Mindenről tudhatott a baloldali pártelit, mégis jelölt lett a vecsési cégeltüntető

2022. március 11. 07:00

Gyurcsány Ferencéknek minden bizonnyal volt tudomásuk vecsési jelöltjük, Fricsovszky-Tóth Péter kétes cégügyeiről. A szivárványkoalíció mégis beállt a magát civilnek definiáló képviselőjelölt mögé – vélhetően Márki-Zay Péter nyomásgyakorlására. Hegymegi István gyáli DK-s önkormányzati képviselő a Mandinernek azt mondta: a helyi ellenzéki pártok nem engedtek a pártelitnek, ezért nem is kampányoltak a baloldali jelölt mellett.

2022. március 11. 07:00
null
Nagy Gábor

Ugyan sem az ellenzéki tömörülés (DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom), sem Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nem reagált még azon megkeresésünkre, hogy

azonban a KeLjfeLjancsi című műsorban elhangzottak, valamint a korábbi sajtónyilatkozatok alapján is arra lehet következtetni, hogy Gyurcsány Ferencnek, Márki-Zay Péternek és az átvilágítást végző Jobbiknak is volt tudomása a Pest megye 7-es számú egyéni választókerületben induló képviselőjelöltjük kétes üzleti múltjáról.

Országos sajtófigyelmet viszont csak azt követően kaptak Fricsovszky-Tóth cégügyei, hogy Dobrev Klára február végi gyáli fórumán az országgyűlési képviselőjelölt összetűzésbe keveredett Hegymegi István DK-s önkormányzati képviselővel.

De miről is van szó pontosan?

Amint azt a Mandiner.hu megírta: a szivárványkoalíció vecsési jelöltjének köztartozásokkal terhelt vállalkozásaitól épp az előválasztási procedúrát megelőzően szabadult meg. Egyik érdekeltségét, a „kényszertörlés alatt álló” Sigma Bt.-t az önkormányzati választás évi nyilatkozatában nem tüntette fel, amely jogszabályba, mi több: az ellenzék által felállított a feddhetetlenségi nyilatkozatban szereplő elvekkel is ütköző hiányosság.

DroneHouse Kft. elnevezésű cége ellen több NAV-végrehajtás is történt. Csakúgy mint az S-Fleet Solution Kft. vállalkozás ellen, amelytől a DroneHouse-hoz hasonlóan a baloldali képviselőjelölt az előválasztási megmérettetés előtt vált meg. A cégtemetőbe teleportált vállalkozást egy vajdasági lakhellyel bíró magánszemélynek, egy bizonyos V. Alfrédnek adta el. Csakhogy

Áll a bál Pest megye 7-ben

Fricsovszky-Tóth Péter vagyonnyilatkozati trükközései, zűrös cégügyei nem használnak az ellenzéki összefogásnak – jelentette ki portálunk megkeresésére Hegymegi István. Hozzátette: „Ha mi most le szeretnénk váltani ezt a nekünk nem tetsző rendszert, akkor ne úgy kezdjük el a munkát, hogy hasonló módon akarunk dolgozni, mint a kormánypártok, olyan emberekkel akarunk dolgozni, akikkel fenntartásaink vannak.”

A gyáli önkormányzati képviselő megerősítette a korábban leírtakat, amely szerint a baloldali pártvezetők tudtak Fricsovszky-Tóth cégeltüntetéseiről.

Példaként egy tavaly nyári, vecsési rendezvényt említett, ahol megjelent maga Gyurcsány Ferenc pártelnök. Bár a helyi alapszervezetből többen jelezték, hogy nem tudják támogatni a vecsési jelölt indulását, a DK első embere elhessegette a kételkedőket. Ennek következtében mondott fel többek között a választókerület DK-s elnöke – jegyezte meg Hegymegi, aki később beszámolt arról is,

De még az ellenzéki pártlistán biztos helyen (19.) szereplő jobbikos politikus is jelezte aggályait az ellenzéki parlamenti képviselőjelölt személyével kapcsolatban – fűzte hozzá.

(Ennek ellentmondó nyilatkozatot tett a vecsési jelölt – a szerk.)

