Szociológus: A magyarországi gondolkodásmód mindenkori és uralkodó eleme a cigányok kiirtása

2022. február 21. 11:45

Zsigó Jenő szerint a politika „élére állt a népi rasszizmusnak, a faji előítéletességnek, s elkezdték politikailag hergelni, kiélezni a cigányokkal szembeni előítéleteket”.

2022. február 21. 11:45
null

A Szabad Európa Zsigó Jenő szociológus, népművelővel beszélgetett, aki többek között a Roma Parlament Egyesület alapítója és elnöke 2012-től. A szociológus a magyarországi roma kisebbséggel szembeni évszázados előítéletekről, valamint a rendszerváltás utáni roma érdekérvényesítés nehézségeiről nyilatkozott. Az interjút a Mérce kivonatolta.

„Ha az utóbbi 80-100 évet tekintjük és végignézzük a történelmi nyomait a cigányokról való gondolkodásmódnak, akkor folyamatosan uralkodó és mindig visszatérő elem a cigányok kiirtása” – mondta Zsigó a többségi társadalom rasszizmusának gyökereiről.

Kiemelte, hogy ez már a fasiszta rezsim hatalomra kerülése előtt is jellemző volt Magyarországon. Összeszedte azokat a parlamenti felszólalásokat, amelyekben a szónokok szerinte a cigányok kiirtására utaltak, vagy esetleg azt követelték, hogy a „vándorló”, „népvándorló” romákat kényszermunkahelyekre tereljék. Szerinte ez a hozzáállás, illetve az ebből következő beidegződések, „hangulatok” a mai napig velünk élnek és uralkodóak.

Szabad iskolaválasztás

Kifejtette, hogy az 1985-ös szabad iskolaválasztásról szóló törvény fektette le a romákkal szembeni előítéletek alapjait: „Kiderült, hogy kvázi egy óriási népakarat nyilvánult meg, amikor a nem cigány szülők kiemelték a gyermekeiket a cigányok által látogatott iskolákból vagy osztályokból. Ennek az alapja nem az állami akarat volt, hanem a nép megnyilvánulása. Mindez valamiféle pogrom volt” – vélekedett. Értelmezésében a kor legismertebb esete, az 1992-es kétegyházi események és a büntetőper mind ezt bizonyítják. Kijelentette, hogy a szegregáció, az eltávolodás és eltávolítás röviddel az 1985-ös törvény után, amelyet 1993-ban megerősítettek, egyéb területeken is megjelent, és a kisebbségi bántalmazás egyre súlyosabb formákat öltött.

„Azzal, hogy a cigány emberek a 90-es évek előtt kikerültek az állami foglalkoztatásból, teljesen megváltozott a lakóhelyük, a munkanélküli státuszuk pedig szinte véglegessé vált. A gyerekeik kikerültek a nem cigány gyerekekkel való osztályból vagy iskolából. Akit nem ismerünk, aki cigánytelepre kényszerült költözni a városból, ahol az előbb még megbecsült munkás volt, annak a gyerekétől is félni kell, rettegni kell, mert nem együtt szocializálódnak az iskolákban” – fejtette ki, majd hozzátette, hogy a magyarországi többségi társadalom felelőssége elvitathatatlan a roma nemzetiségű magyarok kálváriája miatt.

Zsigó szerint kezdetben nem az állam fűtötte a cigánygyűlöletet, de később, amikor a folyamatok visszafordíthatatlannak látszottak, a politikai vezetők „az élére álltak a népi rasszizmusnak, a faji előítéletességnek, s elkezdték politikailag hergelni, kiélezni a cigányokkal szembeni előítéleteket”. Ebben a legsikeresebb kétségkívül a Jobbik volt – hangsúlyozta.

„A nehezen felszedhető politikai szavazatok választások idején nagyon jól behajthatók, a lakosság szinte kínálta magát, hogy »itt vagyunk, faji előítéletes lakosságként, s nagyon díjaznánk, hogy elbántok a cigányokkal«” – világított rá.

Állami beavatkozás

Ezek után Zsigó kiemelte még az állami beavatkozás szerinte két súlyos formáját:

  • amikor szerinte kimondta a törvény, hogy a gyűlöletbeszéd korlátlan és büntethetetlen, 
  • valamint amikor az 1993-as kisebbségi törvény kimondta, hogy a kisebbségi önkormányzatok megválasztásában valamennyi magyarországi állampolgár részt vehet.

A Mérce összefoglalóját, valamint az eredeti interjút a cikk alatti linkeken olvashatja el, illetve hallgathatja meg.

Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2022. február 21. 20:29
Mielőtt Zsigó Jenő az itt olvasott némely kommentből azt a következtetést vonná le, hogy nemcsak az MSZP-SZDSZ-DK-FIDESZ, hanem minden magyar párt ki akarja véreztetni a cigányságot - az Európai Uniót is ideértve, szeretném emlékeztetni Zsigó Jenőt, hogy ő is pontosan azoktól várta a cigányság megváltását, akik később csúful cserbenhagyták (MSZP - SZDSZ) - végül pedig maga az EU is. Ugyanakkor Zsigó védelmében azt is el kell mondanom, hogy valóban több évtizedes, színvonalas munkát végzett a cigány kultúra, könyvkiadás, és közösségszervezés tekintetében, talán ő volt az egyetlen szervezet (Romano Kher, Phralipe), mely nem nyúlt le és nem sikkasztott el 100 milliókat, amint ezt a többi cigány szervezetnél sorozatosan és botrányosan megtették. Cseh Tamással tartott közös zenés estjük (1995 - "Csak tíz év múlva ne ez a dal legyen") felejthetetlen és kiemelkedő színvonalú esemény volt, zenekarával, az Adro Rommal. Ennyiben számomra hiteles cigány értelmiségi Zsigó, de rossz politikus. Miért nem ismerte fel pl, hogy a Minority Safe Pack-hoz neki is köze lehet? Miért kell 500 év együttélés után ennyire szeparatistának lenni?
njohn
2022. február 21. 19:48
A baj akkor van, amikor az előítéletre alapozott meggyőződés ( = ellenőrzés, hogy az előítélet tényleg az-e) az előítélettel ellentétes eredményt ad, de az előítélet ugyanabban a szituációban mégis tovább él.
Egyelőre
2022. február 21. 19:07
Inkább 100 magyar cigány, mint 1 darab zsigó
bunko_jobbos
2022. február 21. 15:33
Én legszívesebben a szociológusokat irtanám ki. Persze nem biológiailag, hanem a "szakmájuk" megszüntetésével. Egy teljesen értelmetlen, haszontalan tevékenység, amiben annyi a tudomány, mint a zabhegyezésben. Politikailag elkötelezett réteg eltartása az egész. Meg kellene szüntetni az ilyen szakokat, és álláshelyeket is. Szégyen, hogy létezhetnek. Ennél már csak a genderfaszság a tudománytalanabb. Karigeri is csak ezt tudta elvégezni, a többi nem ment neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!