Kadarka — Ifj. Heimann Zoltán, Szekszárd
„Lelkesedést és kíváncsiságot ébreszteni: aki még nem járt Szekszárdon, jusson el ide. A magyar bor ne olcsó legyen, hanem egyedi” – vezeti fel a családi borászat kadarkáját az ifjabb Heimann Zoltán. Szerinte, amikor egy márka krízisben van, „az élmény magjára” kell koncentrálnunk ahhoz, hogy újra sikeressé tehessük.
A Heimann és Fiai borcsalád a termőterületeket csak kékfrankos és kadarka segítségével igyekszik bemutatni.
A borászat a Pécsi Kutatóintézet által nemesített kadarka klónokkal dolgozik, spontán erjesztve, derítés és szűrés nélkül.
Heimann és Fiai Kadarka 2021
Világos téglavörös, pinot noirt idéző szín, meleg, érett piros gyümölcsös illatok finom fűszerességgel. Megkóstolva, a hangulat folytatódik: gyógyfüves, gazos jegyek a meggy, csipkebogyó és feketebors mellett. Légies kinézete ellenére fajsúlyos, rétegzett és izgalmas bor.
Cabernet Franc — Malatinszky Csaba, Villány
„A cabernet franc Magyarországon több mint száz éve jelen van, bár korábban nem állt a figyelem középpontjában.” Malatinszky Csaba szemei előtt Bordeaux-i példák lebegtek, ahova még sommelier-ként látogatott először. Itt ragadta meg
a cabernet franc, a fajta, amely mindig középen van,
ahogy fogalmaz. Hiszen a harmónia és az elegancia túlzásoktól mentes. Villányban a cabernet franc kihívást és inspirációt jelentett számára, ezért vágott bele. A bor, amit kóstolunk, minősített bio, de nem erre hegyezi ki a mondanivalóját. Ráadásul első évjárattól kezdve derítés és szűrés nélkül dolgozik, kíméletes feldolgozással. Számára ezek eszközök ahhoz, hogy a bor finom legyen.
Malatinszky Cabernet Franc 2012
Érett és mély, szinte fekete szín, húsos illat, közel tízéves kora ellenére még mindig tele van gyümölccsel. Mellette bőrösség, gomba, avar és egyéb palackérett jegyek. Sok, érett és jól integrált tannin a kakaóporos, étcsokis fajtából. Érett, túlérett és aszalt fekete gyümölcsök, meggylikőr, karamell, kávé, whisky. Eközben még mindig élő anyag, határozott savakkal, magas, de nem túlzó alkohollal. Egész estés bor.