszen ők voltak a jelölő szervezet. Ezzel szemben a Jobbik azt hangoztatja, hogy Márki-Zay kiesésével csúszik tovább a lista, ami az ő jelöltjük bejutását jelenti.

Nyitókép: Facebook

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. április 21. 11:42
Az a szép, hogy ugyanez a retkes bolsi bagázs tegnapelőttig bociszemekkel százszor lenyilatkozta, hogy nem tehetnek sajnos semmit, a szabály az szabály, emiatt a listán elsőnek következő ügynök, egy jobbikos fogja kapni a mandátumot.
Kristály
2022. április 21. 07:45
Azt hogy a CIA pártot épitik fel ezt felkellene számolni a polgárok nem erre szavaztak . Ha az ellenzék nem veszi át a mandátumat = 0. Csak betegség esetén a kivétel.
Selamat
2022. április 20. 22:23
Jó nagy bajban van gyurcsány, ha már az lmp-re ennyire rá van szorulva.
zakar zoltán béla
2022. április 20. 21:45
selejt bél
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!