Magyargárdás mellénytől a baloldali összefogásig: a Jakab-párt tagjai és az antiszemitizmus

2022. március 14. 11:28

Nem elszigetelt példa Jobbikban Z. Kárpát Dániel esete – derül ki a Mediaworks Hírcentrum összeállításából.

2022. március 14. 11:28
null

Nem egyedi és elszigetelt példa a Jobbikban Z. Kárpát Dániel esete, akiről kiderült: náci karlendítéssel pózolt és korábban a zsidók magyarországi térfoglalásáról is értekezett. A Mediaworks Hírcentrum egy összeállítást közölt arról, hogy számos hasonló eset köthető a Jobbikhoz.

Jakab Péter és kijelentése

Mint a Hírcentrum fogalmaz: „jelenleg is antiszemita, náci »romantikára« fogékony politikusok vannak a jobbikban, hiszen

Ahogy a Mandiner korábbi írásából, úgy a Hírcentrum összegzéséből is kitűnik, hogy Jakab Péterék nem számoltak le múltjukkal. 2019-ben mutatta be a Hír TV azt a felvételt, amelyen a pártelnök nevetgélt Pörzse Sándor zsidózó viccén egy 2010-es miskolci lakossági fórumon. Látható, ahogy Jakab a miskolci Jobbik akkori elnökeként a háttérben állva derült azon, hogy Pörzse Salamon László KDNP-s politikus nevével és vélt származásával szórakoztatta a hallgatóságot.

A Jobbik elnöke ugyanabban az évben egy tiszalúci lakossági fórumon a börtönviszonyokról értekezve beszélt a „kiválasztott néphez tartozó” bűnözőkről. A következőket mondta: „Ha bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci Dolce Vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni, és neki még ahhoz is joga van... nehogy már! Egy bűnözőnek joga van...”

A pártvezér úgyszintén tett antiszemita kijelentéseket. 2014-ben Hajnády Kristófról, még füzesabonyi jobbikos képviselőjelöltként derült ki, hogy az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva. A fotókat nem titkolta, maga tette közzé Facebook-oldalán.

A „judapestező” Bíró László

2020-ban a szerencsi időközi választáson Jakab immár a baloldali összefogással karöltve a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Bíró Lászlót indította. Rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett közzé a Facebookon. A tarcali szállodák vendégeit tetűcsúszdásoknak nevezte,

egy másik alkalommal pedig judapestnek titulálta Budapestet.

Mindemellett megosztott olyan – Kuruc.infón megjelent – cikkeket, amelyekben nyíltan dicsérték Adolf Hitlert és a Harmadik Birodalmat.

Gyöngyösi Márton és a listázás

Gyöngyösi Márton jobbikos európai parlamenti képviselő is egy súlyos antiszemita-botrányról vált ismertté. A politikus 2012-ben megkérdőjelezte a magyarországi holokausztáldozatok számát, illetve az „izraeli térhódítással” kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte a zsidók nemkívánatosak Magyarországon, az Országgyűlésben pedig azt részletezte, hogy

szerinte ajánlatos lenne listázni a zsidó származású képviselőket.

Később Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere később azt válaszolta a Hír TV műsorvezetőjének kérdésére, hogy szerinte zsidó képviselőket listázni nem nácizmus.

Kulcsár Gergely megrázó kijelentései

2015-ben Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton. Később „biboldó bérenceknek” nevezte azokat a pártokat, amelyek hajlandóak megemlékezni a zsidó áldozatokról, és „kamukausztnak” nevezte a holokausztot.

Pártja éveken át kitartott mellette, a Jobbik akkori elnöke, Sneider Tamás is védelmébe vette Kulcsárt, mondván, hogy bocsánatot kért tettéért és lemondott parlamenti mandátumáról. 2020-ban zárták ki végleg a Jobbikból. Sneider egyébként maga is érintett volt szélsőséges megnyilvánulásokban. 2017-ben az esküvői fotózásukon felesége náci karlendítéssel pózolt. De a Hír TV birtokába jutott felvételek szerint az egykori szkinhedvezér lakodalmán voltak rasszista és homofób viccelődések is.

– így védekezett Sneider, aki úgy vélte, az esküvőjükön történtek miatt sem ő, sem felesége nem tekinthető nácinak, hiszen egy baráti körben megejtett karlendítés és rasszista vicceken való nevetgélés nem esik a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába.

Farkas Péter Barnabás karlendítése

2021-ben Farkas Péter Barnabás kénytelen volt lemondani ózdi alpolgármesteri posztjáról, miután kiderült, hogy a jobbikos politikus 2018-ban egy katowicei múzeumlátogatáson kart lendítve pózolt egy zsidóellenes feliratokkal kidekorált épülethomlokzat előtt.

