Keleti nyitások: erről szóltak a korábbi Orbán-Putyin találkozók

2022. február 01. 12:01

2013 óta találkozik rendszeresen a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel. Összefoglalónk az eddigi tárgyalásokról!

2022. február 01. 12:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Szűk két és fél év után találkozik most újra a magyar miniszterelnök és az orosz elnök, mely találkozókat élénk figyelemmel követte korábban a hazai és a nemzetközi nyilvánosság – elevenítsük hát fel a covid előtti régi idők Orbán-Putyin-találkozóit!

2013: Minden csúcsok anyja

2013 januárjában az Orbán-Szijjártó páros még egy egészen más világban utazott Moszkvába. A Krím még Ukrajnáé volt, az európai-orosz gazdasági kapcsolatok dübörögtek, a mai külügyminiszter pedig még a Miniszterelnökség nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkáraként és kormányközi bizottságok elnökeként gyűjtötte a külpolitikai tereptapasztalatot. A téma akkor még a magyar-szlovák interkonnektor volt, amely az észak-déli irányú gázszállítási infrastruktúra kiépítéséhez járult volna hozzá érdemben, és az épp csak szárba szökkent rezsicsökkentés következtében először került szóba a magyarországi gáztározók megvásárlása. Meg egy bizonyos paksi beruházás is,

amelyről akkor Szijjártó szerint „minden híresztelés idő előtti” lett volna.

Idő előtti, akárcsak az a kor, amikor – mint 2013-ban – Oroszország Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere volt.

2014-2015: A nagy dobás

A 2014. januári moszkvai csúcson született megállapodás „az atomenergia békés célú felhasználásáról”, azaz arról szólt, hogy a két új paksi blokk építésének jogát, amiért amerikaiaktól franciákon át németekig évek óta számos cég udvarolt a magyar kormánynak, a Roszatom kapja meg – cserébe Oroszország a tizenkétmilliárd eurósra tervezett projekt 80 százalékát kedvező kamatozású hitelből finanszírozza. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori államtitkár a történteket akkor úgy kommentálta, a magyar-orosz kapcsolat „egy egyre jobban működő érdekházasság, ami egyre nagyobb élvezetet biztosít a feleknek”.

2015 februárjában Budapesten a paksi beruházás részleteiről tárgyaltak a felek,

illetve rendezték az 1996-os gázszerződés nyitott kérdéseit – többek között a lekötött, de még fel nem használt gáz sorsát, amelyet Magyarországnak végül sikerült megszereznie úgy, hogy csak akkor kellett fizetnie érte, amikor valóban felhasználta, a szerződésben foglalt, fel nem használt gázt nem kellett kifizetnünk. Putyin emellett jelezte, hogy fontolgatja Magyarország bevonását a Déli Áramlatba (amely azóta, mint fentebb írtuk, meg is valósult), a Mol kapott egy komoly feladatot a nyugat-szibériai olajkitermelésben, és megegyezés született a magyarországi gáztározók kapacitásbővítésének lehetőségéről – melynek köszönhetően Magyarország azóta közép-európai gázkereskedelmi csomóponttá vált, energiabiztonsága pedig a térségben egészen kiemelkedő.

2016-2017: A szankcióellenes csúcsok

Az Európai Unió szankciós politikáját Magyarország régóta inkább kötelességtudatból, nem pedig meggyőződésből követi. A 2017 februári budapesti és a 2016 februári moszkvai csúcsok is e téma jegyében zajlottak –

a szankciós rezsim következtében padlón volt az európai-orosz, köztük a magyar-orosz kereskedelem,

s ebben a kontextusban aligha lehetett más a tárgyalások fő témája.

„Mindannyian láthattuk, hogy a kontinens nyugati felén erős oroszellenes hangulat alakult ki, oroszellenes politika vált divattá, és ebben a helyzetben kellett nekünk a gazdasági kapcsolatainkat megvédeni, és amit lehet, abból fenntartani” – szögezte le a 2017 februári találkozón Orbán, aki szerint a következő években „létrejön az európai béke alapfeltétele, egy kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és az Európai Unió között”. A magyar miniszterelnök kárhoztatta emellett a Nyugaton divattá váló oroszellenes politikát, és hangsúlyozta, a nem gazdasági jellegű problémák gazdasági úton nem kezelhetők, azokat kár átvinni a gazdaság területére.

Hasonló hangvételben zajlottak a 2016. februári tárgyalások, ahol Putyin „régi és megbízható partnernek” nevezte hazánkat, Orbán Viktor pedig a szankciókra utalva úgy írta le a magyar-orosz kapcsolatokat, hogy „ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem”.

2017-2018: A két sportcsúcs

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin nem csinálnak titkot abból, hogy mi a kedvenc sportjuk – az előző két találkozás is ennek jegyében zajlott. 2018 júliusában Orbán Viktor Csányi Sándor MLSZ-elnökkel együtt az oroszországi labdarúgó világbajnokság apropóján látogatta meg Putyint, és hosszú tradícióba illeszkedve jelezte elégedetlenségét az Európai Unió Oroszországgal szemben szankciós politikájával, leszögezve, hogy „ezek ártalmas intézkedések, sok lehetőséget elveszítünk”.

