Három borász három fehérboron keresztül mutatott be egy-egy fehérszőlő-fajtát a rendezvényen:
Irsai Olivér
Frittmann Péter – Frittmann Borászat, Kunság
A csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezése, Kocsis Pál nemesítése közel száz éve van velünk. Ma már világszerte megtalálható, csemegeszőlőként is termesztik. Termőterülete Magyarországon 2300 hektár.
Könnyen értelmezhető fajta,
amely az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Frittman Irsai Olivér 2021
Illatban üde gyümölcsösség, parfümösség: őszibarck, fehér virágok. Alacsony alkohol, ropogós savak, zöldalma. Egy jó hétköznapi fehérbor, akár ebéd mellé is. Kezdő borfogyasztók kapudrogja.
Olaszrizling
Kovács Tamás – Szent Donát Kúria, Csopak
Az olaszrizling olyan fajta, amely összeköti a régió országait. Viszont a termőterületek adottságai között jelentős különbségeket találunk, gondoljunk csak a ropogós osztrák Welschrieslingre, vagy a telt horvát graševinára.
A magyar olaszrizling a Welschriesling ropogósságát és graševina érettségét egyesíti.
A Csopaki Kódex célja, hogy Csopak önálló, zárt borvidék legyen, és az innen származó olaszrizling egyet jelentsen a magas minőséggel. Két minőségi kategória a hegybor és a dűlős bor – előbbi több, utóbbi egyetlen dűlő termése. A savasság érdekében legfeljebb egy kis furmint házasítása megengedett, azonos termőhelyről.
Szent Donát Csopaki Olaszrizling hegybor 2019
Illatban visszafogott mezei virágok és zöldfűszerek. Melengető alkoholérzet, friss savak, érett körte, zöld mandula, krémesség és enyhe fanyarság a végén, ami határozottan jól áll neki.
Furmint
Bodó Judit – Bott Pince, Tokaj
A furmint kóstolását siettetni nem lehet, jelenlétet igényel. „Mindenkit óva intek attól, hogy az első randira furmintot vigyen” – fogalmaz Bodó Judit, hiszen szerinte ez a fajta mélyebb megismerést igényel. Szerinte
a tokaji furmint az értékrendünkre is rávilágít.
Felelősségünk ezen borok elhelyezése a tudatunkban, hiszen az identitásunk részei. A furmint kulcs lehet számunkra a múlt és a jövő között.
Bott Pince Csontos Furmint 2008, Tokaj
Illatban érett trópusi gyümölcsök, aszalt kajszi, narancshéj, tölgy, vanília. Meleg korty, krémes textúra, sós ásványosság, némi maradékcukor. Ízben is érett gyümölcsök, csonthéjasok: ananász, kajszi, mandula. Barátságos karakter, hosszú lecsengés. Beszélgetős bor, a rétegei kibontásához idő kell.
...és vörösök!
Kékfrankos — Bott Frigyes, Muzsla / Garam Mente, Szlovákia
„Missziónk a Kékfrankos, a Kárpát-medence legnagyobb kitörési lehetősége a világ felé. Északi, hűvösebb, meszes területeken számunkra hasonlót jelent, mint a burgundiaknak a pinot noir” – kezdi Bott Frigyes a fajta bemutatását. Számára az organikus szőlőművelés már alap, ezt a nemzetközi piac is egyre jobban értékeli. Az adalékanyag-mentes borkészítés — a natúrbor — ma már a legfelső szegmensben is terjed. A nemzetközi figyelmet különleges, egyedi fajtákkal lehet felkelteni. És hogyan tudunk egy fajtát a külföldi piacok felé prémiumként kommunikálni? Az eltarthatósággal. Álljunk mögé büszkén, mert a világ csak akkor fogja elfogadni, ha mi is hiszünk benne.
Bott Frigyes Faricka Kékfrankos 2019
Mély, lilás rubin szín, intenzív meggyes, marcipános, karamelles és tölgyfás illatjegyek. Ízben is telt, élénk, rengeteg gyümölccsel, a fahordó fűszereivel és melegségével. Játékos, mégis komplex, natúr, de kristálytiszta.
Kadarka — Ifj. Heimann Zoltán, Szekszárd
„Lelkesedést és kíváncsiságot ébreszteni: aki még nem járt Szekszárdon, jusson el ide. A magyar bor ne olcsó legyen, hanem egyedi” – vezeti fel a családi borászat kadarkáját az ifjabb Heimann Zoltán. Szerinte, amikor egy márka krízisben van, „az élmény magjára” kell koncentrálnunk ahhoz, hogy újra sikeressé tehessük.
A Heimann és Fiai borcsalád a termőterületeket csak kékfrankos és kadarka segítségével igyekszik bemutatni.
A borászat a Pécsi Kutatóintézet által nemesített kadarka klónokkal dolgozik, spontán erjesztve, derítés és szűrés nélkül.
Heimann és Fiai Kadarka 2021
Világos téglavörös, pinot noirt idéző szín, meleg, érett piros gyümölcsös illatok finom fűszerességgel. Megkóstolva, a hangulat folytatódik: gyógyfüves, gazos jegyek a meggy, csipkebogyó és feketebors mellett. Légies kinézete ellenére fajsúlyos, rétegzett és izgalmas bor.
Cabernet Franc — Malatinszky Csaba, Villány
„A cabernet franc Magyarországon több mint száz éve jelen van, bár korábban nem állt a figyelem középpontjában.” Malatinszky Csaba szemei előtt Bordeaux-i példák lebegtek, ahova még sommelier-ként látogatott először. Itt ragadta meg
a cabernet franc, a fajta, amely mindig középen van,
ahogy fogalmaz. Hiszen a harmónia és az elegancia túlzásoktól mentes. Villányban a cabernet franc kihívást és inspirációt jelentett számára, ezért vágott bele. A bor, amit kóstolunk, minősített bio, de nem erre hegyezi ki a mondanivalóját. Ráadásul első évjárattól kezdve derítés és szűrés nélkül dolgozik, kíméletes feldolgozással. Számára ezek eszközök ahhoz, hogy a bor finom legyen.
Malatinszky Cabernet Franc 2012
Érett és mély, szinte fekete szín, húsos illat, közel tízéves kora ellenére még mindig tele van gyümölccsel. Mellette bőrösség, gomba, avar és egyéb palackérett jegyek. Sok, érett és jól integrált tannin a kakaóporos, étcsokis fajtából. Érett, túlérett és aszalt fekete gyümölcsök, meggylikőr, karamell, kávé, whisky. Eközben még mindig élő anyag, határozott savakkal, magas, de nem túlzó alkohollal. Egész estés bor.