Ha egy kicsit engedünk, bombát kapunk cserébe – Izraeli intézetvezető a Mandinernek

2022. március 07. 11:31

Izrael woke-ellenes ország és ebben egyetértenek az orbáni politikával. Ofir Haivryt, a jeruzsálemi Herzl Institute igazgató-helyettesét kérdeztük.

2022. március 07. 11:31
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Ön az MCC Budapest Summiton tartott előadásában arról beszélt, hogy a vallás és a nemzeti érzés erős része az izraeli kultúrának. Ez mit jelent?

Izraelben nincs igazi választóvonal egyház és állam között.

Egy zsidóról lehetetlen azt mondani, hogy teljesen világi.

A zsidó nemzeti identitás a valláshoz kötődik, nem igazán lehetsz például zsidó buddhista. Izraelben a legtöbb ember megtartja a nagy ünnepeket. Ez nem a törvények miatt van, hanem mert az emberek 99 százaléka ezt akarja. Az emberek körülmetélik a fiaikat, tesznek mezuzát a házaikba, stb. Ez se nem vallási, se nem világi-nemzeti dolog, hanem mindkettő. Megteszik, de nem tartják magukat vallásosnak.

Tehát ez a különleges helyzet csak Izraelre érvényes?

Más országok sem teljesen világiak, Angliában a királyné vagy a király az államfő, a püspökök pedig a Felsőház tagjai, amelynek minden ülését egy ima nyitja meg. A zászlójukon kereszt is van. Ha új királyt koronáznak meg, az egy templomban lesz. A legtöbb társadalom ilyen volt a francia forradalom előtt. De nincs minden veszve, a nyugati országokban is visszatér lassan a „boldog karácsonyt" köszöntés. Az emberek „boldog ünnepeket" szoktak mondani, de a tendencia változik. Zsidóként soha nem sértődnék meg, ha valaki azt mondaná nekem, hogy „boldog karácsonyt”.

Mi a helyzet a woke-kal Izraelben? A Merec párt korábban azt javasolta, hogy cseréljék le a Ha'tikvát az Internacionáléra, most pedig kormánykoalíció-tagok.

A woke eszméknek nincs hegemóniája Izraelben, még a tudományos életben sem.

Az elmúlt évtizedek terrortámadásai miatt a lakosság a woke-ot az ellenségeinkkel szembeni gyengeséggel azonosította. Most még a Merec sem javasolná a himnuszunk törvényszerű megváltoztatását, mert leszavaznák. Még a fő baloldali párt, a Jes Atid is woke-ellenes, ők nacionalisták.

Ön szerint Izrael jelenlegi külügyminisztere, Jair Lapid nacionalista?

Jair Lapid nacionalista abban az értelemben, hogy szerinte Izrael a zsidók nemzetállama, és meg kell őriznie nemzeti identitását. Ebben az értelemben nincs különbség közte, én köztem, vagy Netanjahu között. A legtöbb izraeli woke-ellenes, már ha elfogadjuk, hogy a woke azt mondja, hogy a másik oldalnak, mindig a gyenge oldalnak van igaza. De mi nem gondoljuk, hogy a terroristákkal, akik a gyerekeinket bombázni akarják, együtt kell éreznünk. Az USA-ban vagy Európában ez egy kicsit elvont vita a gyarmatosításról és a történelemről, de Izraelben ez élet-halál kérdés. Az Oslói Egyezmények után megértettük, ha egy kicsit engedünk, bombát kapunk cserébe. Jelenleg nincs kivel beszélni a másik oldalon. Szóval kivel beszélnének a woke emberek Izraelben? A Hamasszal, Hezbollah-val vagy Iránnak, akik el akarnak minket elpusztítani?

Egyre erősebb a woke ideológia egyes nyugati államokban, melyet rendre Izrael ellen szavaznak az ENSZ-ben. Jelenthet ez még problémát a jövőben?

A woke eszme gyengíti az azt felvállaló államokat, az USA történelmének leggyengébb pontján áll. A woke azt mondja, hogy a hatalom minden felhasználása gonosz. A woke feladja a képességet, hogy az ország valamit megtegyen. Ebben az értelemben jobban aggódom amiatt, hogy az USA elhagyja pozícióját a világ színpadán, mint hogy az USA elfogadja a woke ideológiát.