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

2017 augusztusában pedig Budapesten rendeztek világbajnokságot Putyin kedvenc sportjából, a judóból – az orosz elnök a nemzetközi cselgáncsszövetség tiszteletbeli elnöke is. A sajtótájékoztató emlékezetes pillanatai közé tartozott, hogy a judóról könyvet is írt Putyin percekig viccelődött a fociszerető Orbánnal a judóról, felvetve, hogy „ez persze nem foci, de ez is jó sport”.

2018: A szénhidrogéncsúcs

A 2018 szeptemberi moszkvai Orbán-Putyin találkozó legjelentősebb eredménye az volt, hogy a Mol részt vállalhatott az orenburgi gázterület fejlesztésében – emellett szó esett arról is, hogy a Török Áramlat befejezése után a gázvezeték Magyarországon folytatódhat. (Ez azóta annyiban meg is valósult, hogy az új gázszerződés szerint már részben a Török Áramlaton, Bulgárián és Szerbián keresztül kapja Magyarország az orosz gázt, így lehetőség nyílt a bizonytalan Ukrajna kikerülésére.)

Orbán a találkozón az idén körvonalazódni látszó európai-orosz kiegyezés fontosságát hangsúlyozva leszögezte, „habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek”, és

„Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Európa két oldala közötti együttműködés jó legyen”.

2019: A csúcs

2019 októberében járt legutóbb Budapesten az orosz elnök, s igen jelentős delegációval érkezett: négy minisztere (Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter, Jevgenyij Ditrih közlekedési miniszter, Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedeli miniszter) és négy nagy energetikai vállalat vezére (Vagit Alekperov Lukoil-főnök, Alekszej Lihacsov Roszatom-főnök, Alekszej Miller Gazprom-vezér és Nyikolaj Tokarev Rosznyefty-vezér) kísérte, akik mind jelentős együttműködési szerződéseket kötöttek, a Mol, a Lukoil és a Transznyefty például az olajszállítás jövőjéről, biztonságosabbá tételéről. Jórészt ekkor tárgyalhatták le a tavaly életbe lépett,

Magyarországot az európai gázárrobbanástól részben megkímélő hosszútávú gázvásárlási megállapodást is.

Demonstratív kiállás volt a 2019-es találkozó a világszerte üldözött keresztény kisebbségek mellett is: Orbán Viktor a magyar-orosz együttműködés kiemelt területének nevezte a keresztények megsegítését, Budapestre érkezett Orbánnal és Putyinnal tárgyalni számos üldözött közel-keleti keresztény egyház feje.

Gazdasági szempontból jó hangulatú találkozó volt a legutóbbi: 2018 volt az első olyan év a Krím miatti szankciók bevezetése óta, amikor nőtt a magyar-orosz kereskedelmi forgalom, és megállapodás született egy jelentős, ezerháromszáz darabos egyiptomi vasútikocsi-rendelés közös legyártásáról. Gazdasági természetűek volt a magyar fél legjelentősebb igényei is – a tízmilliárd eurós paksi hitelt csak akkor szeretnénk elkezdeni törleszteni, amikor üzembe áll a két új blokk, erre pedig akkor legkorábban 2026-ban mutatkozott esély. Emellett Orbán Viktor kifejtette, a megnövekedett kereskedelmi forgalom Oroszország számára jelentős többletet mutat, amelyet Magyarország exporttal és oroszországi befektetésekkel kíván ellensúlyozni.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón jelezte,

„egyik ország sem tudja megváltoztatni a házszámát”,

mindegyik ott van, ahová a Jóisten teremtette, s ez teszi fontossá az orosz-magyar együttműködést, hiszen Magyarország az elmúlt ezer évét a Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben élte le.

