A donyecki szakadárokhoz csatlakozott a magyar férfi, de csalódott

2022. április 27. 12:33

A Szovjetunió visszaállításában akart segédkezni.

2022. április 27. 12:33
null

Tiltott toborzás bűntette miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség egy Somogy megyei lakcímmel rendelkező magyar állampolgárságú férfival szemben, aki 2014-ben csatlakozott a Kelet-Ukrajnában működő szakadár egységekhez – számolt be a 444.

A vádiratból kiderül, hogy a férfi a Donyecki Népköztársaság és Luganszki Népköztársaság szakadár államok 2014-es létrejöttét követően úgy döntött, hogy csatlakozik az ott harcoló oroszpárti erőkhöz, és akár fegyverrel is segíteni fogja a „második Szovjetunió” létrejöttét.

A férfi 2014 őszén Oroszországon keresztül Luganszkba utazott, ahol szerződése szerint katonai bázisokon kiegészítő munkákat (rakodás, haditechnika karbantartása) végzett a szakadároknak.

Katonai kiképzésen is részt vett a vádlott 2015 nyarán Donyeck városában, amelyet a Donyecki Népköztársaság által fenntartott fegyveres egységek szerveztek. Újabb szerződése szerint fegyveres szolgálatot is ellátott a szakadár egységek egyik lövészzászlóaljánál.

Végül 2016-ban, miután csalódott a szakadárokban, feladta magát az ukrán hatóságoknál. Az Ukrán állam is indított ellene büntetőeljárást a jogszabályok által nem engedélyezett fegyveres csoportban való részvétel miatt, így a magyar hatóságok csak az ukrán eljárást követően kapták meg az ügyet. A nyomozás anyag csak 2022 áprilisában érkezett meg a Somogy Megyei Főügyészségre.

A Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratban felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség a vádlottal szemben.

Nyitókép: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. április 28. 00:45
Bassza meg az anyját az is, aki azért elítél valakit, mert katonának áll valahol a világon! Ezt a törvényt nagyon sürgősen meg kellene változtatnia a Fidesznek!
tulelo
2022. április 27. 20:51
Azt nem értem, mit keres az orosz tankokon a sarló-kalapácsos vörös zászló ? Lehet ,hogy újra mi is népköztársaság leszünk ? Mintha a fidesz ezen dolgozna....
Highlander07
2022. április 27. 20:28
Amit a mandiner művel ukránszopás terén, az már röhejes. Undorító, hogy már csak a liberálnáci, magyargyűlölő oldalaktól veszik át 99%-ban a "híreket", illetve az ukránszopást.
Dezsőke
2022. április 27. 17:52
Tucker Carlson Zelenszkij pénzügyeinek ellenőrzését kérte
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!