„A magyar baloldal fejében délibáb él” – mondta korábban a baloldal államfőjelöltje

2022. február 14. 14:31

„A magyar baloldal fejében délibáb él, hogy miképp viszonyul Nyugat-Európa Magyarországhoz, Lengyelországhoz, és a térség többi országához.” Róna Péter lesz a baloldali összefogás köztársasági elnöke – a közgazdász viszont korábban meglehetősen kritikusan nyilatkozott a magyar baloldalról.

2022. február 14. 14:31
null

Mint hétfőn kiderült, az ellenzéki pártszövetség Róna Péter közgazdászt jelöli köztársasági elnöknek – bár a parlamenti arányok miatt bizonyosra vehető, hogy nem ő, hanem a kormánypártok által támogatott Novák Katalin lesz majd a megválasztott államfő.

A hosszú pályafutása alatt sokfelé megfordult, hazai visszatérése után az LMP körül is mozgolódó Róna Péter 2020 decemberében

Bolgár György Megbeszéljük című műsorában mondott éles kritikát a baloldal álláspontjáról

az európai értékek és az európai pénzügyi érdekek összekapcsolásáról szóló európai viták ügyében.

Ahogy a SzegedMa akkori tudósítása beszámolt arról: Róna Péter szerint amit Orbán Viktor Brüsszelben elért, „az talán csak Talleyrandnak az 1814. évi bécsi kongresszuson aratott diplomáciai sikeréhez fogható, amikor nem sokkal Napóleon veresége után visszaállította Franciaország helyét az Európai politikai rendszerben”.

Róna így látta az akkori uniós tárgyalások eredményeit: „Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni. Bár a létrejött megállapodás 2. cikkelye megerősíti az elkötelezettséget az európai értékek iránt, ezt azonnal megcáfolja azzal, hogy az értékek sérelme csak abban az estben orvosolható, ha a sérelem az EU pénzügy érdekeit csorbítja.”

A közgazdász kifejtette: Brüsszelben nem kevesebb történt, mint hogy az EU vezetői, az unió legbefolyásosabb országai, élükön Németországgal, „feladták az értékalapú közösség létrehozásának nagy álmát, és létrehoztak egy olyan szervezetet, amely a szuverén országoknak nem érték-, hanem érdekközössége, és ez az érdekközösség kizárólag gazdasági kérdésekre szorítkozik”.

Tovább részletezve Róna arról beszélt Bolgár Györgynek: „Arról van szó, hogy Németországnak egyáltalán nem érdeke, hogy Közép-Európában létrejöjjön egy szabad, liberális, virágzó értékközösség. Inkább az az érdeke, hogy Közép-Európa biztosítsa számára az olcsó munkaerőt, amivel a német nagyipar meg tudja tartani nemzetközi versenyképességét.”

Róna úgy látta:

A magyar baloldal fejében délibáb él, hogy miképp viszonyul Nyugat-Európa Magyarországhoz, Lengyelországhoz, és a térség többi országához”.

Úgy folytatta: „Bennünket 30 éven keresztül átvertek, és nem vettük észre, miről van szó. Orbánnak esze ágába nincs kiléptetni Magyarországot a EU-ból, lemondani a gazdasági előnyökről, a pénzről, de teljesen szabad kezet akart kapni a politikai területen. Ismétlem: a brüsszeli megállapodással Orbán újradefiniálta az Európai Unió lényegét: értékközösségből csinált egy érdekközösséget.”

A közgazdász most a baloldal államfőjelöltjeként fejtheti majd ki nézeteit az ország és a nagyvilág állapotáról az előttünk álló hetekben.

Nyitókép: MTI / Magócsi Márton

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. február 14. 19:55
Róna Péter mondta: "A tanári hozzáállás olyan lelki állapotot idéz elő, hogy a diákok, amikor bemennek vizsgázni idegrohamot kapnak a feszültségtől." (2014. MÁRCIUS 27. 13:29 OXOX.HU) Most éppen még sztrájkolnak is az idegrohamoztatók.
Alcofrybas
2022. február 14. 18:47
10 éve még ő volt Merkel miniszterelnök-jelöltje, ha kedden bukik a Zorbán.
Peregrino333
2022. február 14. 18:40
Szánalmas idióta!
szodabár
2022. február 14. 18:09
Róna úr, élvezze inkább az életet a kastélyában. Vagy Londonban, ahol él. Maradjon ki ebből. Patkánypapa és Sólyom elvtárs üdvözli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!