Az Ateista Társasággal ért egyet a teológus Perintfalvi Rita

2022. február 13. 08:39

Perintfalvi Rita a Magyar Ateista Társaság ellentüntetését támogatja a Hit Gyülekezete Päivi Räsänen finn képviselő melletti szolidaritási megmozdulásával szemben.

2022. február 13. 08:39
null

„A Magyar Ateista Társaság a Hit Gyülekezete által szervezett homofób tűntetésre reagálva holnap egy ellentűntetést szervez” – kezdte posztját a feminista aktivista teológus.

Az ügyet az Evangélikus.hu portál foglalta össze. A mostani tüntetés előzménye ugyanis az, hogy 2019. június 18-án a Finnországi Evangélikus Egyház saját honlapján, hivatalos közleményben tájékoztatott arról, hogy támogatja a Helsinki Pride felvonulást. Az indoklás szerint „az egyház minden felebarát mellé oda szeretne állni. A Helsinki Pride partnereinek témája egybevág azzal, hogy az egyház kegyelemről és szeretetről szóló üzenete mindenkihez szól, és az egyházban mindenkinek helye van.”– utalva ezzel a felvonulás jelszavára, mely az volt „Mindenki felé nyitottan”.

Päivi Räsänen politikus válaszul nyílt levelet juttatott el Tapio Luoma evangélikus érseknek,

melyhez Bibilai idézeteket is mellékelt, amit egyes meleg szervezetek úgy interpretáltak, hogy a volt finn belügyminiszter halálosan megfenyegette őket, így feljelentést tettek ellene. 

A vád szerint a képviselőnő tette a következő tényállást meríti ki: „Aki a nyilvánosság számára elérhetővé tesz vagy a nyilvánosság körében más módon elterjeszt, illetve a nyilvánosság számára elérhetően fenntart egy olyan információt, véleményt vagy egyéb közlést, amellyel egy adott csoportot annak faji jellemzői, bőrszíne, eredete, nemzeti vagy etnikai hovatartozása, vallása vagy meggyőződése, szexuális irányultsága, fogyatékossága vagy bármilyen ezekkel párhuzamba állítható más ok miatt fenyeget, rágalmaz vagy becsmérel, népcsoport elleni uszítás vétségében pénzbüntetésre vagy két évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.”

Lapunk is hírt adott arról, hogy Kulifai Máté, a Hetek újságírójának szervezésében a Hit Gyülekezete szimpátiatüntetést szervezett a Finn Nagykövetség elé, hogy kifejezzék szolidaritásukat a képviselővel.

A Magyar Ateista Társaság válaszként ellentüntetést hívott össze

a Hit Gyülekezete „homofób” megmozdulása elleni tiltatkozásul. 

Perintfalvi Rita posztjában kifejezésre juttatta, hogy a Magyar Ateista Társaság megfogalmazásával ért egyet az ügy kapcsán: „A vallásszabadság nem korlátlan jog, nem ad felmentést az állam világi törvényei alól. A gyűlöletbeszéd, főleg az erőszakra, gyilkosságra való buzdítás akkor is bűncselekmény, ha a Bibliából idéz valaki.”

„Én is sokszor olvasok vagy hallok olyan papi, lelkészi beszédekről, prédikációkról, amelyek a Bibliára hivatkozva gyűlöletkeltő beszédet tartalmaznak. És persze sok olyan papot, lelkészt ismerek, aki soha nem mondana ilyeneket. Tehát semmiképpen nem szabad általánosítani. De mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy a vallásszabadság tényleg korlátlan-e? Hiszen, ha valaki a Koránra hivatkozva ezt és azt akarná csinálná, rögtön mindenki felháborodna. Fontos lenne megérteni, hogy ez a Bibliára hivatkozva is megtörténhet” – írja Perintfalvi Rita, megjegyezve, hogy a joghoz nem ért, így aztán

nem tudja, hogy ez gyülöletbeszéd vagy gyűlöletkeltésre alkalmas beszéd-e, vagy ez ahhoz még kevés.

