Orbán Viktor: A legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága

2022. március 04. 07:34

A baloldal a háború pártján áll, ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, legyőztük az ötödik hullámot – a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió vendége volt.

2022. március 04. 07:34
null

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: amit most látunk a krízisnek az eleje. A miniszterelnök találkozott a Magyarországra érkező menekültekkel, sokukkal pedig beszélt is. Tipikusan a belső területekről jönnek, és persze vannak közöttük kárpátaljai magyarok is – emelte ki.

A kormányfő ugyanakkor találkozott harmadik országból érkezőkkel is, így nagyon sok indiaival is, ők főleg egyetemisták. Orbán Viktor elmondta, egyeztetni fog az indiai miniszterelnökkel, hogy az indiai diákok hogyan juthatnak haza. Sok más ország esetében is hasonló a helyzet.

ezeknek az embereknek a számára. A magyaroknak is, az ukránoknak is, a harmadik országból érkezőknek is” – fogalmazott a kormányfő.

„Le a kalappal az önkéntesek előtt”

„Kárpátalja jelen pillanatban nem katonai terület, azonban, ha ez megváltozna, akkor az onnan érkezők száma hirtelen a sokszorosára növekedne” – húzta alá a miniszterelnök. Mint mondta, a menekültek közül vannak, akik rokonokhoz mennek, a harmadik országbeliek haza utaznak, míg vannak, akik itt maradnak Magyarországon. Jelenleg 70-80 százaléka a menekültnek tovább utazik, de akik itt maradnak, azoknak itt kell megteremteni az életet. Az oltatlanokat be kell oltani. Minden állami szervnek megfeszített munkát kell végeznie – fogalmazott a kormányfő.

Le a kalappal az önkéntesek előtt”

 – hangsúlyozta Orbán, majd hozzátette, hogy nagy támaszt jelentenek az állami szervek mögött.

Brüsszel beszél, a nemzetállamok cselekednek

Orbán Viktor elmondta, zajlanak az egyeztetések a munkaadókkal, hogy miként lehet az ittmaradókat állásokba elhelyezni.

Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok cselekednek”

– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: nem tudja, mi folyik Brüsszelben, mire várnak, mikor adnak bárkinek pénzt, de ha rájuk várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon. „Nem kell várni senkire. Különösen nem rájuk. Ez a mi ügyünk, ez a mi bajunk, ez a mi problémánk, nekünk kell megoldani, és Magyarország meg is fogja oldani. Ha méltóztatnak menet közben mégis fölébredni és adni támogatást, akkor köszönjük! Dehát évek óta védjük délen a határt. Egy fillért nem adtak a kerítésre, egy fillért nem adtak a migrációs nyomás miatt Magyarországnak” – idézte fel a magyar kormányfő. 

Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani

Orbán Viktor szólt arról is, hogy már korábban felhívta a figyelmet rá, hogy békésen kell rendezni az orosz-ukrán konfliktust, mert mindenki tudta, hogy egy esetleges háború miatt a szomszédos országok kerülnek nehéz helyzetbe. Mindent megpróbáltunk az elmúlt években, de ennyire futotta. Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani – emelte ki a kormányfő.

„Senki nem fogja az életét kockáztatni, hogy megvédjen másokat”

Egy másik Európában fogunk élni – reagált arra Orbán Viktor, hogy Németország jelentős haderőfejlesztésről döntött. Az erő két irányból jöhet: saját magadtól és a szövetségeseidtől.

A NATO akkor véd meg minket, ha mi is megvédjük magunkat,

ezért haderőfejlesztést kellett végrehajtani – húzta alá a kormányfő. A miniszterelnök a magyar honvédség fejlesztéséről elmondta, hogy azt már korábban megkezdték – óriási baloldali össztűzben, jegyezte meg –, így hazánk elég erős ahhoz, hogy a szövetségeseivel együtt garantálja a biztonságunkat.

Orbán Viktor felidézte, hogy 2010 után a gazdaság újraindítása volt a legfontosabb. Ezt követően indulhatott el a hadsereg fejlesztése.

