Friss közvélemény-kutatás szerint elbizonytalanodtak a baloldali szavazók

2022. február 21. 07:20

A romló eredményekért alighanem Márki-Zay Péter személye a felelős, írja a Nézőpont.

2022. február 21. 07:20
null

Ha „most vasárnap” lettek volna választások, a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna, ami 50 százalékot jelent, míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 év fölötti magyar lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatásából, írja a Magyar Nemzet. Hozzátették: a két „küszöbostromló” kis párt, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya párt továbbra is három-három százalékon áll. Hat héttel a választás előtt állóháborúnak tűnik a magyarországi kampányidőszak, írják. A Nézőpont Intézet választási listás eredménybecslése első látásra kísértetiesen egyezik az év eleji adataival – derül ki a kutatásból. A felszín alatt azonban mégis látható egy fontos változás. Míg

januárban a becsült baloldali tábornak kevesebb mint a negyede, azaz 24 százalék volt bizonytalan, február közepére az arányuk negyven százalékra nőtt.

Mindez azt jelenti, hogy tíz, elvileg a baloldali listára szavazó polgár közül négy nem biztos a döntésében.

A lap hangsúlyozta: az intézet szerint a romló eredmények oka alighanem a miniszterelnök-jelölt vitatott fellépésében keresendő, a nyílt kiállás helyett a baloldali szavazók növekvő aránya választja a rejtőzködő támogatást. Ha „most vasárnap” lettek volna választások, a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna, ami 50 százalékot jelent, míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna.

Ugyanakkor a Fidesz-szavazók tíz százalékának részvétele nem vehető biztosra, a kormánypárt a várt jó eredményét csak abban az esetben tudja elérni, ha a mozgósítása jól sikerül, a megfelelő időpontban és hatékonysággal szólítja meg majd a peremszavazóit.

A kis pártok

Ugyan a Nézőpont becslése szerint a két kis párt jelenleg nem éri el az ötszázalékos küszöböt, de mindkettőjüknek vannak még tartalékai. A kutatás alapján elmondható, hogy jelenleg

a Mi Hazánk a bejutásra esélyesebb,

potenciális támogatottsága eléri a hat százalékot. A biztosan meglévő három százalék fölötti szavazói elsősorban a baloldali bizonytalanok táborából érkezhetnek, miután kétségeik támadtak eddigi pártjukkal kapcsolatban. A Nézőpont rámutat: a Mi Hazánk jelenlegi már meglévő, háromszázalékos táborának egyik fele 2018-ban még Fidesz-szavazó volt, a másik fele pedig Jobbik-szavazó. A Kétfarkú Kutya párt potenciális támogatottsága négy százalék, támogatói pedig kizárólag kormánykritikusok, a viccpárt ezért komoly fenyegetés a baloldali közös listára. Kérdés, hogy a küszöb alatti érték elbizonytalanítja vagy fellelkesíti a meglévő vagy a további szavazótáborukat, írja a Magyar Nemzet.

Nyitókép: Magyar Nemzet

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyugyu12
2022. február 21. 16:25
Szeretnétek mi, sárga köcsögök.
Naggy
2022. február 21. 11:40
Érdekes módon a Mandiner valamiért nem áldozott külön bejegyzést Viktor Győzövics Orbán, a Kárpátok vak látnoka újabb víziójának. (Lehet, hogy ez már náluk is súrolta a normalitás határát?) Idézem: „2030 környékén, amikor mindenfajta nagy átrendeződések lesznek a világban, amiről most már nincs időm beszélni, de Amerikától az Európai Unióig sok minden történni fog, arra a 2030 környéki időpontra, ami minden nemzetet megpróbál majd, és komoly, ennél a mostani pandémiánál sokkal nagyobb stresszteszt alá helyez majd, arra a 2030-ra a mi nemzetünknek, a mi nemzeti közösségünknek, ideértve annak a gazdaságát olyan állapotban kell lenni, hogy azokat a kihívásokat ott és akkor majd bírjuk, sőt gyarapodásra tudjuk fölhasználni. Ez van előttünk.”
fenris
2022. február 21. 10:50
A Publicus meg kb. kihozta, hogy vezet az ellenzék. Nyilván manipulációs céllal, hogy tartsák magukban a lelket, de azért oda kell figyelni.
NTLLK
2022. február 21. 10:02
Csak óvatosan! A "baloldali" szavazó nem tud annyira elbizonytalanodni, hogy végül ájult révületben be ne húzza az x-et a "mindegyhogyki, csakamienk"-nek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!