A város első embere is tett szélsőséges megnyilvánulásokat. 2014-ben került elő egy fotó Janiczak Dávidról, amelyen Hitlernek öltözött férfival pózolt. A polgármestert a Hír TV-ben megkérdezték, miért készült a fénykép, mire azt válaszolta:

nem azért fotózkodott vele, mert egyetért Hitlerrel, hanem a hasonlóság miatt.

Ha egy Elvis- vagy George Bush-hasonmással találkozott volna, akkor vele is készült volna közös fotó – állította. A műsorvezető rákérdezett arra, érzi-e Bush és Hitler közt a különbséget, mire Janiczak azt felelte, hogy nem ebben a műsorban kell elemezni, hogy George Bush hány ember haláláért felelős.

Kesztyüs Attila, Tóth Péter, Süle Zsolt vagy éppen Süle Zsolt kijelentései

2022-ben arról írt a Drót.info, hogy Kesztyüs Attila, a Jobbik Somogy megyei régiós igazgatója, Steinmetz Ádám képviselőjelölt kampányfőnöke a közösségi oldalán közzétette „A fényes gomb” című szöveget. Az írás az utóbbi idők egyik legszélsőségesebb zsidóellenes összeesküvés-elmélete, amely – a vérvádat leszámítva –

felvonultatja az összes antiszemita toposzt.

A szöveg alaptétele szerint a „dögkeselyűvé” változó, „jellemtelen” és „pénzt szimatoló” zsidó üzletemberek titokban Magyarország ellopására szövetkeznek. Mivel az USA közel-keleti érdeklődése alábbhagyott, ezért „Izraelnek vége”, a zsidók pedig az új „cél-országot” hazánkban találják meg – olvasható a posztban.

Tóth Péter, a Jobbik Csongrád-Csanád megyei elnöke Facebook-oldalán követelt fajvédelmet. „Köszönöm minden Csongrád megyei jobbikos harcostársamnak a munkáját!” – írta egy Kurucinfó-cikkhez kapcsolódva, ami arról számol be, hogy a megye egyetlen iskolájában sem kértek zsidó hitoktatást. „1920-ban is már látták a problémát” – ezt egy olyan újságcikkhez írta, amely a zsidóságot állította be a világ problémájának. „A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen” – jelentette ki 2013-ban egy melegfelvonulás kapcsán.

Süle Zsolt, a Jobbik pápai önkormányzati képviselője, választókerületi elnöke „zsidóbérencezett”, „cigányozott” közösségi oldalán. A romákat „Orbán rejtett erőforrásaiként” emlegette.

Herold János, a Jobbik keszthelyi elnöke egy posztjában a Fideszt „Zsidesznek” nevezte, és azt állította, hogy „a Fidesz vezetői mindig is zsidók voltak”. Fideszes politikusok neve mellé Dávid-csillagokat helyezett el, csakúgy, mint a néhai Horn Gyula mellé, akit „zsidó gyilkosnak” titulált, és kifogásolta, hogy a „Fidesz mélyen tisztelgett emléke előtt, állami temetést rendezett” neki.

Nyitókép: Facebook

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Performan
2022. március 14. 16:02
Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a liberális-náci szövetség valami magyar specialitás, elég csak egy pillantást vetni az európai libsik és az ukrán nácik bimbózó szerelmére. Alig van liberális ma Európában, tényleg szinte egy kézen meg lehet számolni, akit ez zavar.
zakar zoltán béla
2022. március 14. 15:35
söpreDéK
Isten jobb keze
2022. március 14. 15:12
Orbán párt tagjai meg agyatlanok! Xdxd
A közösség tagjaként
2022. március 14. 14:43
a zsidó is csak egy ugyanolyan nép mint a többi , nem jobb nem rosszabb , ők is utálnak más népeket -mindegyiket- és tesznek más népek ellen- mind ellen- akkor nem értem miért vannak ennyire nagy becsben tartva kiemelve , megkülönböztetett figyelemmel kísérve ? pl miért van a google térképeken külön feltüntetve a zsidó temetők egy keresztény országban ahol ők még csak kisebbségi önkormányzattal sem rendelkeznek pedig azt már 5-10 fő után "dobálja" a hülye magyaállam?? kik ők vag ymik ők? biztos nem maga az istennépe!! nem is ufok , vagy parafenomének, úgyan olyan gyarló és esdendő rothadó fehérje csomók mint a többi, kár őket szentként tisztelni!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!