Összeférhetetlenség merült fel Érd baloldali polgármesterével kapcsolatban

2022. február 04. 17:11

A rendelkezésre álló dokumentumok szerint Csőzik László elfelejtett lemondani egy évek óta viselt felügyelőbizottsági tagságról.

2022. február 04. 17:11
null

Súlyosan megsérthette az összeférhetetlenségre vonatkozó jogszabályokat, s ezáltal illegális jövedelemre tehetett szert Csőzik László – derül ki az érdi polgármester vagyonnyilatkozatának vizsgálatából, írja az Érdi Hírek.

A megyei jogú város baloldali polgármesterének legfrissebb, pár napos vagyonnyilatkozata szerint felügyelőbizottsági tagként jövedelmet kap a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyző Egyesülettől. Csőzik évek óta felügyelőbizottsági tag a korábbi bevallásai szerint, és ez 2021-ig nem is ütközött törvénybe.

Tavaly májusban azonban módosították az önkormányzati törvény 3000 fő feletti települések polgármestereire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályait. A hatályos szabályozás meghatározza azokat a tevékenységeket, amelyek – kivételesen – nem összeférhetetlenek a főállású polgármesterséggel. Eszerint  a 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere

  • a) a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység – ideértve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának vagy felügyelőbizottságának tagjaként vagy vagyonellenőreként folytatott tevékenységet is -,
  • b) a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, valamint
  • c) az egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszony - ide nem értve az egészségügyi alapellátásban végzett tevékenységet - kivételével más kereső foglalkozást nem folytathat, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el és nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.

Mivel Csőzik felügyelőbizottsági tagsága nem esik ezen kivételek közé, így megállapítható, hogy összeférhetetlenség merült fel a baloldali városvezetővel szemben. A továbbiakról megkérdeztük a Pest Megyei Kormányhivatalt, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy „a törvény alapján az összeférhetetlenség kérdésében az önkormányzat képviselő-testülete dönt, a konkrét ügyet az önkormányzat illetékes bizottsága vizsgálhatja ki. A kormányhivatal akkor intézkedhet, ha az önkormányzat testülete nem dönt az ügyben, vagy jogsértő döntést hoz”.

Csőzik Lászlónak a módosítás hatályba lépését követően 30 napja volt erre, valamint arra, hogy tájékoztassa az önkormányzatot az összeférhetetlenségről, illetve annak megszüntetéséről, de ez a jelek szerint nem  következett be, sőt. Csőzik neve még pénteken, azaz február 4-én is szerepelt az egyesület honlapján.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wadaderika
2022. február 11. 09:38
Már kiokoskodta az igazi balf@szoldalas megoldást: https://erdihirek.hu/a-baloldal-holnap-levaltja-a-jogi-bizottsag-elnoket/ kiemelnéma megoldást, ha nincs kedved végigolvasni: Csütörtök 12 órára rendkívüli közgyűlés összehívását rendelte el Csőzik László. A napirendi pontok között szerepel az önkormányzat jogi bizottsága három tagjának a leváltása és helyükre új tagtok választása. A baloldali többség ez alapján elmozdítaná tisztségéből a bizottság elnökét, a jogi végzettségű dr. Asztalos Évát, helyére a Momentum önkormányzati képviselőjét, az informatikus Gál Alexet szavazza majd meg. A javaslat előterjesztője maga a polgármester. Egyértelmű, hogy a személycserékkel Csőzik László a felelősségre vonást igyekszik megúszni, amiért hónapokon keresztül illegális jövedelemre tett szert egy egyesület felügyelőbizottsági tagjaként. Csőzik a botrány kirobbanása óta nem volt hajlandó nyilatkozni ebben az ügyben...
Bradanek
2022. február 05. 10:05
Valami több is lehet Csőzik rovásán, mert az Index fórumán az érdi topikban, azonnal törlik és tiltják azt aki a balliberális Csőzik és a felesége, Bősz Anett viselt dolgairól mer írni. A szivárványos, drogliberalizáló, LMBTQ propagandát támogató Bősz Anett, Dr Aradszki András képviselő urat akarja kitúrni a parlamentből. Ingatlanmutyi is van a (rém)álompár bűnlajstromán. Azt már meg sem kell említeni, hogy aki az óvodásokkal szemben a pedofil embert védi, az nem való a hivatalába.
Bradanek
2022. február 05. 09:30
Jellemző a liberális globalisták pusztítására, hogy már a DK-s Asztalos Éva gyomra sem bírta elnézni a szabadrablást, ingatlanspekulációt és kilépett az összellenzéki rablóbandából.
Bradanek
2022. február 05. 09:20
Aki tönkretette a hatszoros bronzérmes, Érdi női kézilabdát, az más aljasságra is képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!