Fricsovszky-Tóth cégügyeivel kapcsolatban Hegymegi jelezte, erős a gyanú, hogy nem tényleges adásvételekről van szó, hiszen a vevők azt sem tudják, mikor és milyen érdekeltségekhez jutottak hozzá. „Egy épeszű ember nem vesz meg azért egy kétes értékű céget, hogy azt azonnal lehúzza a WC-n” – tette hozzá. 

Ki is házalt a pártoknál?

Fricsovszky-Tóth Péter a KeLjfeLjancsi adásában úgy fogalmazott: azért kereste meg őt majdhogynem az összes ellenzéki párt, mert fel tudott építeni egy sikeres civil szervezetet (Üllő Te Vagy Egyesület) a 2019-es önkormányzati választásra.

Hegymegi István a lapunknak kifejtette, a Momentum, az MSZP, de még a DK helyi alapszervezeteinek részéről is érkezett hozzá olyan információ, hogy a vecsési jelölt megkereste őket annak reményében, hogy támogassák, ám nem voltak hajlandóak leülni vele tárgyalni. Ezt követően jelentkezett be Márki-Zay Péternél, aki pártfogolta, erőltette jelöltségét. Április 3-i győzelme esetén pedig a Jobbik frakciójába kellene beülnie.

A gyáli önkormányzati képviselő ugyanakkor hangsúlyozta,

hogy a hódmezővásárhelyi polgármester tisztában volt a vecsési jelölt céges ügyeivel,

mivel az előválasztásban részt vevő helyi ellenzéki pártok minderről egy levelet is írtak a baloldal kormányfőjelöltjének. Választ egyelőre nem kaptak.

Hegymegi DK-s tagságát illetően egyébként megjegyezte:

Alapszabályellenesen akarják kizárni – amelyről csak a sajtóból értesült, jómaga nem kapott még kézhez semmilyen dokumentumot. Előbb kezdeményezte saját alapszervezeténél, hogy helyben folytassák le az etikai eljárást, azonban párttársai jelezték neki, hogy mivel a tagság nemigen áll Fricsovszky-Tóth oldalán, így nem tudnák azt az eredményt hozni, amit a pártvezetés elvárna tőlük.

Ezért most egy másik alapszervezethez fordult, hogy ott folytassák le az etikai eljárást. Ennek megindítása előtt tizenöt nappal értesítést kell, hogy kapjon.

Ki áll ki a jelölt mellett?

Hegymegi István elmondása szerint az ellenzék helyi szervezeteinek álláspontja világos, egységes: nem tudják támogatni Fricsovszky-Tóth Péter jelöltségét, ezért

nem is kampányoltak mellette.

Ennek apropóján kérdéseket küldtünk a DK prominens politikusainak, Varju László alelnöknek és Arató Gergely országgyűlési képviselőnek, hogy megtudjuk: a pártvezetés kezdeményezte-e, hogy a Pest megyei 7-es számú egyéni körzetben ténykedő aktivistáik ne ott kampányoljanak, és hogy ne segédkezzenek a szivárványkoalíció közös jelöltjének.

Mindezen túl a Mandiner.hu információi szerint Arató neve szerepel az itteni szavazóköri névjegyzékben – vagyonnyilatkozatában úgyszintén egy gyáli ingatlan van feltüntetve –, így az egyébként a budapesti kilences számú egyéni választókerületben induló DK-s politikustól azt is megkérdeztük, mindezek fényében

  • hol adja le majd a szavazatát,
  • és ha Gyálon, akkor a fentebb taglalt cégeltüntetési ügyek fényében is támogatni akarja-e Fricsovszky-Tóth Pétert.

Amint kapunk válaszokat, frissítjük a cikkünket.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SigSauer
2022. március 11. 09:40
Bárkit jelölnek már! :D
Kanmacska
2022. március 11. 08:57
Ilyenek ezek!
Imprator
2022. március 11. 08:49
Persze hogy, tudtak még benne is voltak, úgy ahogy Hadházy is tudott a Zuglói balhéról mégse tett semmit a nagy korrupt vadász, hiszen amikor a sajátjairól van szó akkor hajlamos félrenézni.
Kanmacska
2022. március 11. 08:48
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!