Péterfalvi: adatvédelmi kérdéseket vet fel az ellenzék sms-kampánya

2022. március 29. 17:45

Az adatvédelmi hatóság elnöke is kapott névre szóló szöveges üzenetet hivatali mobilszámára a baloldaltól.

2022. március 29. 17:45
null
Baranya Róbert

Péterfalvi Attila, az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint is felvet adatvédelmi kérdéseket az ellenzék által indított sms-kampány, amely akár hatósági vizsgálat tárgyát is képezheti.

A NAIH elnöke – aki egyébként maga is kapott hivatali telefonjára ilyen sms-t – lapunknak elmondta: abban az esetben, ha valaki nem tiltja le a szolgáltatójánál a számát, akkor alapvetőn nem kizárt, hogy kaphat ilyen üzeneteket, 

azonban az, hogy ezek az sms-ek névre szólóak, már problémás lehet.

Péterfalvi elmondta: az ő hivatali mobiltelefonjának száma sem nyilvános, így ő is meglepődött, hogy keresztnevén szólították meg az sms-ben, hogy szavazzon a „változásra". 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, számos olvasónk, sőt kormánytagok is kaptak a választásra és a baloldalra való voksolásra buzdító sms-es üzeneteket. 

Információink szerint több, mint kétmillió ilyen szöveges üzenet ment ki, akad olyan, aki nem is csak egy sms-t kapott. 

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában törvénytelennek nevezte az akciót, amelynek kapcsán szerinte személyes adatok törvénytelen használata, valamint tiltott kampányfinanszírozás gyanúja is felmerül.

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik