LikeFight: Márki-Zay már 25 millió forintot költ Facebook-hirdetésre, de így sem jut érdemben felfelé

2022. március 20. 09:52

Újra jelentkezik a Nézőpont LikeFight, a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozatunkban ezúttal a március 11-17. közötti időszakot vizsgáltuk.

2022. március 20. 09:52
null

Béres Sándor írása

***

A LikeFight adatait és elemzését a Nézőpont Intézet szolgáltatja.

Méretes interakció fölénnyel fordul rá a Fidesz a kampány hajrára. Március 15-én lezajlott a politikai tömbök egyik legfontosabb megmérettetése, és a nemzeti ünnep hetén kiderült, a jobboldal az online térben (lájkokat, megosztásokat, kommenteket nézve) is nagy mértékben előzte a baloldalt.

Dübörög a választási kampány

Április 3. közeledtével egyre inkább a mozgósításé a főszerep. A héten megfigyelhettük, hogy a Fidesz nemcsak a Békemeneten, hanem az online térben is nagyságrendekkel hatékonyabban mozgósította táborát.

Márki-Zay Péter a vizsgált időszakban 25 milliós Facebook-számlát hozott össze, de hiába hirdeti meg szinte minden egyes bejegyzését, Orbán Viktort még csak megközelíteni sem tudta interakciószámokban.

Beszédes az is, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldali háziversenyben sem rendelkezik kiugró eredményekkel, a meghatározó politikusok komolyabb hirdetési ráfordítás nélkül is közel járnak a közös jelölt számaihoz.

Két héttel a választások előtt megugrott mindkét oldal költése

Összehasonlítottuk a baloldali kampányeszköz Erősítőt és Ezalányeget a jobboldali Megafonnal, megvizsgáltuk, mennyit hirdetett egy-egy szereplő, és hogy abból hány interakciót szerzett. A különbség óriási, az alábbi táblázatban látható: a Megafon tízszer hatékonyabb, mint a baloldali kampányeszközök. Az Erősítővel vagy az Ezalényeggel szemben a Megafon véleményvezérei köré valódi, visszatérő közösségek alakultak ki.

Politikusok

Stabil jobboldali győzelmet láthattunk a vizsgált időszakban a politikusok versenyében is. Orbán Viktor ismét magabiztosan előzi a teljes mezőnyt. A jobboldali TOP10-ben országosan ismert politikusokat és a helyi szinteken megerősödött jelölteket is találunk az élbolyban, míg a baloldalon Jámbor András kivételével a hagyományos politikai klientúra uralja a TOP10-es listát.

Márki-Zay Péternek március 15-e jelentette az utolsó kitörési lehetőséget, de ezen a héten sem sikerült lendületet vennie kampányának. A nemzeti ünnepen a baloldali jelölt 70 ezer interakciót tudott összeszedni (csak egy hajszálnyival meghaladva Jakab Pétert), míg aznap Orbán Viktor 200 ezret gyűjtött.

Hivatalos oldalak 

Elsöprő fideszes győzelmet láthatunk a pártok versenyében, de jelentős a Kétfarkú Kutyapárt szereplése is. A párt 6 százalékos interakció arányával stabil parlamenti helyeket szerezhetne magának, ha lájkokkal lehetne szavazni. Elemzési sorozatunk történetében a valaha volt legerősebb hetet zárta ugyakkor a Fidesz hivatalos oldala: 637 ezer interakciót gyűjtött a összesített baloldal 305 ezer interakciójával szemben.

Választókerületek

Nincs jelentős változás a politika választópolgárokhoz eső legközelebbi szintjén, a választókerületek versenyeit elemezve a kormánypárti jelöltek helyben is előzték baloldali ellenfeleiket: 77 választókerületet hoztak el a 106-ból.

Véleményvezérek

Látványos jobboldali győzelemmel zárult a véleményvezérek versenye is. Az elmúlt héten Rákay Philip nemcsak a majdnem mindig első Deák Dánielt előzte meg, hanem annyi interakciót szerzett, mint Márki-Zay Péter. Ez az eredmény rossz hír lehet a baloldal számára, hiszen jelöltjük így nem Orbán Viktorral, vagy a jobboldal vezető politikusaival áll versenyben, hanem a jobboldali véleményvezérekkel.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fer70
2022. március 20. 20:23
72-34. Fidesz-Baloldal Ez lesz a vége. (szerintem). Hajrá O.V.! Hajrá MAGYAROK! ;-) El kell menni szavazni. Ennyi.
Búvár Kund
2022. március 20. 16:38
A valódi megmérettetés április 3-án lesz! Addig minden csak játék a számokkal!!! Soha többé baloldal!!!!
Cs72
2022. március 20. 15:34
Reklámköltés 2019 április óta 1. Magyarország kormánya Magyarország kormánya 503 millió 2. Fidesz Fidesz 355 millió 3. Deák Dániel Megafon 165 millió 4. Aktuális Aktuális Média 156 millió 5. EzaLényeg.hu Ezalényeg.hu 146 millió 6. Rákay Philip Megafon 106 millió 7. Karácsony Gergely 99 Mozgalom 105 millió 8. Erősítő Erősítő.hu 99 millió 9. Déri Stefi Megafon 98 millió 10. Márki-Zay Péter Márki-Zay Péter 94 millió 11. Európai Parlament Európai Parlament 90 millió 12. Bohár Dániel Megafon 84 millió 13. Rákay Philip Megafon 78 millió 14. Momentum Mozgalom Momentum 77 millió 15. Trombitás Kristóf Megafon 75 millió 16. Dobrev Klára DK 71 millió 17. Orbán Viktor Fidesz 62 millió 18 Nyugati Pályán Splendidea Kft. 57 millió 19. Budapest Beszél Budapest beszél 56 millió 20. Demokratikus Koalíció Demokratikus Koalíció 47 millió
Sanyikám
2022. március 20. 14:03
Ugyan hol tarthat bige kampányra fordított számlája??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!