Az Amnesty tagadja, hogy külföldi újságírókat manipuláltak volna

2022. február 10. 07:00

Tagadja az Amnesty International a 24.hu korábbi újságírójának állításait, melyek szerint előfordult, hogy függő helyzetbe hoztak, manipuláltak, vagy lehetőségeiben korlátoztak Magyarországra érkező külföldi újságírókat annak érdekében, hogy a szervezet által felépített narratíva terjedjen a nemzetközi sajtóban.

2022. február 10. 07:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Mint ismeretes, a Magyar Nemzet birtokába került háttéranyagok, köztük Skype-interjúk szólnak arról, miként alakítják a Magyarországról a nemzetközi sajtóban megjelenő képet egyes, jellemzően Soros Györgyhöz köthető szervezetek. (Összefoglalónkat itt olvashatja.) Az egyik Skype-interjú főszereplője az a Kálmán Mátyás, aki újságíróként korábban a 24.hu és az Index munkatársaként is dolgozott.  

Kálmán az interjú során egyebek mellett arról beszélt:

a legtöbb NGO kezében tartja a külföldi újságírók irányítását, manipulálják, akár megvesztegetik a sajtó munkatársait.

„Ha mindenben egy NGO-ra támaszkodnak, akkor az újságíró teljes mértékben ettől a szervezettől függ, ez pedig nem túl jó dolog” – fogalmazott Kálmán, aki maga is tapasztalta brüsszeli és strasbourgi útjai során, hogyan próbálják meg befolyásolni tudósításainak tartalmát. Arra a kérdésre, hogy valóban látott-e olyan szervezeteket, amelyek függő helyzetbe hozták, illetve korlátozták a külföldi újságírókat, Kálmán Mátyás hozzátette: meglátása szerint a legtöbb NGO ezt teszi, majd

konkrét példaként említette az Amnesty Internationalt. 

Lapunk ezzel kapcsolatosan eljuttatta kérdéseit az Amnesty magyarországi szervezetéhez, melyekre Demeter Áron programvezető válaszolt, aki ragaszkodott hozzá, hogy válaszait teljes egészében mutassuk be.  

Kérdésünkre, miszerint elismerik-e a Kálmán Mátyás által elmondottakat, Demeter kijelentette: soha nem történt ilyen eset, majd hozzátette: „a kérdésben implikált állítást is hazugságnak, a felvételeket pedig manipuláltnak tartjuk”. Arra, hogy álláspontjuk szerint ki és miként manipulálta a felvételeket, nem tért ki. 

Arra a kérdésre, hogy kaptak-e iránymutatást, esetleg konkrét utasítást a külföldi sajtóval, illetve külföldi újságírókkal folytatott együttműködésre, annak formájára és/vagy tartalmára bármilyen szervezettől, például a Nyílt Társadalom Alapítványtól, a programvezető csupán nemmel felelt. 

A fentiek alapján az is érdekelt bennünket, milyen protokollt kell követniük az Amnesty munkatársainak, amikor külföldi újságíró nyilatkozatot kér tőlük, vagy összeköttetések, kapcsolatépítés reményében kéri a segítségüket. Ezzel kapcsolatosan Demeter Áron arról tájékoztatott minket: „Az Amnesty International Magyarországhoz beérkező sajtómegkereséseket a sajtóval foglalkozó munkatársunk, Demeter Áron koordinálja, így a beérkező megkeresésekről is őt kell a munkatársaknak tájékoztatniuk.”

Arról, hogy a koordináció pontosan milyen alapelvek szerint, illetve a gyakorlatban miként működik, nem tudhattunk meg részleteket.

És ha már szóba került a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által is finanszírozott szervezet és a sajtó kapcsolata, afelől is érdeklődtünk, milyen szempontok szerint tartanak kapcsolatot magyar kollégáinkkal. Ezzel összefüggésben a programigazgató rámutatott; „Az Amnesty International Magyarország elsősorban minden hazai sajtóterméknek eljuttatott sajtóközleményekkel tartja a kapcsolatot az újságírókkal, illetve egyedi újságírói megkeresések esetében interjúkat, nyilatkozatokat ad.” Részletek ezúttal sem derültek ki.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2022. február 10. 14:53
Nem is értem, ez a Shamnesty/Scamnesty miért működhet még nálunk.
mokány
2022. február 10. 13:32
Nyöheheheheheheh ....... !
nempolitizálok
2022. február 10. 13:26
Ezek a libsi szervezetek nagyon félnek a nyilvánosságtól. Ellenük egyetlen komoly támadási lehetőség van (ha már Sorosék és a CIA miatt nem merik őket kirugdosni) a nyilvánosság. Gazdálkodásuk, pénzügyi hátterük, stb. Amire a valódi civil szervezetek igen régóta kötelezettek, csak valahogy ezek nem.
Csendesgyöngy
2022. február 10. 12:29
A külföldi NGO-k hálózatban működnek. Felülről szervezett, és dollármillókból olyan programokat hajtanak végre amely egy meghatározott cél felé irányul. A terv az USA hegemóniájának kiterjesztése volt, a demokrácia terjesztésének leple alatt. Amit a CIA nem tehetett meg, azt most ezek az álcivil szervezetek, törvénytől védve megtehették. A valódi agytrösztök persze nem nyilvánosak, sőt, nagyon is zárt rendszerben működnek, titkos tagsággal és támogatókkal. De annyit tudhatunk, hogy a Európai Külügyi Kapcsolatok Tanácsa (Soros György ötlete és támogatása alapján jött létre) szorosan együttműködik a New York Külügyi Kapcsolatok Tanácsával. Céljuk minden határ, törvény lebontása ami az érdekeiket akadályozza. Pl. egy kormány amely szöges ellentétben fogalmazza meg a céljait, annak mennie kell. Az Európai Unió rendszeresen fizet az ECFR tanácsaikért, sőt teljesen úgy tűnik, hogy mindenben azt csinálja. Tehát egy nem demokratikusan választott társaság, akiket európai és amerikai oligharchák és a külügy is támogat, határozza meg Európa sorsát. Ezek leágazásai az országokban szétszórt ügynökcsoportok, akik azt hazudják, hogy a civilek érdekeit képviselik. Igen, a fedő sztori ez, de a valóság teljesen más! https://ecfr.eu/about/#leadership https://www.cfr.org/project/david-rockefeller-lecture-series
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!