Szijjártó: A kormány célja, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen Magyarországon

2022. január 17. 17:13

Míg korábban öt vágyott gyermekből mindössze egy jött világra, mára ez az arány ötből négy – mondta a külügyminiszter Dunaújvárosban.

2022. január 17. 17:13
null

A kormány egyik legfőbb célkitűzése, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen Magyarországon – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház megújult szülészeti osztályának átadóján hangsúlyozta, hogy míg korábban öt vágyott gyermekből mindössze egy jött világra, mára ez az arány ötből négy.    

Hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg a termékenységi arányszám a 2011-es 1,23-ról 2020-ra 1,56-ra nőtt Magyarországon, ami  

27 százalékos emelkedést jelent, egyúttal legnagyobb mértékű bővülést az Európai Unióban

ezen regisztrált időszakban.    

Majd rámutatott, hogy ha nem nőtt volna így a termékenységi arányszám, akkor 123 ezerrel kevesebb gyerek született volna ebben az időszakban.    

Megpróbált minket a járvány az elmúlt két évben

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a koronavírus-járvány nagy megpróbáltatásokat hozott az elmúlt két évben, de még az emiatti feladatok sem feledtethetik a hosszú távú nemzeti célok végrehajtását. Ezek közül szerinte az első helyen a demográfiai fordulat elérése áll, annak biztosítása, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, hogy a gyerekvállalás ne gazdasági kérdés legyen és ne hozza hátrányos helyzetbe azokat, akik emellett döntenek. 

– fogalmazott. Példaként említette a babaváró és az otthonteremtési támogatást, a gyermekgondozási díj maximális összegének megemelését, illetve azt, hogy az idei év elején visszafizetik a gyereket nevelő családok tavaly befizetett személyi jövedelemadóját.    

A miniszter arról számolt be, hogy ebbe a sorba illeszkedik a szülészetek korszerűsítése is, hogy megteremtsék a lehető legjobb körülményeket. Erre a célra tízmilliárd forintot fordít a kormány, az első ütemben 44, a másodikban 53 kórház érintett, de az infrastruktúra-fejlesztésen felül továbbképzési programokat is biztosítanak. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház 84 millió forintot kapott a program keretében. „Az elmúlt 12 év társadalom- és gazdaságpolitikai stratégiájának középpontjába a családokat állítottuk, amelyek apából, anyából és gyermekből – lehetőleg minél több gyermekből – állnak” – közölte.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2022. január 18. 08:26
Ezért a célért imádkozzunk még vagy ötven évig! Az Úr kegyelme, ha maradunk még akkor, bűnösök, mi, nem érdemből, csak hitből maradhatunk meg a földi létben, ahogy hiszünk az öröklétben.
Armageddon
2022. január 18. 08:06
És, a pénzből veszel a piacon gyereket? Vonzóvá kell tenni a családalapítást. Nem kinlódva, belerokkanva, a napi megélhetési problémákkal kűzdve. A net tele van számításokkal, hogy mennyibe van egy gyerek 18 évesig, majd 25 ig egyetem végéig. Olvasgasd. Ez kőkemény üzlet!
MaBaker
2022. január 17. 21:09
Akkor ideje lenne rendet tenni a szülészeteken is! Valahogy rangsorolni kéne a szülésznőket, szülész orvosokat, mert gyakorló kispapaként azt látom, hogy igen magas az aránya az életunt henteseknek ezen a területen. Nem nagyon szokás beszélni arról, hogy pontosan hogy járt a kismama a kórházban, mégis számtalan szomorú, amúgy elkerülhető példával lettem gazdagabb az utóbbi időben mind a saját, mind ismerőseim tapasztalatai alapján. Több családot ismerek ahol az ilyen események következményei miatt nem fog megszületni a 2.-3. gyerek.
Sincero
2022. január 17. 19:36
Ez nem jó hír makiéknak, akik migránsokkal akarják betelepíteni Magyarországot. Hajrá, Magyarország! Hajrá, Orbán Viktor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!