„De az biztos, hogy a nyilvános beszéd etikai felelőssége óriási! És a mai teológia nagyon fontosnak rartja, hogy ezeket az erőszak potenciált tartalmazó szövegeket nem használja. Olvassatok ehhez Ferenc pápát vagy James Martint, aki az ő tanácsadója LMBT témában!” – teszi hozzá. 

Az ügy kapcsán utóiratot is helyezett posztjára Perintfalvi Rita.

„P. S. Nyilván azzal nem értek egyet, amit a MATT kiírt erre a zászlóra. Mert számomra Isten nem egy mese. Viszont számomra fontos a véleménynyílvánítás szabadsága. Ha viszont azt írnák ki a zászlóra, hogy aki szerint Isten nem egy mese, vagyis aki hívő, az mind halállal lakoljon, ott már problémám lenne. Ezt most azért fejtettem ki, hogy érzékeltessem a különbséget. Szerintem erről a témáról érdemes lenne sokat beszélgetni! Ti mit gondoltok?” – teszi fel a kérdést a teológusnő. 

Kapcsolódó

„Az apa férfi, az anya nő, a gyermekeinket meg hagyják békén!” – Kulifai Máté a Mandinernek

Nem a magyar kormány kergült meg, hanem a transzlobbisták és a nekik teret engedő törvényhozók – mondja a Hetek lapszerkesztője, akivel az M5-ön futó Kommentár Klub új adásához kapcsolódóan a családokkal szembeni ideológiai támadásokról beszélgettünk. Bővebben is érdekel...

Nem a magyar kormány kergült meg, hanem a transzlobbisták és a nekik teret engedő törvényhozók – mondja a Hetek lapszerkesztője, akivel az M5-ön futó Kommentár Klub új adásához kapcsolódóan a családokkal szembeni ideológiai támadásokról beszélgettünk.

Nyitókép: YouTube

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2022. február 21. 11:59
Ez a nő úgy mutatogatja magát, mint "katolikus teológus". Ideje lenne, hogy a katolikus egyház végre hivatalosan is tájékoztassa a híveket arról, hogy Perintfalvi nem "katolikus" teológus. Ha pedig valamilyen egyházi fenntartású intézetben kapott egykor diplomát, akkor azt vonják vissza tőle, hisz teljesen egyértelmű, hogy amit hirdet, az homlokegyenest szembemegy a katolikus hittel... A teológia ugyanis nem egy természettudomány, ami új felfedezésekkel változhat. Ha őt katolikus teológussá avatták, a cím csak addig jár neki, amíg valóban azt is hirdeti és tanítja. Ha eltér tőle, akkor már se katolikus, se teológus nem lesz...
grad
2022. február 14. 21:23
„Aki .... a nyilvánosság körében más módon elterjeszt, illetve a nyilvánosság számára elérhetően fenntart egy olyan információt, véleményt vagy egyéb közlést, amellyel egy adott csoportot .... vallása vagy meggyőződése (!!!!!!!!!!) ..... vagy bármilyen ezekkel párhuzamba állítható más ok miatt fenyeget, rágalmaz vagy becsmérel, népcsoport elleni uszítás vétségében pénzbüntetésre vagy két évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.”" Tehát az egész LMBTQ és társai vétkesek a magukat kereszténynek, muzulmánnak, stb. vallókkal szemben, hisz' ezek vallási meggyőződését becsmérli, ha pedig megvallják meggyőződésüket, akkor fenyegeti is. Ahogy most is teszi. Ennyit a szólás- és véleményszabadségról.
csabi57
2022. február 14. 18:28
Tisztelt Újságírók! Önöknek magyarból 1-es. Azért többes szám, mert nem ez az első cikk ahol nem használják a magyar nyelvben létező fogalmat a "teológiát végzett ember" aki Perintfalvi Rita, Őt következetesen teológusnak nevezik. A teológus egyfajta életszemléletet is jelent, ami távol áll Perintfalvi Ritától. Ő egy teológiát végzett ember. Kérem használják a magyar nyelv megfelelő fogalmait.
Medve László
2022. február 14. 17:37
El se olvastam, csak az elejét, az is elég volt. Ez a nő nettó hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!