Újra lekeverték Márki-Zayt a pártok, finiséhez érkezett a listaállítás

2022. január 27. 13:09

Az ATV információi szerint a DK és a Jobbik kapja a legtöbb helyet a baloldali listán. Még mindig nincs végleges döntés a roma képviselőkről, illetve az MSZP és a Momentum listás helyeinek arányáról.

2022. január 27. 13:09
null

Friss híreket közölt az ellenzéki listaállításról a háttérinformációkhoz jutó atv.hu. Ebből kiderül: közös lista majdnem kész van, de még akadnak nyitott kérdések. Az LMP frakcióalakítási garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól; kompromisszum jöhet a Márki-Zay által támogatott roma jelöltek ügyében; egyértelmű nemet kapott viszont a miniszterelnök-jelölt a pártoktól az MMM politikusainak listás helyeit illetően. A DK-Jobbik-Momentum-LMP alkalmi szövetség azt az ajánlatot tette az MSZP-nek és a P-nek, hogy a két párt együtt annyi befutó helyet kaphat, mint a Momentum egyedül.

A cikk szerint amíg a roma képviselők ügyében egyfajta kompromisszum körvonalazódik, a miniszterelnök-jelölt kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok, addig a pártok listás helyeinek elosztásáról viszont nem egységesen, hanem 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők. Itt

a vita még nincs lezárva, ugyanis konszenzusra van szükség.

A két kisebbségben lévő párt a két szövetséges, az MSZP és a Párbeszéd. A többi párt jelenleg így osztaná el a 45 befutó helyet:

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4.

Az atv.hu úgy tudja: az LMP garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni győztese lesz a zöld pártnak,

akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

Újra lesöpörték a közös listáról Márki-Zay embereit

Azonban – mint a cikkből kiderül – várnak még jelenleg megoldatlan kérdések az ellenzéki pártvezérekre. Ilyen például az LMP 3 vagy 4 listás helye. Mivel a zöld párt a frakcióalakításra vonatkozó garanciát megkapta a DK-tól, Jobbiktól és Momentumtól, így ez az ügy, bár nyitott, vitásnak nem nevezhető.

Nem úgy, mint az MSZP, illetve a Párbeszéd leendő listás helyeinek száma, pontosabban azok aránya a Momentum helyeihez. Az MSZP ugyanis – erről írtunk korábban – egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van, míg a DK, Jobbik, Momentum és LMP közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a P-nek, mint amennyije a Momentumnak lesz. Az MSZP-ből származó információink szerint azonban itt sem várható kenyértörés. A Momentum 8 helyéhez képest az MSZP most már csak hét listás befutó helyet szeretne, és ha a P esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita.

Egységesen elutasították viszont Márki-Zay azon kérését, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára – ettől függetlenül Márki-Zay Péter MMM-es támogatói valamely ellenzéki párt kvótájának terhére természetesen a listára kerülhetnek még, de külön kvótát nem kapnak a pártoktól, ahogy erre már a korábbi hírek alapján számítani is lehetett.

Nyitókép: MTI/Főpolgármesteri Hivatal

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2022. január 28. 08:15
A "vallásügyi miniszter"-a Lukácsi Katalin-ez igy hogy?
amca
2022. január 27. 17:47
Pilatus a moschlék nevű gitte1let a prlik pártja. Főként a dplmás prlik pártja. Meg a megélhetési bűnözők pártja.
kunfia
2022. január 27. 17:44
Ez tetszik. 45 befutó listás hely,Orbánnak marad 28. Sima kétharmadot vár az ellenzék...
rókabácsi
2022. január 27. 17:33
a legnagyobb valami gittegylet ha győznek! jó kabaré műsorok lesznek élőbben a parlamentzben! csak az a baj, hogy a szar levét a többség fogja inni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!