Akkor lehet baj, ha belesodródunk ebbe a háborúba

– tette hozzá. 

A baloldal belevinné a háborúba az országot

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra – húzta alá a kormányfő. Mindenki felzaklatott állapotban a háború miatt. Egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Úgy látom, a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba – emelte ki.

A kormányfő szerint

a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal. Ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága”

– húzta alá Orbán Viktor. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szíven ütötte az a kijelentés, hogy a kárpátaljai magyarok „oroszbarátok”. Ez egy feljelentés volt ebben a háborús helyzetben, ez a legközvetlenebb veszélyt hozta az ottani magyarok fejére – mondta kormányfő. 

„Értem, hogy kampány van, de annak az értelme, hogy a végén jó kormány legyen, de ha belesodródik egy háborúba az ország, akkor leromboljuk az ország jó pozícióját.

– egészítette ki.

A szomszédban háború dúl, Márki-Zay pedig azzal hívogatja a lakosságot, hogy Orbán „szakadékba vezette az országot”

Katasztrófahelyzetben is kampányol a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Bővebben is érdekel...

A legfontosabb veszélyek

Orbán kiemelte, hogy az egység a fontos, de a szankcióknak ára van. Ezt rövid távon meg fogjuk fizetni, és a szankciók negatív hatásainak a kiküszöbölésén fogunk dolgozni – tette hozzá.

A második közvetlen veszély az energiaárak hirtelen megemelkedése, védeni kell a rezsicsökkentés eredményeit – nyomatékosított.

A harmadik probléma, hogy az infláció 50 százalékát az energiaáremelés adja, és ez tovább fog nőni – ismertette a kormányfő. Középtávon veszély az is, hogy az egész európai gazdaság teljesítménye kisebb lesz, így mindent újra kell kalkulálni.

Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebbek lesznek a károk”

– tette hozzá. 

Legyőztük az ötödik hullámot

A járvánnyal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, legyőztük az ötödik hullámot. Mostmár meg lehetett engedni, hogy visszajöjjünk a korábbi járványügyi intézkedésekből. Egyelőre a helyzet biztató, nem lehet tudni, ez volt-e az utolsó hullám – mondta a kormányfő.

Nyitókép: Facebook

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. március 04. 12:10
Szijjártó nem az orosz inváziót, hanem a brüsszeli szankciókat hibáztatja a Sberbank bedőléséért
ohassa
2022. március 04. 11:06
1. a magyar mini.elnök Putyint ezúttal se ítélte el, 9 napja a nevét sem hajlandó kiejteni, a személyes felelősségéről egy szót sem szól! 2. még mindig az "oroszok biztonsági garanciáiról" beszélt, holott csak a vak, a hülye meg a megvezetett fidesznyák szavazó nem látja, hogy nem az oroszok, hanem Európa biztonsága van veszélyben 3. közben folytatódik a prüsszelezés 4. a civilek, civil szervezetek mellett a kivéreztetett önkormányzatok helytállásáról mélyen hallgat - holott a fidesznyákok által vezetett kormányhivatalok, mint a járványkezelésben, ezúttal is csődöt mondtak 5. a kárpátaljaiak körében - a kormány kiemelt oroszbarátságának, az orosz propagandának és a kisebbség ukránokkal való, csöppet sem problémátlan viszonyának köszönhetően - közismerten meglévő oroszbarátságot most maga a mini-elnök, a külügyminiszter és a teljes fidesznyák kampánygépezet olyan erővel hangosítja fel, szajkózza, harsogja minden hullámhosszon, hogy az felér egy feljelentéssel, és a magyarok közvetlen életveszélybe sodrásával.
Kiscsillag
2022. március 04. 10:17
Orbán a nyugodt, higgadt erő, a biztonság és jólét biztosítója. A moslékellenzék kalandorpolitikát folytat, nincs programja, nincs szakértőgárdája csak egy elmebeteg miniszterelnök jelöltje.
Kiscsillag
2022. március 04. 10:04
A hazáruló baloldal a háború pártján áll és céltáblát csinálnak a kárpátaljai magyarokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!