Ez növeli a háború lehetőségét, mert nem lesz egyensúly.

Eközben egyes kelet-európai államok egyre inkább Izrael-barátok.

Ez a woke ideológia tükörképe. Azokon a helyeken, ahol harcolnak a woke ellen, Izraellel azonosulnak, amely mindennek szimbóluma, ami woke-ellenes. A woke-ellenes pártok általában inkább Izrael-pártiak, még azokban az országokban is, ahol a jobboldal nem mindig volt zsidóbarát. Nyugat-Európában a woke emberek azt mondják, hogy ha a muszlim migránsok megölik a feleségüket vagy a gyerekeiket, vagy elnyomják az embereket, akkor ezt meg kell érteni és le kell nyelni. Fontosabbá teszik a bevándorlók értékeit, mint az ország értékeit. Magyarország és más woke-ellenes országok, mint például a V4, sziklaként állnak ezzel szemben, és Izrael is. Ez egyfajta teszt, mert a másik oldalon a woke országok is Izrael-ellenesekké válnak.

Mit gondol izraeli nacionalistaként az orbáni politikáról?

Magyarország viszonylag kicsi, de világelsővé vált a woke-ot ellenzők körében. Akik így gondolkodnak, Orbánra néznek, mert ő egy alternatív víziót terjeszt elő a woke-kal szemben. Olaszország vagy Franciaország többsége hiába woke-ellenes, de nem képviselik őket. Ezeknek az országoknak a lakossága olyan vezetőként tekint Orbánra, akinek világos elképzelése van arról, hogy mit kell tenni.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2022. március 07. 12:31
Még nincsenek itt a nemzetiszocialisták? Hol van az antiszemita, nyilasocska @MayorAnna és @annamanna?
JMoflicheque
2022. március 07. 11:59
szegíny zsidnyákok, pedig ők milyen demokratikusak.......
nyúlgerinc
2022. március 07. 11:54
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy ez a bácsi Manhattanban is ezt mondná, avagy a CNN televízióban is hasonló álláspontot képviselne?
Dezsőke
2022. március 07. 11:47
BESZÉLJÜNK AZ IGAZSÁGRÓL Frei Tamás szerint távolabbról kell Putyin agressziv lépéseit nézni/részlet Mert ez hosszútávon hiba és provokáció! Abban a tévhitben élni, hogy Oroszország, a világ egynyolcadát elfoglaló hatalmas ország, a maga óriási erőforrásaival, nyersanyag és embertartalékaival nem áll majd előbb-utóbb talpra. Ez alapján ennek az amerikai gondolkodásnak a képviselői úgy vélték, és erről elemzéseket is publikáltak fajsúlyos külpolitikai szaklapokban, hogy hiba volt a kelet-európai országokat a NATO-ba bevenni, és aztán a Nyugat határait még tovább tolni, és csak tolni és tolni, most már egészen az alvó orosz medve torkáig. A hidegháború idején Szentpétervártól Berlinig tartott az oroszok védelmi pufferzónája, vagyis 1600 kilométer széles volt. Ma viszont Észtország keleti határától már csak ennek az egytizede, összesen 160 kilométer. Magyarországot és a többi volt szovjet „műhold-országot” szerintük sosem szabadott volna bevenni a NATO-ba, hanem semleges ütközőzónának kellett volna meghagyni őket, mert egyszer úgyis feltámad az orosz medve. És ha feltámad, akkor meg miért kell irritálni? Mint ahogy Németország is talpra állt az első világháború után, és a győztesek a kapzsiságukért a nácizmust kapták cserébe. Az lett a vége az értelmetlenül és túlzó agresszivitással behabzsolt területfoglalásnak. Tehát ha elveszi tőlük a konzervatív héja-Amerika, pontosabban a NATO-nak álcázott Nyugat, ezek a Jeff-félék, akkor előbb-utóbb fegyveres konfliktus lesz belőle. Hát most az lett. Mert Ukrajnában elszakadt az oroszok cérnája. Amikor úgy tűnt, hogy már 160 kilométer sem marad az ezerhatszázból. Hanem nulla!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!