A Karácsony-párthoz köthető propagandalap is beszállt Szabó Tímea óbudai kampányába

2022. március 23. 13:07

Független, civilnek tűnő lap, mégis hazug lejárató kampányt folytat Bús Balázs ellen.

2022. március 23. 13:07
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Hallotta, hogy miután a fideszes Bús Balázs polgármesterként megtudta, hogy a kerülete óvodájában egy pedofil vadászik évek óta a gyerekeinkre, akkor ő hónapokig eltitkolta ezt? Miért?” – teszik fel a kérdést a Very Important Planet, azaz VIP nevű portál Facebook-oldalán közzé tett videóban. A kommentek között megtaláljuk a III. kerület volt fideszes polgármesterének hozzászólását is, aki jelzi: feljelentést tesz a „fake news oldallal szemben”. Megkerestük Búst, aki lapunknak megerősítette,

becsületsértés és rágalmazás miatt a rendőrséghez fordult.

Mint írja: „Látható, hogy a baloldal semmilyen hazugságtól nem riad vissza. Szabó Tímea nagyon kétségbe lehet esve, ha bűncselekmény elkövetése árán is folytatja hazug gyűlöletkampányát. Találkozunk a bíróságon.”

A Párbeszéd parlamenti képviselője ismét indul a körzet egyéni mandátumáért, az érintett által már korábban tételesen cáfolt, március elején „felmelegített” vádak alighanem a kormánypárti politikussal szemben alighanem a győzelmi esélyeit hivatottak növelni. Ami a videót közzé tevő médiumot illeti, honlapja szerint annak küldetése a következő: „A független médiatér szélesítése mellett „zöld szemüveget” kínál Önöknek. Az a célunk, hogy cikkeink – egyenként és tágabb kontextusban is – bolygónk, országunk, településünk, utcánk, otthonunk élhetőbbé tételét szolgálják. Alapvetésnek tekintjük, hogy rávilágítsunk a kevesebb szeméttermelés és a tudatos fogyasztás fontosságára, ahogyan elengedhetetlenül fontos a zöldpolitikából, illetve annak hiányából következő, mindnyájunkat és mindennapjainkat érintő összefüggések bemutatása.”

Leírásukban aztán szóba hozzák a Népszabadság megszüntetését és az Index „friss esetét” is, mondván, mindezek kapcsán született meg a VIP ötlete.

működésének alapjait pedig a Zöld Terasz Alapítvány biztosítja” – írják.

A media1 portál 2020-ban ezzel a címmel számolt be a VIP indulásáról: „Indul a Párbeszéd zöld online portálja, a Very Important Planet.” A cikkből aztán kiderül az is, hogy Zöld Terasz Alapítvány kuratóriumi elnöke Csomós Lilla Annamária ügyvéd, aki a Párbeszéd pártalapítványával, a Megújuló Magyarországért Alapítvánnyal is együttműködik. Valóban, a Karácsony Gergely, Tordai Bence és Szabó Tímea nevével fémjelzett Párbeszéd alapítványának honlapján ott találjuk a Zöld Terasz Alapítvány logóját és elérhetőségeit is.

Visszatérve a konkrét esetre, a lapunk által megismert dokumentumok szerint Bús 2019 márciusában értesült polgármesterként arról, hogy rendőrnyomozók jelentek meg egy óbudai óvodában, mert nyomozás folyik az egyik GYES-en lévő óvodapedagógus ellen, akit és élettársát előzetes letartóztatásba helyeztek. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya folytatott eljárást, az intézményvezető asszony folyamatosan együttműködött a nyomozóhatósággal, erről pedig rendszeresen tájékoztatta az önkormányzati vezetést.

Bús felidézi: „A folyamatban lévő nyomozás érdekeire és a téma érzékenységére tekintettel, valamint  a hatósággal történt egyeztetés alapján a folyamatban lévő nyomozásról sem a nyilvánosságot, sem a képviselő-testületet nem tájékoztattuk, ez azonban nem jelenti azt, hogy az önkormányzati vezetés az ügy eltusolására bármilyen lépést eszközölt volna. A titoktartásunk a nyomozó hatóság kérésére történt. 2019. október 13. napján az önkormányzati választások eredményeként megszűnt az akkor regnáló önkormányzati vezetés megbízatása, ekkor a nyomozás még folyamatban volt, az érintett gyermekek és szüleik kilétéről nem volt tudomásunk.”

Mindezeket is figyelembe véve ugyancsak

hamis állítás a volt kerületvezető szerint az is, hogy a kampányolást választotta volna ahelyette, hogy figyelmeztette volna az áldozatot szüleit.

Bús egyébként azt is nehezményezi, hogy a videó készítői előzetesen nem keresték meg az ügyben. A történtek kapcsán kérdésekkel fordultunk a VIP-hez, amint megérkeznek a válaszok, arról is beszámolunk.

Nyitókép: Tordai Bence és Szabó Tímea a parlamentben (forrás: MTI)

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. március 24. 08:28
Ha egy lap hazudik, akkor sajtópert kell indítani és meg kell nyerni. De a következő, az elmúlt három évből származó cikkek alapján a sajtóperek ca. 80%-át kormánymédia veszíti el: https://hang.hu/belfold/nyolcvan-sajtopert-vesztett-a-kormanymedia-tavaly-az-origo-a-pesti-sracok-es-a-tv2-az-elen-112962 : 80 kormány, 13 kormánykritikus https://www.hodpress.hu/2021/02/20/a-kormanymedia-57-a-kormanykritikus-7-sajtopert-veszitett-tavaly/ : "2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben pedig 74-et." https://atlatszo.hu/kozugy/2022/02/16/54-helyreigazitasi-pert-vesztett-tavaly-a-kormanymedia-a-magyar-nemzet-a-rekorder/ : "A Törvényszéktől kapott összesítés szerint a legnagyobb Fidesz-közeli médiatermékek 54 ilyen pert buktak tavaly – a rekorder a Magyar Nemzet 20 elmarasztaló ítélettel, a második az Origo 13-mal. Ezzel szemben az Átlátszó egyetlen sajtópert sem vesztett el tavaly." Akkor ki hazudik?
bagira
2022. március 24. 04:08
A háború közeledte és a választási kampány együtt végre megrajzolja azokat a politikai határvonalakat, amelyek mentén világos képet kapunk arról, hogy milyen is a hazai politikai paletta. Ki, kivel van, hova húz, kitől kapja az apanázst és mi a fontos egy-egy pártalakulatnak. Egy dolgot már most biztosra vehetünk: a kis pártocskák, és a teljes ellenzék ugyanabba az irányba halad, ugyanazon parancsokat hajtja végre, mint az Unió. Semmi más nem számít, csak a pénz, a hatalom és a külföldi parancsok jól fizetett végrehajtása.
Isten jobb keze
2022. március 24. 01:14
Orbán párt tagjainak a csuklóján mikor kattan a bilincs?????????
budapesti
2022. március 23. 20:19
Méregzöldek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!