(Fotó: MTI)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton84
2022. február 01. 17:25
„A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a 21. századot és a magyar nép és a teljes Kárpát-medence életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében” Orbán 2008-ban "Mindannyian láthattuk, hogy a kontinens nyugati felén erős oroszellenes hangulat alakult ki, oroszellenes politika vált divattá, és ebben a helyzetben kellett nekünk a gazdasági kapcsolatainkat megvédeni, és amit lehet, abból fenntartani” Orbán 2016-ban
kunfia
2022. február 01. 14:19
Paks 2re eddig,amíg egyetlen kapavágás sem történt az ügyben,de eltapsoltak 10milliárd eurót rá eddig.
kunfia
2022. február 01. 14:15
"A tervek szerint a miniszterelnök a gázszerződés évente 1 milliárd köbméterrel történő növelését fogja kérni az orosz államfőtől. "Miért,ha erre tavaly még nem volt szükség,idén meg csak horribilis áron lehet kibővíteni?Kinek az érdeke az,hogy mi aranyat és földgázt is akkor vásároljunk,amikor egekben az ára?
Tóth Zoltán
2022. február 01. 13:51
A Putyin-Orbán love-story újabb epizódjának felvezetéseként, egyben emlékeztetőként szeretnék feleleveníteni egy tavalyi szenzációt (https://hvg.hu/gazdasag/20210802_katonai_maganceg ), melyen szokás szerint a felszínt érdektelen tehetségtelenséggel, unottan kapargatva, egyes csalogányként funkcionáló, belterjes "szakértők" megszólaltatásával gondosan félreterelgetve sikerült túllépni, olyannyira, hogy annak frissebb fejleményei (https://www.portfolio.hu/global/20220121/mar-1000-magyar-jelentkezett-zsoldosnak-hamarosan-akcioba-lendulhet-a-fegyveres-maganhadsereg-521867 ), mondhatni, már a kutyát sem érdeklik. Pedig kellene! A legelső híradások nyomán már szóvá tettem néhány gyanakvásra intő körülményt. - Habár a történet egyetlen nevesíthető (ám kérdéses jelentőségű) figurája amolyan önjelölt Rambó János lehet - ám a történet, melyet előadott, jóval aggasztóbb fenyegetést sejtet (mely felett komolyabban megerőltető gondolkodást mellőzve a sajtó készségesen tovasiklott). - Akkoriban megtekintve a nyilatkozó linkedin profilját, illetve mérlegelve a hírt gerjesztő honlap impressziumát, gyanúsnak véltem, vajon kiknek az embere lehet is ő? Egészen konkrétan: nem a Kreml egyik újabb manipulációjával szembesülhettünk általa? - Jószerivel képzetlen katonából avanzsált pillanatokon belül "szakértővé" az oroszok védszárnyai alatt, s a további karrierje rendszeresen visszakanyarodott hozzájuk. Vajon lehet ez a véletlen műve? Főleg mostanság? Vajon merne egy ilyen témában oktalanul kérkedni bárki is? - Arról is érdemes szót ejteni, hogy az említett szektorban (magánhadseregek), különösképpen a riportban felsorolt vidékeken (Közel-kelet, Irán, és bizonyos tekintetben még Afganisztán is) kőkemény nagyhatalmi "játszadozások" dominálnak a mai napig ezen a téren (pl.: Wagner), tehát pusztán üzleti szempontokra hivatkozni önmagában hazugság. Vagyis, amennyiben valóban színre lépne, csak "valakik" alárendeltjeként tehetné a magánszervezetük. De vajon kiknek a katonáiként? - S persze ne feledjük: Magyarországon hivatalosan tilos más hadseregekbe rekrutálni, s ez még inkább érvényesülhet a "szürke zóna" tekintetében. Vagyis eme interjú alkalmas volt ingyenreklámnak (mely a legutóbbi híradás alapján meghozta gyümölcsét). - Az akkori hirdetményben (via magyar sajtó) megfogalmazott kritériumok alapján felettébb elgondolkodtatónak véltem azt is, honnan merítenének: lényegében balekokat keres(tettek vele). De vajon mire? S ezzel - mostanra mindinkább körvonalazódva - eljuthatunk egy lehetséges magyarázathoz, mely cseppet sem meglepő módon rezonál az Ukrajnában (illetve orosz birodalmi érdekszférában) kibontakozó eseményekkel. S melyet miért is zárhatnánk ki kapásból? Utalva a korábbi hozzászólásaimra, akár azok egyik lehetséges folytatásaként is, nem lehetséges, hogy épp a hírbe hozott galeri adja majd ki a Kárpátalján akciózgató "zöld emberkéket"? Röviden felvázolok egy elképzelhető forgatókönyvet: ezen "ugribugrijancsi" csupán egy horoghoz akasztott villantó, feladata csalogatni a halacskákat (balekokat), ám a valódi küldetés aligha a Közel-keleten lesz, sokkalt valószínűbben egy közelebbi területen - mondjuk Ukrajnában (Kárpátalján)! Ajánlom, szabadabb képzelőerővel gondolkozzanak el azon, hová vezethetne, amennyiben eféle "hibrid zöld emberkék" kezdenek az egyre feszültebb, időközben eszkalálódó konfliktusos légkörben "objektumvédelembe" Kárpátalján (akik többnyire magyarok). Hová futhat ki mindez, kiknek az érdekét szolgálhatja? Orbán mennyiben lehet képes befolyásolni a prognosztizálható fejleményeket (vagyis mennyiben válik kiszolgáltatottjává a Kreml hadműveleti terveinek - hacsak nem éppen ő az eredeti "bandagazda"), ergo mennyiben valószínűsíthető, hogy a helyzethez idomulva, annak foglyaként involválódik egy elszabaduló háborús krízisbe? Szerintem ez ennek a "bulvárosított szenzációnak" (potenciális konspirációnak?) a figyelmeztető üzenete: valami nagyon nagy "gebasz" van készülőben! S ennek egyik tudatlan aktora (epizódszereplője) lehet a meginterjúvolt vitéz (egyenest Putyinék mellényzsebéből?)... #nekunkmohacskell
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!