Politico: EP-képviselők teljes körű választási megfigyelést kérnek Magyarországon

2022. január 19. 10:13

Az öt politikai csoportból, 19 különböző országból származó képviselők osztoznak abban az aggodalomban, hogy a választásokat esetleg nem a legdemokratikusabb normák szerint rendezik meg – írja a lap.

2022. január 19. 10:13
null

Az Európai Parlament 62 tagú, pártokon átívelő csoportja teljes körű választási megfigyelést kért a közelgő magyarországi választások megfigyelésére, amely egy igen szokatlan jelenség. A lépés a magyarországi demokratikus visszaesés és intézményeinek legitimitása miatti aggodalmak elmélyülését tükrözi. „5 politikai csoportból és 19 különböző országból származunk. De mindannyian osztozunk abban az aggodalomban, hogy a választásokat esetleg nem a legdemokratikusabb normák szerint rendezik meg” – írták a választásokat figyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) küldött levelükben a képviselők.

Szintén levelükben mutattak rá a 2018-as magyarországi választások tapasztalataira, amikor egy korlátozott EBESZ-misszió arra a következtetésre jutott, hogy „a megfélemlítő kampányretorika korlátozza az érdemi viták terét, és csökkenti a választók megalapozott döntéshozatali képességét”. Azt is megállapította, hogy a kormányzati tájékoztató kampányok „jelentősen veszélyeztették” a tisztességes versenyt. „Az idei választások előtt további súlyosan aggasztó fejleményeket figyelhettünk meg” – írták. „A választási és egyéb törvények 2018 óta történt változásai tovább ásták a választási folyamatok tisztességességét, és jelentősen megnövelték a – többnyire a választás napján történő – manipuláció kockázatát mind a szavazóhelyiségekben, mind azon kívül”. Kovács Zoltán visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a választást el lehet csalni.

(Fotó: Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án.MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. január 20. 20:28
Van még azért olyan forgatókönyv is, hogy minden szavazókörben balhét csinálnak.
brekker
2022. január 20. 20:16
Az a jó, ha jönnek! Fehéroroszországba nem mentek az EBESZ megfigyelők, még akkor se, ha hívták őket. Utána lehetett csalást kiabálni.
catalina9
2022. január 20. 14:27
Politico: EP-képviselők teljes körű választási megfigyelést kérnek Magyarországon " jól mondta Orbán: "Egyszerűen csak azt akartam mondani, hogy jön Gyuri bácsi. Vendéget fogadunk, jön Gyuri bácsi, és nem egyedül jön, hanem hozza az összes haverját. Mind itt lesznek."
olajfa1
2022. január 19. 16:32
Kár hogy az utolsó USA választáskot nem aggódtatok! Ott és akkor kellett volna aggódnotok!!! meg ellenőrizgetnetek!... halottak feltámadásakor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!