Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Fürjes Balázs bejelentette: ez a sztárépítész tervezi a Nyugati pályaudvar felújítását

2022. március 26. 10:01

„Egy 21. századi, többszintes, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati” – közölte a politikus.

2022. március 26. 10:01
null

„A világ és Magyarország építészeinek legjobbjai szálltak versenybe, hogy megtervezhessék az új, kibővített, XXI. századi Nyugati pályaudvart” írta közösségi oldalán Fürjes Balázs. A szakmai zsűri szombaton 10 órakor hirdetett eredményt, Fürjes Balázs bejelentése alapján pedig a pályázatot 

a nagy-britanniai Grimshaw Architects csapata nyerte meg,

ők készíthetik el a Nyugati pályaudvar és a környező városrész megújításának részletes terveit. Fürjes Balázs kiemelte, hogy a győztes csapatban magyar építészek is dolgoztak, a Nautes iroda csapata. Fürjes ismertetése szerint London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait, metróállomásait is ők tervezték, sok más munka mellett.

Mi is újul meg?

Az államtitkár bejegyzésében azt írja: az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik.

A Nyugati pályaudvar és környezete, azaz a Váci út- Dózsa György út-Podmaniczky utca-Nagykörút által határolt városrész teljesen megújul. Ez Budapest legbelvárosibb barnamezős, vasúti területe, amely ma zöldet és belvárosi funkciókat szorít ki Budapest belső részéből. Megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és válhat nagyrészt zöldterületté Fürjes Balázs szerint.

Cikkünk frissül...

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ohassa
2022. március 27. 12:17
Azt is bejelentette, hogy mennyi lesz a túlárazás? ("alkotmányos költség") A magyarországi rendszerszintú - kormány által irányított - korrupció lényege, hogy az állami beruházásokat a tervekhez mérten mindig brutálisan túlárazzák.
korona.2.0
2022. március 27. 09:50
Nem ! Csak magyar építészmérnök csapat tervei szerint építsék a magyar épületeket !!!
pandalala
2022. március 26. 17:07
kariferigeri miccól?? mondta már h ne merje ... ?!! :-D
manitowoc
2022. március 26. 16:16
1.) Több látható a nyertes pályamű látványterveiből itt: https://epiteszforum.hu/eredmenyt-hirdettek-a-nyugati-palyaudvar-tervpalyazatan 2.) A fenti linken, az 1/14 sz. tervlap "3." jelű területén, ez LETT VOLNA: https://epiteszforum.hu/ujabb-latvanyterveket-mutattak-be-a-nyugati-palyaudvarhoz-kozeli-cirkuszprojektrol DE a FüriBali által közölt tervek szerint NEM LESZ. Úgy látszik, FüriBaliék elfeledkeztek a "csodagömbös" kiemelt beruházásukról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!