Die Zeit: Az Európai Parlament a jogállamisági mechanizmus alkalmazását sürgeti

2022. március 11. 10:14

Legfőbb ideje, hogy a Bizottság reagáljon a jogállamiság elveinek egyes tagállamokban történő folyamatos megsértésére – áll a parlamenti közleményben, amelyet a német lap idézett.

2022. március 11. 10:14
null

A lengyelországi és magyarországi jogállamisági jogsértések körüli vitában az Európai Parlament azonnali cselekvésre – a jogállamisági mechanizmus alkalmazására – szólította fel az Európai Bizottságot – olvasható a Die Zeit online felületén megjelent cikkben. „A Parlament hangsúlyozza, hogy legfőbb ideje, hogy a Bizottság teljesítse az uniós szerződések őreként rá háruló feladatokat, és reagáljon a jogállamiság elveinek egyes tagállamokban történő folyamatos megsértésére” – áll a parlamenti közleményben, amelyet 478 képviselő fogadott el, 155 szavazott ellene és 29 tartózkodott.

Az állásfoglalás azonban nem kötelező érvényű a Bizottságra nézve. Kritikusok évek óta azzal vádolják Lengyelországot és Magyarországot, hogy az uniós normákkal ellentétben befolyásolják az igazságszolgáltatást. Mindkét kormány tagadja a vádakat, sőt Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrég még az EU-ból való kilépéssel is fenyegetőzött.

(Fotó: Roberta Metsola, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke felszólal a parlament strasbourgi üléstermében 2022. január 18-án.MTI/EPA/Julien Warnand)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. március 13. 08:58
Málta a sátánisták keltetője. Vajon miért ő kapta a posztot ????
Newman
2022. március 12. 02:56
Egy Európai ország se, sértse meg az alkotmányos jogaimat!!!! Felháborít, hogy idegen országok pofáznak bele a, SZUVERÉN!!!!!!!!! dolgainkba!!!!:)
nempolitizálok
2022. március 11. 18:14
Az USA-nak a más vélemények üldözése még a háborúnál is fontosabb.
nempolitizálok
2022. március 11. 17:54
Megvan már hol sérrült a jogállam? 12 éve nem találják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!